Steigerhouten meubels maken – Met deze dingen moet je rekening houden!

Steigerhouten meubels maken – Wil jij steigerhouten meubels maken? Dat is geen gek idee. Als doe-het-zelver klus je graag, en zou het maken van steigerhouten meubels een uitdagende klus kunnen zijn. Bovendien brengt het ook de nodige voordelen met zich mee.

Steigerhouten meubels zijn voor zowel binnen- als buitenshuis geschikt. Hoewel de meubelboulevards een rijk scala aan meubels aanbieden, zit er vrijwel nooit iets bij wat naar het zin is. Bovendien zijn ook de prijskaartjes niet om te lachen. Het maken van steigerhouten meubels is dus niet alleen een uitdagende klus, de meubels kun je ook volledig naar jouw eigen zin maken.

Bovendien kun je op deze manier de prijs aanzienlijk lager houden. De meeste Nederlanders kiezen voor steigerhout. Puur om de duurzaamheid en de lage prijs hiervan. Wil jij aan de slag gaan met het maken van steigerhouten meubels en ben je op zoek naar wat tips hiervoor? In dit blogbericht ga ik je hier wat meer over vertellen. Lees deze dus vooral tot het einde, om volledig voorbereid aan de slag te kunnen gaan.

Steigerhouten meubels maken

Verzamel het nodige gereedschap

Het zal waarschijnlijk wat kort door de bocht of vanzelfsprekend klinken. Het nodige gereedschap verzamelen. Maar de waarde van het juiste gereedschap word nog weleens onderschat. Zeker bij een wat grotere klus, zoals steigerhouten meubels maken.

Door het gereedschap ben je als doe-het-zelver in staat, om de klus tot een goed eindresultaat te brengen. Zonder is vrijwel onmogelijk. Om de klus goed voor te bereiden, is het belangrijk om te beginnen met het verzamelen van het gereedschap.

Grote kans dat je deze nog in huis hebt. Mocht dit niet het geval zijn, raad ik je aan een bezoek te brengen aan de plaatselijke bouwmarkt of online aankopen te gaan doen.

Schuur het steigerhout glad

Heb jij weleens een splinter gehad? Het is geen grote wond, maar erg prettig is het alles behalve. Dit is vaak het gevolg van hout dat niet is opgeschuurd. Schuur je het steigerhout dus niet op en word het nadien gebruikt als meubel? Dan kun je de klok erop gelijk zetten, dat je vroeg of laat last krijgt van splinters.

Dit heeft voornamelijk met de robuustheid van het steigerhout te maken. Deze robuustheid ziet er tof uit, maar qua veiligheid is het niet bevorderlijk. De kans op splinters is bij dit hout nu eenmaal wat groter. Schuur het steigerhout daarom altijd glad. Dit kan met een schuurpapiertje of met een elektrische schuurmachine. Ook met schuren kun je het steigerhout nog robuust houden.

Zorg voor een bouwtekening

Inmiddels zul je al het nodige materiaal en gereedschap hebben verzameld. Je bent klaar om te klussen. Nou, nog niet helemaal. Heb je weleens aan een bouwtekening gedacht? Deze is namelijk van grote waarde. Tenslotte is een meubel maken uit het blote hoofd een lastige klus.

Een bouwtekening vertelt je namelijk alles wat je moet weten. Het laat je zien hoe het meubel eruit komt te zien, welke stappen je moet doorlopen en wat je zoal nodig hebt. Het is vrij lastig om dit uit het blote hoofd te doen. Daarom dat een bouwtekening van grote waarde is.

Steigerhouten meubels maken

Houd rekening met de afmetingen

Zorg dat je bij het maken van meubels altijd rekening houd met de afmetingen. Zaag de planken liever wat te lang af, dan te kort. Planken die te lang of te breed zijn, die kun je naderhand altijd nog op de juiste maat maken. Echter kan dat niet met planken die te kort of te smal zijn. Tenslotte kun je er moeilijk weer een stukje aanplakken.

Houd daarom altijd rekening met de afmetingen. De juiste afmetingen vindt je in de bouwtekening. Bovendien is het handig om een meetlint of meetlat bij je te hebben. Meet liever te veel dan te weinig.

Tref veiligheidsmaatregelen

Het is een toffe klus, dat maken van steigerhouten meubels. Je kunt iets maken wat bij de woonkamer of bij de achtertuin past. Dit gaat je veel voldoening opleveren.

Belangrijker nog, is om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Het zal je namelijk verbazen, hoeveel ongelukken er kunnen gebeuren tijdens het klussen. Dit kan het gevolg zijn van enthousiasme of door onderschatting van de klus. Je gaat tenslotte met gereedschap, schroeven en elektrische apparaten aan de slag. Een ongeluk zit in een klein hoekje,

Zorg daarom dat je de nodige veiligheidsmaatregelen treft tijdens het klussen. Bescherm bijvoorbeeld je ogen met een goede veiligheidsbril. Of draag handschoenen tegen de nodige splinters of wonden. Zorg bovendien voor een stabiele ondergrond, wanneer je aan de slag gaat met zagen of schuren. Een wiebelende tafel kan er namelijk voor zorgen dat je sneller uitschiet in je eigen handen of lichaamsdelen.

Zo beschikt vrijwel iedere bouwmarkt over de nodige veiligheidsmaatregelen. Brillen, handschoenen, mondkapjes en nog veel meer. Hier kun je ook de nodige adviezen voor krijgen. Daarnaast bied het internet ook veel aan, mocht je dat prettiger vinden.

Conclusie – Een bouwtekening voor iedere meubel

Het maken van steigerhouten meubels brengt de nodige voordelen met zich mee. Je bent in staat om de prijs wat lager te houden. Bovendien kunnen de meubels volledig naar het zin gemaakt worden. Iets wat met kant-en-klare meubels onmogelijk is. Het maken van steigerhouten meubels hoeft niet moeilijk te zijn. Tenminste, als je je op de juiste manier voorbereid.

Freds BouwtekeningenIn dit blogbericht hebben we besproken waar je zoal rekening mee moet houden. Dit maakt de klus makkelijker en gestructureerd. Daarbij hoort ook het zoeken van de juiste bouwtekeningen. Ben je hier nog naar op zoek? Breng dan eens een bezoekje aan Freds Bouwtekeningen.

Freds Bouwtekeningen is er speciaal voor de doe-het-zelvers. Zo ook voor degene die het leuk vinden om te klussen, maar stiekem twee linker handen hebben. Met de juiste bouwtekeningen en instructies, ben je wél in staat om te maken wat je maar wil. Hoe je dan aan die bouwtekeningen komt? Heel simpel! Download voor een aantrekkelijke prijs het Freds Bouwtekeningen Pakket, en beschik direct over meer dan 10.000 bouwtekeningen. Grote kans dat in deze gids precies staat wat jij zou willen maken.

Leave a comment