Steigerhouten hondenbench maken? Met deze tips is het niet moeilijk

Krijg jij binnenkort voor het eerst een puppy in huis? Of is het meubilair van je trouwe viervoeter toe aan een update? Als doe-het-zelver is geen klus te groot of te gek. Wat dacht je van een steigerhouten hondenbench maken?

Wanneer je op zoek gaan naar een hondenbench, dan kom je er genoeg tegen. Het is vooral de bedoeling dat je je hond genoeg comfort biedt. Maar voldoen de modellen in de winkel niet aan je persoonlijke voorkeuren? Dan is het dé oplossing om zelf aan de slag te gaan. Wil je een steigerhouten hondenbench zelf maken? In dit artikel geven we je enkele tips hiervoor. Lees je wel verder?

Waarom heb ik een hondenbench nodig?

Wordt dit je allereerste ervaring met honden? En heb je nog nooit gebruikgemaakt van een hondenbench? Dit attribuut staat vrijwel altijd genoteerd op de uitzetlijst van een hond – ongeacht de leeftijd. Misschien vraag je je af waarom je een hondenbench nodig hebt. Een hondenmand voldoet immers prima, toch? Nou, hier zijn tóch een aantal redenen voor:

 • Hulp bij zindelijkheidstraining: Is je pup nog jong en klein? Als hij of zij bij de fokker vandaan komt, dan is je hondje nog niet volledig zindelijk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een steigerhouten hondenbench helpt bij het zindelijk worden. Honden zien dit hulpmiddel altijd aan voor een eigen nestje en ze doen er alles aan om deze niet te bevuilen.
 • Zoeken naar rust: Ook honden raken overprikkelt. Bijvoorbeeld als er visite over de vloer is. De drukte en onrust kunnen dan rauw op het dak vallen. Een hondenbench is een plekje waar honden tot rust komen.
 • Voorkomt slopen: Er zijn honden die het lastig vinden om alleen thuis te blijven – bijvoorbeeld door verlatingsangst. Als een hond toegang heeft tot het hele huis, dan kan het voor komen dat ze gaan slopen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een hondenbench zorgt ervoor dat jij rustig op pad kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hond kattenkwaad uithaalt.

Let op: Als een hond zichzelf terugtrekt in de bench, dan is het belangrijk om hem of haar niet zomaar te storen. Het geeft namelijk aan dat ze er even ‘genoeg’ van hebben. Door ze te storen rusten ze onvoldoende uit of bijten ze van zich af. Leer hetzelfde aan je kinderen.

Waarom een steigerhouten hondenbench maken?

Het is niet moeilijk om een hondenbench te kopen. Deze zijn vrijwel overal te krijgen. Veel mensen bezoeken een dierenspeciaalzaak of een tuincentrum hiervoor. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een steigerhouten hondenbench maken heeft meerdere voordelen:

 • Je bent in staat om de prijs laag te houden – vooral als je overgebleven of oud steigerhout gebruikt voor je hondenbench
 • Je kiest zelf de kleur
 • Je kiest zelf de afmetingen – dat is vooral handig als je een ‘lastige hoek’ in huis hebt
 • Steigerhout geeft veel sfeer
 • Het is gemakkelijk om steigerhout schoon te houden
 • Je kunt goedkoop aan steigerhout komen

Hondenbench van steigerhout maken

Zelf een steigerhouten hondenbench maken? Bekijk deze tips eens

Heb jij geen hondenbench naar wens gevonden? En wil je daarom zelf een steigerhouten hondenbench maken? Hier hoef je geen professional voor te zijn. Iedere doe-het-zelver kan het immers. Om je verder op weg te helpen, hebben we de beste tips voor je samengesteld. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Tip 1: Kies je bouwtekening

Weet je niet hoe je moet beginnen met een steigerhouten hondenbench maken? Dan ontbreekt van een bouwtekening nog enig spoor. Deze tekening is namelijk onmisbaar. Hierop staan de afmetingen en de materialen genoteerd. Voordat je je gereedschapskist erbij pakt, ga je op zoek naar de perfecte bouwtekening – deze vind je gewoon op internet of stel je zelf samen.

Als geen enkele tekening aan je wensen voldoet, dan hoef je nog niet in paniek te raken. Aan het einde van dit artikel komen we hierop terug.

Tip 2: Verzamel materialen

Een bouwtekening geeft je een indicatie van benodigdheden. Aan de hand van deze punten kun je je materialen verzamelen. Hierbij kun je denken aan de volgende attributen:

 • Hamer
 • Boormachine
 • Schuurpapier of een schuurmachine
 • Schroeven
 • Waterpas
 • Houtlijm

Mis je bepaald gereedschap? Vul dit dan aan vóórdat je je steigerhouten hondenbench gaat maken. Dat scheelt onder aan de streep extra tijd.

Tip 3: Wees secuur met de afmetingen

Comfort staat op de eerste plaats als het gaat om een hondenbench van steigerhout. Het is de bedoeling dat je pup of hond hier graag in ligt. Zorg er dus voor dat de bench niet te groot of te klein is.

Het is belangrijk dat een hond languit kan liggen en in staat is om rechtop te zitten – de afmetingen verschillen per hondenras. Is een hondenbench daarentegen té groot? Dan is de kans aannemelijk dat de hond zijn eigen nestje gaat bevuilen. Als je twijfelt, dan kun je de fokker om raad vragen.

Zelf een hondenbench van steigerhout maken

Tip 4: Tik het hout op de kop

Als je geen steigerhouten planken overhebt, dan is het handig om deze op de kop te tikken. Dat kan doorgaans bij de bouwmarkt of bij een plaatselijke verkoper. Wil de prijs laaghouden? Hou dan actuele acties in de gaten.

Tip 5: Denk om je veiligheid

Heb je alles bij de hand? Dan ga je aan de slag. Ook hierbij speelt de bouwtekening een essentiële rol en loodst je door het gehele proces heen. Vergeet je steigerhouten planken niet glad te schuren vóórdat je de hondenbench in elkaar zet. Dit voorkomt splinters en andere verwondingen.

En is je hondenbench af en klaar voor gebruik? Dan kun je ervoor kiezen om het steigerhout te verven. Dat is aan jou.

Conclusie – Zo maak je een steigerhouten hondenbench

Is je trouwe viervoeter toe aan een nieuw meubelstuk? Dan kun je een steigerhouten hondenbench maken. In dit artikel hebben we 5 tips gedeeld die je daarbij helpen.

Freds BouwtekeningenHeb je echter geen bouwtekening gevonden? En maak je deze liever niet zelf? Dan is Freds Bouwtekeningen hét platform voor jou. Meer dan 30.000 doe-het-zelvers maken graag gebruik van de tekeningen.

Wil je de perfecte bouwtekening vinden voor je steigerhouten hondenbench? Download direct het Freds Bouwtekeningen Pakket en beschik binnen enkele minuten over 10.000 bouwtekeningen.

Leave a comment