Steigerhouten badkamermeubel maken | 4 tips

Wil je je badkamer vernieuwen of verbouwen? Misschien ben je al op zoek gegaan naar nieuwe tegels of accessoires. Ook meubels mogen natuurlijk niet ontbreken. Deze zorgen voor opbergruimte, gebruiksgemak én sfeer. Wil je een stijlvolle badkamer creëren? Je kunt een steigerhouten badkamermeubel maken.

Zelfs als je geen professionele klusser bent, hoeft dit geen lastige klus te zijn. Iedere doe-het-zelver kan het. Zolang je weet waar je op moet letten en wat je nodig hebt, is deze klus binnen een mum van tijd geklaard. Wil je een badkamermeubel van steigerhout zelf maken? Laten we dan snel beginnen met dit artikel.

Waarom een steigerhouten badkamermeubel maken?

Het is geen probleem om een badkamermeubel te kopen. Ook als je een badkamermeubel van steigerhout wenst, is het niet moeilijk om deze aan te schaffen. Je kunt altijd een winkel bezoeken of het meubel speciaal op maat laten maken.

Wat betreft een steigerhouten badkamermeubel maken, is het geen verkeerd idee om dit eens te overwegen. Heb je nog twijfels? Er zijn verschillende redenen om je handen uit de mouwen te steken:

  • Unieke stukken. Door zelf een steigerhouten badkamermeubel te maken, creëer je een uniek meubelstuk. Het ontwerp valt altijd anders uit dat=n de kant-en-klare varianten. Zo krijg je iets wat je mooi vindt. Ook is de kans groot dat je het meubelstuk niet snel tegen komt.
  • Eigen keuzes maken. Je kunt op veel plekken terecht voor de koop van een badkamermeubel. Nu kan het makkelijk zo zijn dat je een meubel op het oog hebt, maar niet naar je zin is. Misschien vind je de kleur niet mooi of past de stijl niet in je badkamer. Door zelf een steigerhouten badkamermeubel te maken, kun je dit gemakkelijk oplossen. Je ontwerpt het meubel naar eigen wens en smaak.
  • Voldoening en respect. Je hoeft geen doorgewinterde klusser te zijn om je eigen meubels te maken. Als je hebt besloten om een steigerhouten badkamermeubel te maken, dan mag je trots zijn op het resultaat. Iedere keer dat je je tanden poetst aan het meubel, voel je veel voldoening en krijg je misschien veel respect van je huisgenoten.

Kan een steigerhouten badkamermeubel tegen vocht?

In de badkamer krijg je te maken met vocht. Daar kun je moeilijk omheen. Je neemt dagelijks een warme douche of ontspant in een verwarmd bad. Nu kan vocht een boosdoener zijn voor je meubels en accessoires. Hoe zit dit precies met een steigerhouten wastafelmeubel?

Veel mensen denken dat steigerhout en vocht niet samengaan. Deze theorie is niet helemaal waar. Vocht is niet het beste voor hout, maar je kunt je steigerhouten badkamermeubel beschermen tegen eventuele schade. Want wanneer steigerhout in aanraking komt met vocht, kan het hout kromtrekken, scheuren of zelfs schimmelen.

Hierdoor is je meubelstuk sneller afgeschreven. Dat zou zonde van je werk zijn. Als je besluit om van steigerhout een badkamermeubel te maken, dan is het verstandig om deze nadien te beitsen. Deze laag vormt als het ware een schild voor al het vocht dat vrijkomt in de badkamer. De beits beschermt het hout van binnenuit. Je kunt je meubelstuk kleurloos beitsen, maar je kunt ook voor een kleur kiezen.

Badkamermeubel van steigerhout maken

4 tips om een steigerhouten badkamermeubel te maken

Weet je zeker dat je een steigerhouten badkamermeubel wil maken? Je staat vast te popelen om te beginnen met je project. Voordat je begint, is het handig om te weten wáár je aan begint. Waar moet je rekening mee houden? Aan de hand van onze 4 tips kom je hierachter.

Tip 1: Gebruik altijd een bouwtekening

Heb je weleens een meubelstuk in elkaar gezet? Zonder handleiding kom je niet ver. Je kunt immers niet weten op welke plek alle schroefjes geplaatst moeten worden. Vooral als je een steigerhouten badkamermeubel gaat maken, komt een handleiding meer dan van pas.

In dit geval spreken we over een bouwtekening. De tekening vertelt je precies hoe je moet bouwen. Het is dus verstandig om hier van tevoren al naar op zoek te gaan. Hier komen we later op terug.

Tip 2: Bepaal je doel

Je wil het badkamermeubel gebruiken in de badkamer. Dat is logisch. Weet je ook het doel? Wil je het meubel gebruiken voor opslag van handdoeken, of als decoratiestuk? Eenmaal het doel bepaald, kun je aan de slag. In het geval van opslag, weet je dat meerdere lades handig zijn.

Steigerhouten wastafelmeubel maken

Tip 3: Kies de plek

Je maakt je steigerhouten badkamermeubel dus zelf. Dit betekent dat het meubelstuk op de maten van de badkamer wordt afgesteld. Het is dus de bedoeling dat deze past in de ruimte. Kies eerst de plek voordat je je meubelstuk maakt. Doe je dit later, dan loop je het risico dat het meubel niet past. Dat kun je gemakkelijk voorkomen.

Tip 4: Doe altijd een nabehandeling

Behandel je meubel nadien met een beits. Zo weet je zeker dat het hout beschermd wordt tegen het vocht. Het is niet verstandig om te beitsen in een vochtige ruimte. Als je badkamermeubel nat is, wordt de beits lelijk en kan de coating niet in het hout trekken. Op die manier ben je weer terug bij af.

Conclusie – Bouwtekeningen voor de badkamer

Is je badkamer toe aan vernieuwing? Nu is het zaak om iets moois uit te zoeken. Met een steigerhouten badkamermeubel creëer je veel sfeer en stijl. Hout is bestand tegen vocht, maar het is wel verstandig om te kiezen voor een behandeling. Bijvoorbeeld een beits.

Je kunt een steigerhouten badkamermeubel op maat laten maken of kant-en-klaar aanschaffen. Deze kunnen echter niet aan al je wensen voldoen. Misschien vind je de vorm niet mooi of is de kleur niet helemaal naar je wens. Je kunt het meubelstuk verven, maar waarom zou je het steigerhouten badkamermeubel niet zelf maken? Zo weet je zeker dat de creatie naar eigen wens en smaak wordt samengesteld.

Freds BouwtekeningenOm een badkamermeubel van steigerhout te maken, is een bouwtekening onmisbaar. Heb je deze nog niet gevonden? Bij Freds Bouwtekeningen vind je bouwtekeningen, geschikt voor beginners en professionals. Download het Freds Bouwtekeningen pakket, zodat je de keuze uit meer dan 10.000 bouwtekeningen krijgt. Ben je klaar om te beginnen!

Leave a comment