Steigerhouten hondenmand maken: Zo maak je je trouwe viervoeter blij!

Heb jij op dit moment een hondenmand in huis? Maar ben je hier niet tevreden over? Waarom ga je niet aan de slag met een steigerhouten hondenmand maken? Zo bepaal je namelijk zelf de stijl en de afmetingen van de hondenmand. Jij blij én jouw trouwe viervoeter blij.

Natuurlijk zijn hondenmanden overal te koop. Van tuincentra tot dierenwinkels. Je kunt echter tegen verschillende dingen aanlopen. Wellicht is de mand te duur of niet verkrijgbaar in de gewenste kleur. Als doe-het-zelver ben jij natuurlijk prima in staat zelf aan de slag te gaan. En misschien heb je nog wat steigerhouten plank in de schuur staan.

Ben jij al overtuigd en wil je een steigerhouten hondenmand maken? Lees dit artikel dan helemaal door!

Steigerhouten hondenmand maken

 

Wil jij een steigerhouten hondenmand maken? Bekijk deze tips eens

Ben jij klaar om aan de slag te gaan? Maar weet je niet waar of hoe te beginnen? Wellicht heb je het internet uitgebreid afgezocht naar tips en informatie.

Je bent hier aan het juiste adres. De rest van dit artikel zal volledig in het teken staan van een steigerhouten hondenmand maken. We loodsen jou er graag doorheen. Heb je echter nog twijfels over dit project? Grote kans dat de volgende redenen jou over de streep trekken:

 • Het geeft voldoening;
 • Je oefent met verschillende skills;
 • Je kunt de prijs laag houden;
 • De hondenmand wordt volledig naar wens gemaakt;
 • Een unieke steigerhouten hondenmand maken die niemand heeft;
 • Het is makkelijker dan je denkt;

Stap 1: Meten = weten

Het bepalen van de afmetingen is vrijwel altijd de eerste stap. Deze is eveneens belangrijk. Zorg ervoor dat de hondenmand groot genoeg is voor jouw hond. Jouw hond moet uitgestrekt in zijn mand kunnen liggen, zonder last te krijgen van spieren en gewrichten. Maar maak hem ook niet té groot.

Een mand die te groot uitvalt, houdt de warmte moeilijker vast en daardoor kunnen honden zichzelf moeilijker warmhouden. Dit geldt vooral voor pups.

Eenmaal dat opgemeten, kun je een blik werpen op de plek van de mand. Waar komt de mand te staan? Is de plek groot genoeg? Houd ook hier weer rekening met de algehele gezondheid van jouw hond. Kies een plek die beschut is en niet al te warm aanvoelt. Bij de kachel of in de zon is dus een afrader.

Stap 2: Het belang van een bouwtekening

Veel klussers onderschatten het belang van een bouwtekening. Je kunt tenslotte prima zonder, toch? Nou, onze visie hierop is anders in dit geval. Volgens ons is een bouwtekening juist onmisbaar. En dat heeft verschillende redenen.

Een bouwtekening voorziet jou van alles wat je moet weten. Van materiaallijsten tot de perfecte afmetingen. Je kunt simpelweg niet zonder.

Hoewel bouwtekeningen veelal zelf gemaakt worden, is dit niet zo makkelijk als het lijkt. Daarbij biedt het internet verschillende bouwtekeningen aan, maar deze zijn niet altijd zo uitgebreid en betrouwbaar als gewenst. Wil jij verzekerd zijn van de beste bouwtekening voor jouw steigerhouten hondenmand maken? Hier komen we snel bij je op terug.

Stap 3: Vergeet je je gereedschap niet?

Heb je de eerste twee stappen doorlopen? Mooi. Dan zit de belangrijkste voorbereiding erop. Houd je bouwtekening in de aanslag en breng een bezoek aan de bouwmarkt of aan het internet.

Tenslotte vertelt de bouwtekening wat je nodig hebt en hoeveel. Kijk jouw eigen bouwplaats er eveneens op na. Vaak ben je rijker dan je denkt. Mis je bepaalde attributen? Dan is het tijd om deze aan te schaffen. Dit zijn enkele voorbeelden van benodigd gereedschap:

 • Schuurpapier;
 • Hamer;
 • Boor;
 • Schroeven;
 • Spijkers;
 • Schuurpapier of schuurmachine;
 • Rolmaat of meetlat;
 • Waterpas;
 • Klushandschoenen of veiligheidsbril;

De bouwmarkt is het meest gangbaar hiervoor. Daar krijg je eveneens advies. Schaf jij alles materialen liever online aan? Waarom niet! Het is jouw steigerhouten hondenmand, dus pak alles vooral op jouw eigen manier aan.

Steigerhouten hondenmand maken

Stap 4: Steigerhout verzamelen

Wat is een steigerhouten hondenmand maken zónder steigerhout? Dat gaat in de verste verte niet lukken natuurlijk. Ook hierbij is de bouwtekening van groot belang. Hierop staan de afmetingen beschreven en uitgemeten. Voor steigerhouten planken kun je op verschillende plekken terecht.

Namelijk bij een bouwmarkt of bij een houtverkoper. Wil je de prijs laaghouden? Probeer dan te onderhandelen en te vergelijken. Check ook altijd de huidige aanbiedingen. Over het algemeen kun je bij houtverkopers prima overleggen over een toegankelijke prijs.

Stap 5: Voorkom splinters en verwondingen

Dat doe je door het steigerhout glad te maken. Voordat je je steigerhouten hondenmand gaat maken, moet je voorkomen dat jouw hond zich niet kan verwonden. Hetzelfde geldt voor jouzelf.

Het is eveneens makkelijker om met glad steigerhout te werken. Schuurpapier kun je hier prima voor gebruiken. Heb jij echter een schuurmachine in huis? Nog beter!

Stap 6: Jouw steigerhouten hondenmand maken

Niets staat jou in de weg om de steigerhouten hondenmand in elkaar te zetten. Tenslotte heb je alle stappen doorlopen. Nu alle materialen en benodigdheden er zijn, kun je beginnen.

Zorg tijdens het klussen altijd voor veiligheid. Werk op een stevige ondergrond en bescherm – zo nodig – jouw ogen of handen. Hiervoor kun je verschillende maatregelen nemen.

Stap 7: Finishing touch

Is jouw steigerhouten hondenmand af? Je kunt hem zo laten. Tenslotte heeft steigerhout een prachtige kleur en uitstraling. Het heeft in principe weinig nodig.

Je kunt er eveneens voor kiezen de steigerhouten hondenmand af te werken met een kleur of met een beits. Zo houd je de kwaliteit hoog. Vergeet je de zachte ondergrond niet? Ook honden hechten veel waarde aan een comfortabele plek.

Conclusie

Wil jij zelf een steigerhouten hondenmand maken? Dat is geen probleem. Het is makkelijker dan je denkt. Tenminste, zolang je weet wat je nodig hebt en hoe te beginnen. Dit artikel heeft jou van alle informatie voorzien.

Freds BouwtekeningenHet enige wat je hoeft te doen, is de bovenstaande stappen te doorlopen. Voor je het weet staat jouw zelfgemaakte steigerhouten hondenmand te shinen. Wedden dat jouw trouwe viervoeter er blij mee is?

Ben jij nog steeds op zoek naar de perfecte bouwtekening? Breng eens een bezoek aan Freds Bouwtekeningen en download het Freds Bouwtekeningen Pakket. Hierin staan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen voor jou klaar. Meer dan 30.000 doe-het-zelvers zijn jou al voorgegaan. Dat zegt genoeg natuurlijk!

1 thought on “Steigerhouten hondenmand maken: Zo maak je je trouwe viervoeter blij!”

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>