Steigerhouten deur trekt krom – Steigerhout is op dit moment het populairste houtsoort dat er is. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het maken van steigerhout. Bovendien kun je het zowel buiten- als binnenshuis toepassen. Als één van de weinige houtsoorten kan steigerhout buiten goed vertoeven. Tenminste, als het de juiste aandacht krijgt.
Daarover gesproken, kunnen je meubels of andere gebruiksvoorwerpen een bizarre transformatie ondergaan. Waaronder verkleuren en kromtrekken. Heb jij prachtige steigerhouten deuren in huis? Dan zou het goed kunnen dat deze krom trekken.
Waarom trekt een steigerhouten deur krom? Het antwoord op deze vraag ga je in dit blogbericht vinden. Lees deze helemaal tot het einde, om erachter te komen waarom jouw steigerhouten deur krom trekt.
Waarom trekt mijn steigerhouten deur krom?
Zoals eerder gezegd wordt steigerhout vrijwel overal geplaatst. In de vorm van schuttingen, badkamermeubels en dus ook deuren. Steigerhout is een makkelijk houtsoort om mee te werken, plus het is sfeervol. Binnenshuis kan het een prachtige update zijn aan het interieur.
Hout is en blijft een natuurproduct. Dit gezegd hebbende betekent het dat je hier nooit volledige controle over kunt krijgen. Kijk er dus niet gek van op als het hout verkleurt of kromtrekt. Over kromtrekken gesproken, waarom trekt een steigerhouten deur krom?
In de meeste gevallen heeft dit met overmatig vocht te maken, in combinatie met de temperatuurwisseling die in Nederland niet vreemd is. Tijdens de zomermaanden stijgt niet alleen de temperatuur, maar het wordt het ook vochtiger. Behalve dat dit zorgt voor benauwdheid, heeft dit ook zijn weerslag op steigerhout. De deur zuigt zich als het ware vol met vocht, waardoor kromtrekken onvermijdelijk is.
Hoe krijg ik mijn steigerhouten deur weer recht?
Heb jij weleens aan een kromgetrokken plank getrokken? Grote kans dat dit jouw eerste reactie is. Zeker als je ervan baalt of veel tijd hebt gestoken in het maken van een steigerhout deur.
Trekken aan een kromgetrokken deur gaat niet veel opleveren. Je krijgt het op deze manier niet recht én je kunt de deur op deze manier onnodig beschadigen. Krijg je een kromme deur überhaupt weer recht? Heel simpel. Door het een beetje nat te maken, met een vochtig doekje bijvoorbeeld. Dit doe je aan de kant die nog ‘recht is’. Maak het echter niet kletsnat, want dit beschadigt het hout.
Kan ik kromtrekken van mijn steigerhouten deur voorkomen?
Waarom zou je wachten tot de steigerhouten deur kromtrekt? Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Echter kun je dit niet volledig voor zijn. Zoals eerder gezegd is hout een natuurproduct en gaat het wat betreft zijn eigen gang.
Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden voor jou om het hout te behandelen. Dit kun je doen met een speciale beits of coating. Dit zorgt er namelijk voor dat vocht niet diep in het hout kan trekken. Plus, je kunt het steigerhout een mooie kleur geven op deze manier. Twee vliegen in één klap.
Wat zijn verder de voordelen van steigerhout?
Dat steigerhout kromtrekt, is slechts een klein obstakel. Kijkende naar de verdere voordelen van steigerhout, zul je begrijpen waarom het hout zo populair is. Laten we deze voordelen eens op een rijtje zetten en bekijken:
- Sfeer: Eerder in dit artikel benoemde we al dat steigerhout veel sfeer met zich meebrengt. Met name door de kleur en door de structuur van het hout, creëer je zowel een zomerse als een industriële look. Net waar jij voor wil gaan.
- Robuust: Bij de meeste houtsoorten kan een gebruikte look creëren erg lastig zijn. Hiervoor zul je het op de een of andere manier moeten bewerken. Omdat steigerhout van zichzelf gebruikt hout is, is bewerken niet nodig. Hoe handig is dat? Je kunt direct aan de slag gaan.
- Onderhoud: Hoewel een behandeling voor steigerhout aan te raden is, hoef je hier niet veel werk aan te hebben. Het enige wat je hoeft te doen is het jaarlijks schoonmaken en een beschermende beits aan te brengen. In tegenstelling tot andere houtsoorten, heb je er weinig tot geen omkijken naar.
Waar kan ik steigerhout kopen?
Zie jij een eigen project beginnen wel zitten als doe-het-zelver? Daar kunnen we jou geen ongelijk in geven. Van steigerhout kun je veel bouwen. Van tuinmeubelen tot aan woonaccessoires.
Steigerhout kun je in principe makkelijk krijgen. De meeste houtdealers hebben dit namelijk beschikbaar. Zeker omdat de populariteit zo is toegenomen de laatste jaren. Daarnaast komen er ook steeds meer bouwmarkten bij die deze houtsoort aanbieden om te bouwen. Mocht je voor een robuuste look willen gaan, kun je het beste navraag doen bij een houtdealer. Tegenwoordig hebben zij gebruikt steigerhout in de aanbieding wat je dus kunt opkopen. Het hout komt direct van de bouw af en is meestal gebruikt als steiger voor schilders of voor hoogwerkers.
Wat de prijs betreft zul je zowel moeten onderhandelen als vergelijken. Niet alle houtdealers en bouwmarkten bieden exact dezelfde prijs aan. Wacht met je aankoop en bezoek meerdere aanbieders. Houd daarnaast aanbiedingen en kortingen in de gaten, want die zullen zeker van pas komen en de moeite waard zijn. Zeker als jij houten planken wil scoren voor een lage prijs, is het een aanrader om op deze manier te werk te gaan. Op deze manier kun jij de laagste prijs eruit halen.
Conclusie – Begin jouw persoonlijke project met steigerhout!
Dat steigerhout kromtrekt is niet heel vreemd. Hoe sterk het hout er ook uitziet, vocht is in deze absoluut de boosdoener. Gelukkig kun je dit voor een deel voorkomen én weer oplossen. Hoe je deze trucjes kunt toepassen? Lees het artikel er nog eens op na om daarachter te komen.
Over steigerhout gesproken, jij als doe-het-zelver klust natuurlijk graag. Vaak tot in de late uurtjes. Echter zie je vaak dat een essentieel onderdeel ontbreekt; de bouwtekening. Gelukkig heeft Freds Bouwtekeningen daaraan gedacht.
Inmiddels hebben meer dan 30.000 doe-het-zelvers gebruikgemaakt van de bouwtekeningen. De tekeningen zijn makkelijk af te lezen, betrouwbaar én te downloaden. Download hiervoor het Freds Bouwtekeningen Pakket en beschik binnen enkele seconden over 10.000 bouwtekeningen. Weet jij al wat je gaat bouwen?
1 thought on “Steigerhouten deur trekt krom: Waarom gebeurt dit?”
Pingback: Hoe bescherm je steigerhout? - Hier kun je enkele tips vinden!
<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>