Steigerhouten bank maken?

Steigerhouten bank maken? Vind je het leuk om de handjes uit de mouwen te steken? Vind je het daarnaast ook leuk om je eigen meubelen te produceren? Dan heb je behoorlijk veel geluk! Het maken van je eigen meubelen is namelijk niet alleen leuk. Nee, je kunt op die manier ook nog eens behoorlijk veel geld besparen. Het maken van je eigen meubelen is namelijk te allen tijde goedkoper dan het kopen van meubelen bij bijvoorbeeld een meubelzaak. Bovendien geeft het je een voldaan gevoel, zodra je nieuwe meubelstuk in je huis staat te pronken.

Voor het maken van je eigen meubelen heb je de keus uit verschillende soorten materialen. Zo kan je kiezen voor het maken van meubelen van steigerhout. Dat is één van de meest gekozen materialen. Hoezo? Wel, dat heeft meerdere redenen. Steigerhout is een specifieke houtsoort die veel voordelen met zich mee brengt. Door deze voordelen is steigerhout een uitermate geschikt product voor het maken van je eigen meubelen, waaronder een bank.

In dit artikel zoomen we dan ook in op de vraag ‘Hoe kan je een steigerhouten bank maken?’. Tevens zoomen in op de voordelen die steigerhout met zich mee brengt.

Hoe kan je een steigerhouten bank maken?

Een steigerhouten bank ziet er behoorlijk fraai uit. Het design is redelijk simpel te noemen, maar ziet er daardoor ook behoorlijk strak uit. Mede daarom is een steigerhouten bank een aanvulling voor elke woonkamer. Maar, dat is niet het enige. Door de kenmerken van steigerhout kan je ook in je tuin een steigerhouten bank plaatsen. Het maken van een steigerhouten bank is niet al te moeilijk. Lees hieronder meer over de stappen die je dient te volgen.

De eerste stap die je dient te zetten, is het maken van een ontwerp. Je moet tenslotte precies voor ogen hebben hoe de steigerhouten bank er uit moet komen te zien. Bij het maken van een ontwerp moet je met meerdere elementen rekening houden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezige ruimte die je in je huis/tuin hebt. Op basis daarvan kan je bijvoorbeeld gaan bepalen hoe groot de bank moet gaan worden. Daarnaast moet je na gaan denken over hoe hoog de bank moet worden. De bank moet niet alleen comfortabel zitten, maar moet ook nog eens makkelijk ‘te bereiken’ zijn. Oftewel: je hoeft niet eerst je rug te breken voordat je op de steigerhouten bank kunt zitten. Hier hebben we dan ook één handige tip voor: meet de hoogte van verschillende banken op. Op die manier krijg je enigszins inzicht in de hoogte van een bank.

Bouwtekening Steigerhouten bank zonder leuning
Vervolgens is het zaak om de benodigdheden in te kopen. Het is daarbij uiteraard noodzakelijk dat je voldoende steigerhout aan schaft. Het aanschaffen van steigerhout kan bij een plaatselijke bouwmarkt of een plaatselijke leverancier van hout. Het kan nooit kwaad om iets te veel steigerhout te kopen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog reserve steigerhout tot je beschikking. Gelukkig is steigerhout niet al te duur, waardoor het geen al te groot probleem is om iets te veel steigerhout aan te schaffen.

Steigerhout is echter niet het enige dat je nodig hebt voor het maken van een steigerhouten bank. Nee, je moet ook het juiste gereedschap hebben. Gereedschap waarmee je het hout op kunt schuren, oftewel een schuurmachine. Ook heb je een boor, hamer, spijkers en/of schroeven nodig. Bij een steigerhouten bank is het uiteraard wenselijk dat je deze zeer stevig in elkaar zet.

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan kan je in feite gaan beginnen met het bouwen van je eigen steigerhouten bank. Houd hierbij altijd in de gaten of alles waterpas staat/ligt. Op die manier kan je voor het perfecte resultaat gaan. Voor het maken van een steigerhouten bank kan je overigens ook één van de vele bouwtekeningen gebruiken. In deze bouwtekeningen wordt duidelijk aangegeven hoe je alle stappen dient te nemen. Houd daarbij wel rekening met het feit of je een eigen ontwerp hebt gemaakt. De bouwtekening is dan namelijk niet volledig kloppend, maar biedt wel een prettige leidraad gedurende het proces.

De voordelen van steigerhout

Hoezo zou je eigenlijk een bank van steigerhout gaan maken? Dat heeft met meerdere voordelen te maken. Steigerhout is een ontzettende fijne houtsoort, met name op het gebied van zelfbouw. Zo is steigerhout bijvoorbeeld behoorlijk makkelijk te behandelen. Wil je het steigerhout een bepaalde kleur geven? Geen probleem! Wil je een plank steigerhout iets korter maken? Ook dat is geen probleem. Het behandelen van steigerhout is dan ook niet al te moeilijk en levert geen problemen op. Dat is dan ook één van de voordelen.

Een ander voordeel hebben we reeds hierboven genoemd: steigerhout is niet al te duur. In vergelijking met andere materiaalsoorten is steigerhout relatief goedkoop te noemen. Hierdoor kan je voor een relatief laag bedrag je eigen steigerhouten bank maken. Mocht je onverhoopt een foutje maken, is er alsnog niet al te veel aan de hand. Nee, je koopt dan voor een relatief klein bedrag iets meer steigerhout.

Ook is steigerhout behoorlijk duurzaam te noemen. Hierdoor kan je voor een lange periode van je nieuwe steigerhouten bank gaan genieten. Je kunt uitgaan van een lange levensduur, waardoor het ook echt de moeite is om in veel tijd te investeren in het maken van een steigerhouten bank. Je weet tenslotte zeker dat deze bank voor de komende jaren een prachtig plekje krijgt.

Bij een bank is het uiteraard wel wenselijk dat deze goed zit én behoorlijk stevig is. Ook dan zit je met steigerhout heel goed. Steigerhout is namelijk één van de meest sterke materialen. Je hoeft dan ook niet in te zitten over het gewicht dat een steigerhouten bank dient te dragen. Nee, dat is geen probleem. Steigerhout is bijzonder sterk te noemen.

Het mag duidelijk zijn dat een steigerhouten bank een prachtige aanvulling voor elk Nederlands huishouden is. Ga direct aan de slag met het maken van een eigen ontwerp, koop de benodigdheden in en ga vol goede moed aan de slag. Veel succes!

10.000 bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenBen je graag bezig met doe het zelf klusjes en lijkt het je leuk om zelf meubelen van steigerhout te maken?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar de Bouwtekeningen van Fred.

Bij Fred’s bouwtekeningen kun je 10.000 bouwtekeningen voor steigerhouten meubels in één pakket downloaden. Klik hier om naar de pagina van Fred te gaan >>

Leave a comment