Steigerhouten fotolijstje maken – De leukste fotolijstjes maak je helemaal zelf!

Niks geeft zoveel voldoening, dan zelf iets te maken. Dat geld zeker voor jou als doe-het-zelver. Zo is met steigerhout vrijwel alles te maken. Hoe groot of hoe klein dit project ook is. Grote kans dat je nog wat foto’s hebt liggen die een prachtig plekje verdienen. In dit blogbericht gaan we daarom een steigerhouten fotolijstje maken.

Dat fotolijstjes vrijwel overal te koop zijn, hoeft niet per definitie te betekenen dat deze allemaal naar je zin zijn. Vaak zien ze er hetzelfde uit, hebben ze niet de gewenste kleur of ben je toe aan iets anders. Zelf maken is in dit geval dus de beste optie. Zeker wanneer je nog wat steigerhout over hebt van een ander klusje.

Wil jij aan de slag gaan met het maken van een steigerhouten fotolijstje en kun je hier wat tips bij gebruiken? Dit ga je allemaal in dit blogbericht vinden.

Steigerhouten fotolijst maken

Steigerhouten fotolijstje maken – Met deze tips gaat jou dat lukken

Simpele en duidelijke stappen die je door het maken van het fotolijstje heen loodsen. Grote kans dat je deze nog niet hebt gevonden. Vaak is het ingewikkeld of te langdradig.

Dan maar een fotolijstje kopen in de winkel? Dat is helemaal niet nodig. Als doe-het-zelver wil je tenslotte niets anders dan klussen. Het geeft je veel voldoening en het biedt de mogelijkheid om iets te maken dat écht naar je zin is. Daarom dat je hieronder wat tips kunt vinden, die jou helpen bij het maken van een steigerhouten fotolijstje.

Stap 1: Bepaal de afmetingen en de plek van de lijst

Het is niet geheel onbelangrijk om te bepalen waar het steigerhouten fotolijstje komt te staan. Dit is namelijk bepalend voor de afmetingen en deze kun je hier dus op aanpassen. Daarnaast bepaal je ook de vorm. Ga je voor een vierkant of past een rechthoekig fotolijstje beter bij het interieur?

Stap 2: Ga op zoek naar een bouwtekening

Een bouwtekening voor een steigerhouten fotolijstje maken? Dat is toch niet nodig? Het is tenslotte een simpel en geen tijdrovend klusje. Ik snap dat je dat denkt.

Zo’n lijstje flans je wel even in elkaar. Maar, waar moet je beginnen? Zeker als je het voor het eerst gaat doen, blijft het nogal gissen hoe je moet beginnen en wat je ervoor nodig hebt. Dat vertelt de bouwtekening jou. Bovendien kom je vaak inspiratie te kort.

Zo’n bouwtekening is dus niet zo’n gek idee. Deze vertelt je wat je moet doen, hoe het lijstje eruit komt te zien en welke materialen je nodig hebt. Probeer deze op de kop te tikken vóórdat je aan de slag gaat met het steigerhouten fotolijstje.

Stap 3: Op pad voor steigerhout en materialen

De bouwtekening verteld jou dus wat je nodig hebt. Bovendien laat het je zien wat de afmetingen zijn, en dus hoeveel steigerhout je nodig gaat hebben.

Eenmaal dat wetende, kun je op pad gaan. Vaak kunnen steigerhouten plankjes bij de bouwmarkt aangeschaft worden. Hetzelfde geld voor de materialen die je nog mist.

Mocht je nog wat steigerhout overhebben van een ander project, dan is dat alleen maar mooi meegenomen natuurlijk. Vergeet je ook het glasplaatje voor het lijstje zelf niet?

Steigerhouten fotolijst maken

Stap 4: Schuur het hout glad en een beetje rond

Of je het steigerhout nu robuust wilt houden of niet, het is nooit een verkeerd idee om het hout glad te schuren. Nadat je de juiste afmetingen hebt afgezaagd, ga je aan de slag met het gladschuren. Dit kan met een schuurpapiertje of met een schuurmachine. Net wat je in huis hebt.

Het laatste waar je op zit te wachten, is het krijgen van splinters tijdens het klussen of tijdens het verplaatsen van het fotolijstje zelf. Bovendien kunnen de latjes ook wat ronder geschuurd worden.

Dat rond schuren, dat doe je voor de vorm van het fotolijstje. Dit zorgt ervoor dat de lijst zelf er afgewerkt en netjes uit komt te zien. Hoe rond je hem afschuurt? Dat is helemaal aan jou om te bepalen.

Stap 5: Klussen maar!

Zijn de materialen verzameld, heb je de bouwtekening bij de hand en heb je in je hoofd wat je graag zou willen? Helemaal goed. Je kunt gaan beginnen met het in elkaar zetten van het steigerhouten fotolijstje.

Houd de bouwtekening naast je, zodat je precies weet wat je doet. Verlies daarnaast je materialen die je nodig hebt niet uit het oog. Dit vertraagt het proces.

Stap 6: Een tof kleurtje

Eenmaal het fotolijstje in elkaar gezet zou je hem zo kunnen laten. Tenslotte geeft steigerhout van zichzelf al een toffe, houten kleur.

Daarentegen kun je deze natuurlijk ook een tof kleurtje kunnen geven. Omdat de latjes al geschuurd zijn, kan dat vrij makkelijk. Op deze manier maak je van het interieur één geheel en sluit het wellicht wat beter op elkaar aan.

Stap 7: Op zoek naar een foto

Is het steigerhouten fotolijstje af en heb je deze een tof kleurtje gegeven? Dan kun je aan de slag met de laatste en belangrijkste stap; op zoek naar een foto. De foto maakt het fotolijstje tenslotte pas écht af en dit is dan ook waar je het allemaal voor gedaan hebt.

Niet alleen is het maken van een steigerhouten fotolijstje leuk voor jezelf, maar ook om aan iemand cadeau te geven. Het laat zien dat je erover na hebt gedacht en je er moeite in hebt gestoken.

Conclusie – Een bouwtekening voor een fotolijstje

Het maken van een steigerhouten fotolijstje hoeft niet lastig te zijn. Dat heb je in dit blogbericht kunnen lezen. Aan de hand van de bovenstaande tips. kun je vandaag nog aan de slag gaan hiermee.

Freds BouwtekeningenEen bouwtekening vertelt je onder andere hoe je te werk moet gaan en wat je nodig hebt. Je zou kunnen zeggen dat deze onmisbaar is. Ook bij zoiets simpels als een fotolijstje. Deze nog niet kunnen vinden? Kijk dan eens bij Freds Bouwtekeningen.

Hét platforms voor doe-het-zelvers. Of je nu een beginner bent of niet, Freds Bouwtekeningen heeft altijd wel een geschikte bouwtekening die jou door je projectje heen loodst. Het enige wat je hoeft te doen, is het Freds Bouwtekeningen Pakket te downloaden en je bent al een hele stap verder.

1 thought on “Steigerhouten fotolijstje maken – De leukste fotolijstjes maak je helemaal zelf!”

Leave a comment