Steigerhouten konijnenhok maken – Klik hier voor handige tips!

Steigerhouten konijnenhok maken – Konijnenhokken zijn er in verschillende soorten en maten. Daar is geen twijfel over mogelijk. Kun jij echter niets vinden dat jij mooi vindt? Dan kun jij nog altijd zelf een steigerhouten konijnenhok maken.

Veel mensen denken dat dit veel te ingewikkeld is. Toch laat de praktijk zien dat dit geen hogere wiskunde hoeft te zijn. Tenminste, als je weet wat je moet doen en wat je precies allemaal nodig hebt. Jij als doe-het-zelver steekt natuurlijk graag de handen uit de mouwen om aan de slag te gaan. Dat komt goed uit met dit toffe project.

In dit artikel vertellen wij jou stap voor stap hoe jij een konijnenhok van steigerhout kunt maken. En dat helemaal zelf! Wij nemen jou helemaal mee in het proces. Lees het artikel helemaal tot het einde en wie weet staat jouw zelfgemaakte konijnenhok van steigerhout straks in de voor- of achtertuin te pronken.

Steigerhouten konijnenhok maken

Waarom zelf een steigerhouten konijnenhok maken?

Je ziet steeds vaker dat mensen aan de slag gaan met steigerhout en met eigen projecten. Zowel professionele als beginnende klussers. Er zijn meer redenen om het wel te doen, dan om het te laten schieten.

Naast kippenhokken en loungebanken, zijn ook steigerhouten konijnenhokken maken zeer in trek. En dat om de meest simpele redenen. Dit kan er als volgt uitzien:

  • Een zelfgemaakt hok kan aanzienlijk schelen in prijs. De aanschafprijs van steigerhout hoeft namelijk niet duur uit te pakken
  • Jouw eigen project geeft jou veel meer voldoening, als een steigerhouten konijnenhok in de winkel kopen
  • Het hok kan gebouwd worden zoals jij dat mooi vindt

Wil jij zelf aan de slag met een steigerhouten konijnenhok om een andere reden dan hierboven beschreven staat? Niets of niemand houdt jou tegen om aan de slag te gaan. Lees het artikel verder voor handige tips en meer nuttige informatie.

Steigerhouten konijnenhok maken – In 5 handige stappen

Kun jij niet wachten om te beginnen met jouw doe-het-zelf project? Dat begrijpen wij als geen ander natuurlijk. Mocht jij hier tegenop zien of je weet niet waar te beginnen, dan hoeft dat geen obstakel te zijn.

We hebben eerder in dit artikel door laten doorschemeren, dat een konijnenhok van steigerhout niet moeilijk is om zelf te maken. Zolang jij precies weet waar je mee bezig bent, is het klusje zo geklaard.

Een konijnenhok zelf maken van steigerhout kun je doen aan de hand van de volgende tips:

Waar komt jouw steigerhouten konijnenhok te staan?

Omdat konijnen het grootste deel van de dag in het hok verblijven, is de plek niet geheel onbelangrijk. Zowel zon als tocht vinden deze beestje alles behalve prettig.

Ongeacht of het hok in de voor- of achtertuin komt te staan, kies een plekje waar de zon nauwelijks kracht heeft en dat lekker beschut is. Bijvoorbeeld door een schutting of een grote struik. Zorg er eveneens voor dat de ondergrond niet te vochtig is, om zo te voorkomen dat het steigerhout gaat rotten. En natte pootjes, daar worden konijnen niet vrolijk van. Laat het hok dus wat hoger staan of verhoog deze met een speciaal plateau.

Vergeet je de bouwtekening niet?

Wat is een doe-het-zelf project zónder een bouwtekening? Wat ons betreft, gaat die vlieger niet op. Sterker nog, deze is onmisbaar. De bouwtekening verteld jou alles wat je moet weten. Van materialen tot aan de afmetingen.

Er zijn genoeg manieren waarop jij aan een goede bouwtekening kunt komen. Je kunt deze online vinden of zelf maken. Ben jij hier echter geen held in? Geen probleem. Lees verder voor informatie hierover. We komen later hierop terug.

Materialen en gereedschap

Grote kans dat jij als klusser veel in huis hebt. Wellicht beschik je over een uitgebreide gereedschapskist of heb je nog iets anders in de schuur staan.

Met de bouwtekening in jouw bezit kun je de checklist gaan afstrepen. Ontbreekt er iets? De bouwmarkt heeft genoeg opties. Daarbij is het online-assortiment verbazingwekkend groot. Wil jij het goedkoopste steigerhout gebruiken? Vergelijk meerdere verkopers met elkaar, om zo tot de laagste prijs te komen.

Steigerhouten konijnenhok maken

Steigerhout glad maken

Niets is zo vervelend als splinters. Zeker tijdens het klussen zit je hier niet op te wachten. Bovendien kan dit onveilig zijn. Voor zowel dieren als voor kinderen. Om verwondingen van jezelf en van je omgeving te voorkomen, ga je eerst het steigerhout gladschuren.

Dit ziet er bovendien erg strak uit. Schuren kun je op verschillende manieren doen en dat is helemaal aan jou om te beslissen. Je kunt simpel schuurpapier gebruiken of misschien heb je een uitgebreide schuurmachine in jouw bezit.

Jouw steigerhouten konijnenhok maken

Is jouw checklist helemaal afgevinkt? Dan kunnen we stellen dat jouw steigerhouten konijnenhok gemaakt kan worden. Niets staat je meer in de weg.

Zorg ervoor dat je de bouwtekening precies opvolgt en belangrijke materialen niet uit het oog verliest. Werk altijd van beneden naar boven, zodat je niet in de war raakt. Wil je een ren aan het hok maken? Neem deze dan mee tijdens de bouw.

Waarop letten bij een steigerhouten konijnenhok maken?

De bouw van een konijnenhok van steigerhout vraagt om wat aandachtspunten. Dit zijn de volgende:

  • Onderschat de plek van het konijnenhok niet. Kies deze zorgvuldig en verstandig uit
  • Schaf zo nodig materiaal aan
  • Werk altijd met glad hout
  • Kijk uit met vocht
  • Behandel het steigerhout om het in een topconditie te houden
  • Zorg ervoor dat het hok groot genoeg is voor het aantal konijnen

Conclusie – Dit zijn de beste bouwtekeningen voor jouw konijnenhok

Wil jij zelf een steigerhouten konijnenhok maken? Wij kunnen jou alleen maar aanmoedigen. In eerste instantie hoef je hier niet tegenop te zien; zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Freds BouwtekeningenDat is in dit artikel duidelijk naar voren gekomen. Je weet inmiddels wat je moet doen en wat belangrijk is. Steek die handjes maar uit de mouwen!

Heb jij nog geen goede bouwtekening kunnen vinden? Neem dan eens een kijkje bij Freds Bouwtekeningen. Hét platform voor doe-het-zelvers en professionele klussers. In het Freds Bouwtekeningen Pakket kun je meer dan 10.000 bouwtekeningen vinden. Zit jouw konijnenhok hier tussen? Wij weten zeker van wel.

Leave a comment