Zelf een steigerhouten deur maken; Dit is ervoor nodig!

Steigerhouten deur maken | Wil je je thuis voorzien van een unieke, industriële look? Het is een prima idee om voor steigerhout te kiezen. Dit houtsoort is ontzettend veelzijdig en je kunt het verven in iedere gewenste kleur. Zeker nu er zoveel technieken en mogelijkheden zijn, is klussen makkelijker dan ooit. Zelfs als je twee linkerhanden hebt, is het niet moeilijk om een professioneel project in elkaar te zetten. Wat dacht je van een steigerhouten deur maken?

Door een steigerhouten deur te plaatsen, geniet je van verschillende voordelen. Zo valt de uiteindelijke look zeer in de smaak. Daarnaast kan een steigerhouten deur plaatsen zelfs prijs verlagend zijn. Ben je op zoek naar tips en informatie, om een steigerhouten deur te maken? Je bent aan het juiste adres.

Waarom een steigerhouten deur maken?

Deze vraag kent geen eenzijdig antwoord. Dit ligt namelijk aan jouw persoonlijke mening en smaak. Voordat je een steigerhouten deur gaat maken, is er genoeg om over na te denken. Zo moet je bijvoorbeeld afwegen, of een steigerhouten deur voor jou de moeite waard is. Vind je steigerhout bijvoorbeeld mooi? Past de uitstraling bij je huidige interieur?

Als wij deze vraag voor jou mogen beantwoorden, zouden zij zeggen dat een steigerhouten deur plaatsen een prima idee is. Zoals je in de introductie al kon lezen, komen er verschillende voordelen bij kijken. Zo kwamen wij op de volgende punten uit:

  • Het is goedkoper: Ga je de steigerhouten deur zelf maken en plaatsen? Misschien had je geen idee, maar dit kost aanzienlijk minder dan wanneer je dit door iemand anders laat doen. Zo kun je overgebleven materialen gebruiken en bespaar je op extra kosten van de installatie.
  • Eigen ontwerp: Iedereen heeft een eigen smaak. Voldoen de standaard deuren niet aan je wensen? Dit is je kans om een uniek ontwerp te maken.
  • Het geeft voldoening: Wie is er nu niet trots op zijn of haar eigen projecten? Dat is met een steigerhouten deur maken en plaatsen niet anders. Bereid je voor op de complimenten die je gaat krijgen.

Hoe maak ik een steigerhouten deur?

Een steigerhouten deur maken hoeft niet moeilijk te zijn. Zelfs als beginnend doe-het-zelver ben je hiertoe in staan. Nu kun je je wel onzeker gaan voelen hierover. Zeker als je verder geen ervaring hebt of nog nooit een steigerhouten deur hebt gemaakt.

Ken je het gezegde ‘een goed begin is het halve werk?’ Als je gaat klussen, is het ten eerste belangrijk om alle materialen te verzamelen. Dit is de manier om voorbereid aan de slag te gaan. Zo is het bijvoorbeeld handig om op zoek te gaan naar steigerhouten planken. Dit kan bij de bouwmarkt of bij een houtverkoper. Deze kun je overigens ook op het internet vinden. Vergeet ook niet om eens in je eigen schuur of garage te kijken, want misschien liggen hier nog resten hout die je kunt gebruiken.

Let op: Koop het steigerhout ruimer in. Mocht je bijvoorbeeld een foutje maken, dan heb je nog genoeg materiaal over om de deur af te maken.

Ten tweede is het belangrijk om je meetlint erbij te pakken. Je moet zeker weten dat de deur past en op de juiste manier werkt. Vergeet daarbij niet om de steigerhouten planken eerst glad te schuren, zodat je splinters en andere verwondingen voorkomt. Dit zijn de voorbereidende stappen die het verschil maken.

Steigerhouten deur maken informatie

Ten derde is het handig om je gereedschap te verzamelen en bij de hand te houden. Hierbij komen een hamer, boormachine en zaag goed van pas. Maar ook houtlijm en lijmklemmen mogen niet ontbreken, want hiermee kun je de materialen steviger aan elkaar bevestigen.

Tot slot moet je rekening houden met de draairichting van de steigerhouten deur. Een deur kan namelijk twee kanten opdraaien. Dit kan naar links zijn, maar ook naar rechts. De plek van de scharnieren is hierin de bepalende factor. Mocht je een andere draairichting wensen, moet je eerst de scharnieren verplaatsen.

Waar moet je op letten als je een steigerhouten deur maakt?

Heb je serieuze plannen om een steigerhouten deur te maken? Je kunt op ieder moment je handen uit de mouwen steken, om vervolgens aan de slag te gaan. Nu zijn er wel een aantal punten die belangrijk zijn. Niet alleen voor het project zelf, maak ook voor je eigen veiligheid. Hieronder hebben we beschreven waar je precies op moet letten:

1.      Veilige werkplek

Je werkplek is belangrijker dan je denkt en er kunnen zich allerlei gevaren voordoen. Wat dacht je bijvoorbeeld van losliggende kabels? Creëer een veilige omgeving en beperk de risico’s zoveel mogelijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Het is ook handig om de EHBO-doos in de buurt te houden, zodat je snel kunt ingrijpen, mocht dat nodig zijn. Werk daarbij met handschoenen en een veiligheidsbril, zodat je jezelf kunt beschermen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat kun je simpel voorkomen.

2.      Afleiding

Wanneer je wordt afgeleid, bijvoorbeeld door je omgeving, is de kans op ongelukken groter. Zorg er daarom voor dat je je volledig kunt focussen op je werk. Zet bijvoorbeeld de radio aan en leg je smartphone voor de verandering eens aan de kant.

Afleiding voorkomen bij steigerhouten deur maken

3.      Werk met een bouwtekening

Werken zónder bouwtekening is niet aan te raden. Door deze tekening weet jij precies hoe de deur moet worden, wat je moet doen en hoeveel steigerhout je nodig hebt. Heb je nog geen bouwtekening kunnen vinden? Lees vooral verder, want daar komen we later bij je op terug.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om een steigerhouten deur te maken. Het geeft voldoening en het kan prijs verlagend zijn, zeker als je materialen gebruikt die je al in huis hebt. Hoewel dit geen lastig project is, kun je wel obstakels tegenkomen. Begin je zonder voorbereiding of bouwtekeningen, dan is de kans op fouten een stuk groter.

Freds BouwtekeningenWil jij ook een steigerhouten deur maken, maar ben je geen doorgewinterde klusser? Bij Freds Bouwtekeningen kun je terecht voor meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen. Hier staat vast iets voor je tussen!

Leave a comment