Steigerhouten bloembak maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Is je tuin of dakterras toe aan een upgrade? Door steigerhouten bloembakken te plaatsen creëer je meer sfeer, vrolijkheid en maak je van je tuin één geheel. Na het plaatsen van een plantenbak, kun je een bloem of plant plaatsen die voldoet aan je wensen en smaak. Heb je nog geen bloembakken? Een steigerhouten bloembak maken is makkelijker dan je denkt.

Je bent bij dit artikel aan het juiste adres. Zo bespreken we de voordelen van een steigerhouten plantenbak maken en lichten we de stappen voor je uit. Wil je je handen uit de mouwen steken? Pak je gereedschap erbij en lees snel verder.

Waarom een steigerhouten bloembak maken?

Kom je geregeld bij een tuincentrum? Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer, want er staan genoeg bloembakken die je kunt kiezen. Waarom zou je dan een steigerhouten plantenbak maken, als er zoveel varianten zijn? Hier zijn verschillende redenen voor:

  • Je kunt de prijs laaghouden: Voor een bloembak uit het tuincentrum betaal je altijd een vaste prijs. Tenzij je het geluk van een korting hebt, natuurlijk. Daar heb je geen last van als je zelf een bloembak maakt, want je kunt zelfs oud of gebruikt steigerhout gebruiken hiervoor.
  • Persoonlijke wensen: Heb je geen bloembakken kunnen vinden die voldoen aan je persoonlijke smaak of wensen? Dit is een goede reden om een steigerhouten bloembak te maken.
  • Afmetingen van je tuin: Heb je een moeilijke hoek in je tuin en past er geen bloembak tussen die je mooi vindt? Je bepaalt zelf de afmetingen als je aan de slag gaat. Hoe handig is dat?

De bovengenoemde punten nemen je twijfels misschien weg over een steigerhouten bloembak maken. Later in dit artikel vertellen we je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Hoe kom ik aan steigerhout voor mijn bloembak?

Je kunt verschillende houtsoorten gebruiken als je een bloembak wil maken. Steigerhout heeft een lange levensduur, is flexibel en kun je gemakkelijk onderhouden. Bovendien is het niet moeilijk om aan steigerhout te komen.

De meeste klussers bezoeken een bouwmarkt. Dit heeft vooral met het gemak te maken. Bovendien zijn er regelmatig kortingsacties en kun je de steigerhouten planken op maat laten afzagen.

Steigerhouten plantenbak maken

Ten tweede zijn er verschillende houtverkopers. Hier kun je nieuw steigerhout kopen, maar ook gebruikte planken. Deze planken zijn gehavend en robuust, wat zorgt voor een stoere uitstraling. Gebruikt steigerhout komt wel hoger uit in de prijs, dus daar heb je wel rekening mee te houden.

Daarnaast kun je ook je schuur of garage uitkammen op zoek naar restjes hout. Dit hoef je niet weg te gooien, want deze planken kun je prima gebruiken als je een steigerhouten bloembak gaat maken. Aan hout geen gebrek, want je kunt veel kanten op zoals je ziet.

5 stappen als je een steigerhouten bloembak wil maken

Een steigerhouten plantenbak maken is niet moeilijk, maar dat wil niet betekenen dat er geen uitdagingen of valkuilen zijn. Daarom vind je hieronder 5 stappen die je helpen om het voor elkaar te krijgen.

1.      Zoek of maak een bouwtekening

Zelfs als je een professionele klusser bent, is een bouwtekening onmisbaar. Het is de plattegrond van je project. Je kunt de volgende aspecten vinden op een bouwtekening:

  • De juiste maten
  • Materiaallijst
  • Extra informatie

Zonder een bouwtekening is de kans groot dat je steigerhouten bloembak niet wordt zoals jij het in gedachten had. Je kunt zelf een bouwtekening maken of deze simpelweg van het internet plukken. Het nadeel daarvan is, dat deze bouwtekeningen vrij beknopt zijn of onderdelen missen. Hier komen we later op terug.

2.      Materialen verzamelen

De bouwtekening heb je direct nodig, want hier staan je materialen op beschreven. Aan de hand daarvan kun je checken of je gereedschapskist compleet is. Ook staat er beschreven hoeveel steigerhouten planken exact nodig zijn. Zo voorkom je dat je iets tekort komt.

3.      Schuren en op maat zagen

Koop je je steigerhout bij de bouwmarkt? Je kunt de steigerhouten planken op maat laten zagen, dus daar heb je geen omkijken naar. Schuren is ook een essentiële stap. In de eerste plaats voorkom je splinters. Daarnaast bereid je je voor op de laatste stap. Verf droogt namelijk gemakkelijker op gladde planken. Met een schuurpapiertje schuur je de bovenlaag makkelijk glad.

Extra tip: Bepaal eerst de plek van de bloembak. Waar komt deze te staan? Zo weet je zeker dat je niet de verkeerde maten afzaagt.

Steigerhouten bloembak maken

4.      Werk volgens de bouwtekening

De voorbereidingen zitten erop. Dat betekent dat je de steigerhouten bloembak kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de bouwtekening volgen. In het geval van een vierkanten bak, zijn het slechts een paar onderdelen die je aan elkaar moet bevestigen.

Leg eerst de bodem van de bloembak op de grond en bevestig daarna de zijplanken aan elkaar. Dit kun je doen met schroeven. Voor extra stevigheid kun je houtlijm gebruiken. Zo voorkom je dat de onderdelen vroegtijdig omvallen. Je kunt de bloembak zo laten, maar je kunt er ook pootjes onder bevestigen om meer hoogte te creëren.

Extra tip: Voeg een anti-worteldoek toe om extreme wortelgroei te voorkomen in de plantenbak. Het doek draagt ook bij aan een gezond vochtgehalte voor de bloemen.

5.      Afwerken

Je bloembak is klaar voor gebruik. Steigerhout kun je onbehandeld laten, maar voor een langere levensduur is behandelen een beter idee. Hiervoor kun je een houtbeits of olie gebruiken. Kies je liever voor een kleur? Houtverf is een prima middel, maar beschermt de bloembak niet tegen vocht. Als verf in aanraking komt met vocht brokkelt het af. Je kunt de bloembak ook naar binnen verplaatsen zodra de winter is aangebroken.

Conclusie

In dit artikel ben je erachter gekomen dat een steigerhouten bloembak maken niet moeilijk hoeft te zijn. Tenminste, als je de juiste bouwtekening bij de hand hebt. Bij Freds Bouwtekeningen kun je deze zonder twijfel vinden.

Freds BouwtekeningenFreds Bouwtekeningen is een platform speciaal voor doe-het-zelvers. De tekeningen zijn gemakkelijk af te lezen en vertellen je stap voor stap wat je moet doen. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket, zodat je over meer dan 10.000 bouwtekeningen beschikt. Staat jouw bloembak hier tussen?

Leave a comment