Een steigerhouten kippenhok maken? Zo doe je dat!

Een steigerhouten kippenhok maken? Je bent niet de eerste doe-het-zelver die met dat idee rondloopt. Behalve dat een kippenhok kant-en-klaar gekocht kan worden in de winkel, maken steeds meer mensen deze helemaal zelf. En geef ze eens ongelijk.

Voornamelijk omdat het qua prijs erg veel scheelt en deze helemaal naar je eigen zin gemaakt kan worden. Ben jij ook enthousiast geworden van het idee om zelf een kippenhok te gaan maken? Dan ben je aan het juiste adres.

In dit blogbericht bespreken we hoe je zelf aan de slag kunt gaan en wat je hier voor nodig hebt. Lees het artikel helemaal tot het einde en je kunt vrijwel direct aan de slag gaan. En dat helemaal zelf. Wat zal dat een voldoening geven!

Een steigerhouten kippenhok maken? Zo doe je dat!

Jij wilt dus een kippenhok gaan maken. Je bent niet de eerste doe-het-zelver die daarmee aan de slag wil gaan. Klussen is tenslotte je grootste hobby. Hoe moeilijk moet dat nu eenmaal zijn?

Raak niet in paniek, want ik wil je absoluut niet tegenspreken daarin. Het maken van een kippenhok hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Zolang je maar over de juiste instructies en attributen beschikt natuurlijk. Je kunt simpelweg niet zonder.

Alle attributen regelen, dat zul je toch echt zelf moeten doen. Die instructies, daar kan ik je wel bij helpen. Hieronder vind je 8 essentiële stappen die jou gaan helpen bij het maken van een kippenhok.

Stap 1: Bepaal de plek van het kippenhok

Een steigerhouten kippenhok maken? Je begint bij het begin. En dat is het bepalen van de plaats waar je je kippenhok zou willen hebben. Meestal bevinden kippenhokken zich in de achtertuin, maar wellicht is de voortuin ook een optie.

De plaats van bestemming is niet geheel onbelangrijk. Tenslotte heb je te maken met levende dieren. Zorg ervoor dat het hok niet te veel op de tocht staat, maar ook niet helemaal in de zon. Tocht zorgt ervoor dat de kippen het niet warm genoeg krijgen, maar felle zon daarentegen zorgt weer voor stankoverlast. Een beetje zon én schaduw is een goede combinatie.

Het beste is om een kippenhok te plaatsen achter een muur waar de kippen lekker beschut zitten en waar het hok voldoende kan doorluchten voor de stank. Doe van tevoren ook wat research waar een kippenhok precies aan moet voldoen.

Stap 2: Maak voldoende ruimte vrij in de tuin

Eenmaal een plekje gevonden waar het kippenhok komt te staan? Dan is het wel goed om te bekijken of er voldoende ruimte is. Kun je het hok makkelijk bereiken of zul je toch wat ruimte vrij moeten maken? Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een steigerhouten kippenhok maken

Stap 3: Bereken hoe groot je kippenhok gaat worden

De afmetingen schud je niet zomaar uit je mouw. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel kippen je van plan bent om te houden. Het is niet de bedoeling dat het hok veel te klein gaat uitvallen. Daarom houd je hier van tevoren rekening mee en maak je een berekening.

Door te weten hoeveel kippen je gaat houden in het hok, weet je automatisch hoe groot het hok minimaal gebouwd moet worden. Voor 1 kip bereken je minimaal 1 vierkante meter van het hok. In zijn totaliteit weet je hoe groot deze moet worden voor het aantal kippen dat je in gedachten hebt.

Stap 4: Regel een bouwtekening

Je berekeningen zijn gemaakt en de plek is bepaald. Weet je ook al hoe het hok er precies uit komt te zien? Ook dit is lastig om uit je mouw te schudden. Dat is niet helemaal ideaal.

Daarom dat je een bouwtekening nodig hebt. Hierop staat precies hoe het hok eruit komt te zien en welke maten je hier voor nodig hebt. Deze mag dus niet ontbreken. Heb je zelf nog geen bouwtekening kunnen regelen? Dan kom ik daar later in dit blogbericht bij je op terug.

Stap 5: Op stap voor de nodige materialen

Wanneer je de bouwtekening hebt, weet je ook welke materialen je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld voor steigerhout gaan of voor een ander soort hout? Dat ga je allemaal bepalen tijdens deze stap. Ook het gereedschap hoort bij de nodige materialen. Weet wel dat steigerhout veel sfeer geeft en duurzaam is.

De meeste bouwmaterialen en gereedschap kun je kopen bij de plaatselijke bouwmarkt. Hier kun ook het nodige advies krijgen. Mocht je het hier niet vinden, dan is er altijd nog het internet waar je een hoop kunt vinden.

Stap 6: Bouwen maar!

Wanneer je alles in huis hebt, kun je gaan beginnen met het bouwen van je project. Zorg ervoor dat je de bouwtekening niet uit het oog verliest en je geen enkele stap overslaat.

Wanneer je aan de slag gaat met het kippenhok, begin je bij de kippenren en bouw je door tot aan het hok zelf.

Een steigerhouten kippenhok maken?

Stap 7: De afwerkingen

Is alles af en staat het hok als een huis? Dan mag je jezelf best even een schouderklopje mag geven. Tijdens deze stap kun je hem gaan afwerken. Bijvoorbeeld een kleurtje geven en de rest aankleden. Zog voor voldoende legnesten en voor een zachte ondergrond. Vergeet ook de stokken niet waar de kippen de nacht op doorbrengen.

Stap 8: Blije kippen

Nadat je kippenhok af is, kun je je kippen eindelijk blij gaan maken met hun nieuwe thuis. Niet alleen de kippen genieten ervan, jij ook. Tenslotte is het jouw project geweest en heb je het zelf gedaan.

Conclusie

Een steigerhouten kippenhok maken? Jij als doe-het-zelver hebt de capaciteiten om dat te gaan doen. Zeker door de bovenstaande stappen en instructies, is de kans van slagen groot. Wat een voldoening zal dat geven.

Freds BouwtekeningenIn de instructies heb je kunnen lezen hoe belangrijk de bouwtekening is. Hier staat alles op en zonder, dat gaat lastig. Laat dat allemaal maar aan Freds Bouwtekeningen over.

Freds Bouwtekeningen is er namelijk speciaal voor de doe-het-zelver. Met een collectie van 10.000 bouwtekeningen staat jouw ideale kippenhok er hoe dan ook tussen. Download gewoon het Freds Bouwtekeningen Pakket en voor iedere klus ben jij verzekerd van een goede bouwtekening.

2 thoughts on “Een steigerhouten kippenhok maken? Zo doe je dat!”

Leave a comment