Steigerhouten bed maken? Zo werkt het

Het maken van je eigen meubels is ongelooflijk leuk. Je krijgt hier niet alleen een voldaan gevoel van, maar je bespaart ook nog een hoop geld. Kijk bijvoorbeeld eens in een beddenspeciaalzaak naar de prijs van een bed. Voor de helft van de aanschafprijs van een bed kan je zélf ook een bed maken. Daarvoor moet je uiteraard wel de juiste materialen aanschaffen en moet je ook de beschikking over een stappenplan hebben. Gelukkig zijn wij daar om jou de helpende hand te bieden.

Wij zijn persoonlijk een groot voorstander van het maken van een bed met behulp van steigerhout. Met steigerhout is het mogelijk om je eigen bed te maken. Het maken van een steigerhouten bed gaat relatief gemakkelijk én kost zeker niet al te veel geld. Je kunt bovendien het bed volledig naar eigen wens maken. Wat wens je nog meer? Het enige wat je nu nog moet weten, is hoe je een steigerhouten bed moet maken. Lees daarvoor dit artikel verder door!

De voordelen van steigerhout

Als je zelf een bed gaat maken, heb je de keus uit meerdere materiaalsoorten. Het is echter voor de hand liggend om voor steigerhout te gaan. Hoezo? Dat heeft met de vele voordelen te maken.

Eén van de belangrijkste voordelen van steigerhout is dat het makkelijk te bewerken is. Je kunt het hout dan ook gemakkelijk op de gewenste afmetingen zagen en het hout de gewenste kleur geven. In het verlengde hiervan heb je dan ook eigenlijk volledige zeggenschap over het ontwerp van het bed. Je kunt jouw ontwerp tenslotte relatief makkelijk met behulp van steigerhout maken.

Daarnaast is steigerhout sterk en duurzaam. Je bent er dus zeker van dat je een stevig bed hebt. Je wilt tenslotte niet halverwege de nacht opeens door je bed heen zakken. Dankzij het duurzame karakter van steigerhout kan je óók voor een langere periode van je bed genieten. Met een steigerhouten bed kan je ongelooflijk veel jaren doen. Dat is bijzonder prettig voor je portemonnee.

Over de inhoud van je portemonnee gesproken. Het inkopen van steigerhout kost ook niet al te veel. Dat scheelt dan ook nog eens een slok op een borrel!

Wat heb je nodig voor het maken van een steigerhouten bed?

Hebben bovenstaande voordelen jou over de streep getrokken om met steigerhout aan de slag te gaan? Wat heb je dan allemaal nodig om een steigerhouten bed te gaan maken? Je leest het hieronder.

Het eerste wat je nodig hebt, is uiteraard het steigerhout. Je kunt steigerhout bij een houthandel kopen of in één van de vele bouwmarkten. Er zit ongetwijfeld bij jou in de buurt een bouwmarkt die steigerhout verkoopt. Voordat je het steigerhout gaat kopen, moet je eerst een ontwerp gaan maken. In dit ontwerp laat je zien hoe het bed er uit moet komen te zien. Tevens benoem je overal de afmetingen, zodat je exact uit kunt rekenen hoeveel steigerhout je nodig hebt. Nog één handige tip vanuit onze kant: koop iets meer hout in dan je nodig hebt. Op die manier kan je altijd een foutje maken, aangezien je nog wat hout achter de hand hebt.

Fred's bouwtekeningen

Heb je eenmaal het ontwerp gemaakt en op basis daarvan het steigerhout ingekocht? Dan moet je ook het juiste apparatuur hebben. Zo moet je een schuurmachine hebben, maar ook een zaagmachine en een boormachine zijn vereist. Je moet stevige schroeven en spijkers hebben. Ook kunnen bevestigingsstukken en houtlijm van pas komen. Je wilt tenslotte dat je steigerhouten bed bijzonder stevig komt te staan.

Kortom: voordat je gaat beginnen, moet je wel het nodige inkopen. Mocht de aanschaf van een schuur-, boor- of zaagmachine te duur zijn, kan je deze gereedschappen ook altijd huren. Dat kan een hoop schelen voor de uiteindelijke kosten. In onderstaande lijst kan je nog alle benodigdheden vinden die je nodig hebt:

  • Steigerhout
  • Boormachine
  • Zaagmachine
  • Schuurmachine
  • Rolmaat
  • Schroeven/spijkers
  • Waterpas
  • Houtlijm

Hoe kan je zelf je steigerhouten bed maken?

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kan je beginnen met het maken van je steigerhouten bed. Maar, hoe moet dat? We hebben hieronder uitgebreid beschreven hoe je jouw eigen steigerhouten bed kunt maken.

De eerste stap heeft betrekking op het in orde maken van het steigerhout. Steigerhout kan van nature ietwat grof zijn. Door het te schuren, kan je het strak krijgen. Tijdens het schuren zorg je er ook voor dat alle splinters uit het hout worden getrokken. Het hout ziet er niet alleen strak uit, maar is ook nog eens veilig.

Fred's Bouwtekeningen

Vervolgens kan je gaan beginnen met het maken van het frame van het bed. Hoe dit frame er uit komt te zien, is afhankelijk van jouw ontwerp. Belangrijk is in ieder geval dat het frame groot genoeg is voor je lattenbodem, matras en overige elementen. Vervolgens kan je het gehele frame aan elkaar monteren. Hiervoor kan je bevestigingsstukken gebruiken, maar ook houtlijm, spijkers en schroeven kunnen van pas komen.

Staat het frame van het bed? Dan is het zaak om met de ombouw aan de slag te gaan. Met de ombouw kan je de ruimte voor de lattenbodem en het matras creëren. Hierbij is het belangrijk om altijd met enige spelingsruimte te werken. Houd bij een matras altijd 10 mm aan beide kanten in de lengte vrij én 5 mm in de breedte vrij. Je wilt tenslotte niet dat het matras strak vast komt te liggen. Voor een optimale nachtrust moet het matras enkele millimeters kunnen bewegen.

Vervolgens is het een kwestie van het monteren van de ombouw aan het frame. Als dat het geval is, kan je de lattenbodem installeren en het matras op de lattenbodem neerleggen. Vervolgens kan je het steigerhouten bed nog afwerken. Je kunt het hout bijvoorbeeld nog een kleurtje geven of in de beits zetten. Ook kan je nog accessoires aan het bed toevoegen. Denk hierbij aan een achterkant van het bed of een verhoging bij het voeteneind. Je kunt met een steigerhouten bed alle kanten op. Veel succes en plezier!

Wil je direct aan de slag met het maken van je eigen steigerhouten meubels? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Fred’s Bouwtekeningen. 

Leave a comment