Steigerhouten dienblad maken? Bekijk hier de 5 stappen

Vind je het leuk om je interieur te stijlen? En zijn je woonaccessoires toe aan vernieuwing? Met steigerhout maak je unieke stukken. Zelfs als je weinig kennis hebt over klussen, ben je in staat om eigenhandig iets unieks te maken. Hier hoef je geen doorgewinterde bouwvakker voor te zijn. Zoek je naar een laagdrempelig klusje? Dan kun je eens nadenken over een steigerhouten dienblad maken.

Een steigerhouten dienblad is, naast een handig hulpmiddel, zonder twijfel een stijlvol accessoire voor in of rondom je huis. Ben je toe aan iets nieuws en vind je het leuk om de handen uit de mouwen te steken? In dit artikel lees je alles over een steigerhouten dienblad maken. Pak je je gereedschap erbij?

Is steigerhout weerbestendig?

Wil je een steigerhouten dienblad maken? Natuurlijk, je bent niet voor niks bij dit artikel terecht gekomen. Voordat je begint met klussen, is het niet onbelangrijk om de nodige kennis op te doen over dit houtsoort. Is steigerhout bijvoorbeeld weerbestendig?

Ja, dat is het. Een steigerhouten meubel of accessoire kan buitenshuis prima vertoeven. Om de kwaliteit hoog te houden, is het handig om het steigerhout te bewerken met een coating of een beits. Dit zijn beschermende lagen die het hout beschermen tegen voornamelijk vocht. Wanneer vocht in het hout trekt krijg je te maken met verkleuringen, schimmels of zelfs met scheuren. Hierdoor is het steigerhouten dienblad sneller afgeschreven.

Zitten er nadelen aan steigerhout?

Wil je een steigerhouten dienblad maken, maar wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het handig om ook de nadelen van steigerhout te bekijken:

  • Beschermlaag is essentieel: Je kunt steigerhout onbehandeld laten, maar gezien de kwaliteit is dat onverstandig. Als vocht eenmaal in je meubelstuk of accessoire trekt, dan is er geen weg meer terug.
  • Geen vlakke planken: De meeste steigerhouten planken komen rechtstreeks van de bouwplaats af. Hierdoor zijn de planken niet vlak en zitten er veel beschadigingen in. Veel doe-het-zelvers vinden dit stijlvol, maar dat geldt lang niet voor iedereen natuurlijk.

Steigerhouten dienblad maken

Steigerhouten dienblad zelf maken?

Waarom zou je een steigerhouten dienblad zelf maken? Op iedere hoek van de straat is immers een dergelijke woonwinkel te vinden. Zelfs als je geen groot fan bent van klussen, is het misschien de moeite waard om geen kant-en-klaar dienblad te kopen:

  • Je kunt de algehele prijs laaghouden: Een dienblad is over het algemeen geen prijzige aanschaf, maar dat kan het wel zijn. Als je het dienblad zelf maakt, dan kun je de prijs aanzienlijk laaghouden. Het meeste gereedschap heb je in huis. Bovendien kun je oud of overgebleven hout uit de schuur gebruiken.
  • Je eigen smaak toepassen: Heb je een bepaalde kleur of vorm in gedachten, maar is dit niet te vinden in de winkels? Niets is idealer dan een eigen dienblad maken. Deze kun je geheel naar eigen smaak in elkaar flansen.
  • Leuk om te doen: Krijg je het benauwd bij grote of ingewikkelde klussen? Een steigerhouten dienblad maken valt niet onder deze categorie.

Wil je een steigerhouten dienblad maken? Volg deze 5 stappen

Heb je het artikel tot en met hier gelezen? Mooi. Je hebt voldoende informatie op zak om het klusje te klaren. Misschien heb je nog nooit geklust en zit je met de handen in het haar.

Maak je geen zorgen: een steigerhouten dienblad maken is niet moeilijk of ingewikkeld. Dit kun je namelijk in 5 simpele stappen doen. Ben je er klaar voor? Lees hieronder verder.

Stap 1: Verzamel het hout

Wat is een steigerhouten dienblad zónder steigerhout? Die vlieger gaat niet op. Voordat je kunt beginnen met bouwen, is het handig om voldoende steigerhouten planken bij de hand te hebben. Bezoek hiervoor een houtverkoper, een bouwmarkt of trek de schuur leeg.

Stap 2: Een bouwtekening

Een steigerhouten dienblad maken is niet ingewikkeld, maar het vergt de nodige kennis – vooral als je geen ervaring hebt. Een bouwtekening is handig om te hebben. Deze tekening voorziet je van de juiste maten, informatie over gereedschap en verdere stappen. Hier lees je later meer over.

Stap 3: Meten is weten

Meet vervolgens aan de hand van de bouwtekening de juiste maten af. Vergeet niet om alle steigerhouten planken glad te schuren. Hierdoor kan een coating of verflaag beter hechten. Bovendien verkleint het de kans op splinters.

Steigerhouten dienblad maken

Stap 4: Het échte werk

Heb je alle voorbereidingen getroffen? We gaan door naar het échte werk. Je kunt de houten zijkanten van het dienblad eerst aan elkaar bevestigen met houtlijm.

Vervolgens kun je stevige schroeven of scharnieren gebruiken, zodat het dienblad niet uit elkaar valt. Daarna is het tijd om de onderkant van het blad te maken. Deze is nodig als je het dienblad daadwerkelijk wil gebruiken.

Stap 5: Finishing touch

Je kunt ervoor kiezen om het dienblad zo te laten. Steigerhout heeft een stijlvolle kleur en hier hoef je niets aan te doen. Wil je het dienblad een kleur geven of buiten plaatsen? Dan is een afwerking geen overbodige luxe. Je kunt een coating toepassen of een laagje verf.

Voor optimale bescherming is een houtbeits de beste optie. Deze trekt diep in het hout en beschermd het dienblad vervolgens tegen vocht. De meeste beitsen zijn kleurloos, maar er zijn ook varianten die de gewenste kleur hebben. Dat is helemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Conclusie

Wil je je interieur veranderen? En zoek je daarom naar stijlvolle accessoires voor in huis? Een steigerhouten dienblad maken heeft onwijs veel voordelen. Zo is het dienblad niet alleen een stijlvolle toevoeging, het geeft eveneens veel voldoening om deze zelf te maken.

Freds BouwtekeningenIn dit artikel hebben we 5 stappen beschreven waarmee je het steigerhouten dienblad in elkaar kunt zetten. Als je de juiste bouwtekening bij de hand houdt, dan merk je onder aan de streep hoe gemakkelijk het proces is.

Heb je nog geen bouwtekening gevonden? Breng een bezoek aan Freds Bouwtekeningen en download het Freds Bouwtekeningen pakket, zodat je over meer dan 10.000 tekeningen beschikt. Meer dan 30.000 doe-het-zelvers zijn je al voor gegaan. Wacht niet langer en start vandaag nog met je eigen project!

Leave a comment