Steigerhouten kippenren maken | Dit zijn de voordelen!

Steigerhouten kippenren maken | Denk je erover om kippen te houden? Juist deze dieren zorgen voor gezelligheid, rust en natuurlijk verse eitjes in de tuin. Bovendien zijn kippen, als ze eenmaal gewend zijn aan hun omgeving, ontzettend vriendelijk naar kinderen en andere mensen.

Maar als je voor kippen kiest, is het natuurlijk wel belangrijk dat ze ergens kunnen verblijven. Dat je een kippenhok nodig hebt, is vanzelfsprekend. Maar wist je dat een kippenren net zo belangrijk is? Als je zoekt naar een stijlvol verblijf, kun je er over nadenken om een steigerhouten kippenren te maken. In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Is een steigerhouten kippenren hetzelfde als een kippenhok?

Nee, dit is niet hetzelfde. De verwarring is echter wel goed te begrijpen. Een steigerhouten kippenren is namelijk een onderdeel van het kippenhok. In het hok brengen de kippen de nacht door en leggen ze de eieren. Daarom is het belangrijk om het kippenhok te voorzien van voldoende legnesten en zitstokken.

De kippenren daarentegen is het gedeelte waar de kippen de dag doorbrengen. Zie het maar als een soort huiskamer. Hier kunnen de kippen de benen strekken, maar dit is ook het gedeelte waar ze eten. Dit wordt met een mooi woord “scharrelen” genoemd.

Waarom een steigerhouten kippenren maken?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Want als je een tuincentrum of dierenspeciaalzaak bezoekt, staan er genoeg kippenrennen voor je klaar. Waarom zou je de handen uit de mouwen steken en zelf een kippenren maken? De redenen hiertoe zijn persoonlijk. Maar we hebben enkele voor je beschreven:

  • Zelf de stijl bepalen: Vind je de kippenrennen niet mooi in de winkel of passen deze niet bij de stijl van je achtertuin? Dit is een goede reden om een steigerhouten kippenren te maken. Steigerhout kun je in de gewenste kleur schilderen en heeft bovenal weinig onderhoud nodig.
  • Je creativiteit gebruiken: Heb je in je hoofd hoe de steigerhouten kippenren moet worden? Dan is het geweldig om deze ren zelf te maken. Zo kun je zelf bepalen hoe groot de ren wordt, maar ook hoe deze eruit ziet. Misschien wil je wel een overdekte kippenren maken.
  • De geschikte afmetingen: Heb je tot nog toe geen kippenren gevonden die voldoet aan de afmetingen of vromen van je tuin? Wanneer je besluit om een steigerhouten kippenren te maken, kun je de ren hier naadloos op aanpassen.
  • De prijs komt lager uit: Tot slot is ook de prijs een overweging. Steigerhout is een relatief goedkoop houtsoort. Dit betekent dat je met een klein budget een kippenren kunt maken. Zeker als je de meeste materialen al in huis hebt.

Steigerhouten kippenren maken

Tips voor een steigerhouten kippenren maken

Heb je een steigerhouten kippenhok gemaakt? Daar hoort een bijpassende, steigerhouten kippenren bij. Nu kunnen we stellen, dat het vrij simpel is om een steigerhouten kippenren te maken. Als je dat wil, is wat extra informatie nooit weg. Daarom delen we hieronder enkele tips. Van de bouwtekening voor de steigerhouten kippenren tot de exacte hoogte; alles komt voorbij.

Tip 1: Kies eerst de plaats

Een kippenren verbind je aan je kippenhok. Zo krijgen je kippen voldoende bewegingsvrijheid. Hoewel de plaats al voor een deel is bepaald, is het alsnog belangrijk om hier op te letten.

Zo mag de ren niet te veel in het zonlicht staan. Als kippen geen schaduw hebben, krijgen ze het te heet en kunnen ze de hitte niet ontvluchten. Daarnaast is het ook belangrijk dat de ren kan doorluchten, maar toch relatief beschut staat. Kippen zijn geen fan van kou en wind. Let echter ook op de doorgang. Blokkeert de kippenren geen gangbare wegen?

Tip 2: Gebruik een bouwtekening voor de steigerhouten kippenren

Een steigerhouten kippenren maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat betekent niet dat je de kippenren uit de losse pols moet maken. Dit is overigens niet aan te raden. Een bouwtekening is extra belangrijk, want zo weet je precies hoe de kippenren eruit komt te zien. Daarbij laat een bouwtekening stap voor stap zien hoe je het moet aanpakken.

Investeer daarom in een goede bouwtekening als je een steigerhouten kippenren gaat maken. Veel klussers plukken een tekening van het internet, maar je gaat al snel merken dat deze niet compleet is. Later in dit artikel komen we nog eens terug op een bouwtekening voor een steigerhouten kippenren.

Tip 3: Houd rekening met de hoogte

Kippen hebben vleugels. Ze kunnen niet vliegen, maar ze kunnen wel hun vleugels gebruiken om bijvoorbeeld ergens overheen te komen of wanneer ze ergens van schrikken. Als je een steigerhouten kippenren gaat maken, is de hoogte van groot belang. Het is belangrijk dat de kippen voldoende ruimte krijgen en zich niet kunnen verwonden.

Hoe hoog de kippenren moet zijn, dat verschilt per ras. Krielkippen kunnen bijvoorbeeld hoger vliegen, omdat ze wat kleiner van stuk en lichter in gewicht zijn. Zorg ervoor dat de ren minimaal 1 meter hoog is. Als het gaat om kippen die kunnen vliegen, zoals krielkippen, dan mag de ren hoger zijn. Deze mag tussen de 1,50 en 2 meter zijn. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt hiervoor.

Steigerhouten kippenren maken

Tip 4: Zorg dat de deur van de kippenren sluit

Kippen vallen al snel ten prooi van roofdieren. De kippen zelf, maar ook het voer valt bij veel roofdieren in de smaak. Als je een deur maakt in de kippenren, wat handig is voor het voeren en schoonmaken, moet je er wel voor zorgen dat deze goed sluit. Bevestig ook speciaal kippengaas zodat zowel de kippen als roofdieren worden tegengehouden. Zo bescherm je je kippen.

Conclusie – Een bouwtekening voor de kippenren

Een kippenren is onmisbaar voor kippen. Het geeft vrijheid, frisse lucht en ze krijgen de kans om de benen te strekken. Je kunt een steigerhouten kippenren maken om zo de gewenste stijl te creëren. Bovendien is een steigerhouten kippenren maken prijs besparend, zeker als je materialen gebruikt die je al in huis had.

Freds BouwtekeningenWil jij nu ook een steigerhouten kippenren maken en wil je je tot in de puntjes voorbereiden? Ga dan naar Freds Bouwtekeningen en download het Freds Bouwtekeningen voor de allerbeste bouwtekeningen!

Leave a comment