Steigerhouten meubels zelf maken?

Steigerhouten meubels zelf maken? Het (opnieuw) inrichten van je huis is een ontzettend leuke bezigheid. Je kunt namelijk je creativiteit de vrije loop geven en daardoor een prachtige inrichting verkrijgen. Hierbij is het uiteraard belangrijk om naar je eigen smaak te luisteren. Heb je zo je twijfels over een bepaald meubelstuk? Dan is het beter om die links te laten liggen. Je hebt immers genoeg keuze, waardoor je altijd wel een geschikt meubelstuk kunt vinden. Maar, het is uiteraard ook mogelijk om zélf je meubelen te gaan maken.

Het maken van je eigen meubels wordt door steeds meer mensen gedaan. Dit brengt namelijk enkele, zwaarwegende voordelen met zich mee. Voordelen waar je de gehele levensduur van je zelf gemaakte meubels van kunt genieten. Als je zelf meubels gaat maken, moet je uiteraard wel belangrijke keuzes maken. Allereerst moet je bepalen wat voor meubelstuk je wenst te gaan maken. Wil je een kast voor in je slaapkamer? Of heb je toch liever een leuk tafeltje voor in de serre? Doordat je het zelf gaat maken, is alles mogelijk. Dat is ook zo op het gebied van design. Je kunt het meubelstuk compleet naar eigen wens maken. Dat begint al bij het ontwerp.

Bij het ontwerp moet je uiteraard ook een belangrijke keuze op het gebied van materiaal maken. Van welk materiaal wil je de meubelstukken gaan maken? Het is voor de hand liggend om voor steigerhout te kiezen. Sterker nog: veel mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van steigerhout. Het is namelijk bijzonder leuk en niet al te moeilijk om steigerhouten meubels zelf te maken. Zoals je wellicht al verwacht had, zijn er namelijk duidelijke redenen om voor steigerhout te kiezen. In dit artikel zoomen we eerst in op de vele voordelen van steigerhout. Nadien kijken we nog naar het ontwerpen van steigerhouten meubels en geven we je nog handige tips. Kortom: na het lezen van dit artikel kan je vol goede moed om steigerhouten meubels zelf te gaan maken.

De voordelen van steigerhout

Wat zijn nou de redenen waarom veel mensen voor steigerhouten meubels kiezen? De eerste reden heeft met de levensduur van dit materiaal te maken. Steigerhout is namelijk één van de sterkste hout soorten. Het voordeel hiervan is dat je voor een langere periode van je eigen gemaakte steigerhouten meubels kunt genieten. Daardoor is het simpelweg nóg meer de moeite waard om zelf je meubels te gaan maken.

Daarnaast speelt ook het prijskaartje uiteraard een rol. Als je bij een bouwmarkt verschillende materialen naast elkaar legt, zie je dat steigerhout niet al te duur is. Hierdoor kan je voor een relatief zacht prijsje het benodigde materiaal in kopen. Hierbij hebben we wel direct één handige tip: koop iets meer steigerhout dan je nodig denkt te hebben. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog wat reserve achter de hand. Dat is altijd prettig en komt vast nog wel eens van pas.

Ook is het een voordeel dat steigerhout makkelijk te bewerken is. Hierdoor is het mogelijk om steigerhout op het gewenste formaat af te zagen en om eventueel een kleurtje aan het steigerhout toe te voegen. Heb je jouw steigerhouten meubels al een paar jaar staan? Ben je de kleur een beetje zat? Geen probleem; je kunt de steigerhouten meubels makkelijk en snel een nieuw kleurtje geven. Kortom: je kunt alle kanten met steigerhout op, des te meer omdat het bewerken hiervan niet al te veel moeite kost.

Hoe maak je een hoekbank van steigerhout

Op het gebied van ontwerp en design heb je ook voldoende mogelijkheden met steigerhout. Door de juiste zagen te gebruiken, kan je namelijk details aan het steigerhout toe voegen. Deze details zorgen ervoor dat het steigerhout een net iets andere uitstraling krijgt. Op die manier is het mogelijk om de steigerhouten meubels volledig naar eigen smaak te krijgen.

Tot slot willen we nog aangeven dat je allerlei soorten meubelstukken van steigerhout kunt maken. Of het nou om een tafel of om een stoel gaat; met steigerhout kan je alle kanten op.

Bovenstaande voordelen van steigerhout zorgen er voor dat veel mensen zelf steigerhouten meubels gaan maken. Heb je ook interesse om dit te gaan doen? Dan is het lonend om hieronder nog enkele handige tips door te nemen.

Handige tips

Allereerst willen we graag aangeven dat het maken van een ontwerp van levensbelang is. Bij het maken van een ontwerp krijg je namelijk een duidelijk inzicht hoe het meubelstuk er uit dient te komen zien. Op basis daarvan kan je vol goede moed én met de juiste voorbereiding aan het bouwen van het meubelstuk gaan beginnen.

Bij het maken van het ontwerp willen we je graag aanraden om een bouwtekening te maken. In een bouwtekening teken je het hele meubelstuk, inclusief alle afmetingen, uit. Je ziet hierbij dan direct hoe het meubelstuk er uit komt te zien en of je onverhoopt ergens een reken-/denkfoutje hebt gemaakt.

Een ander handige tips heeft betrekking op het bewerken van steigerhout. Zoals je hebt kunnen lezen, is steigerhout makkelijk te bewerken. Maar, daarvoor heb je dan wel het juiste gereedschap nodig. We willen je dan ook graag adviseren om te investeren in het juiste gereedschap. Met het juiste gereedschap kan je bijvoorbeeld nauwkeurige zaagsnede maken, waardoor het eindresultaat een stuk mooier wordt.

Ook is het altijd aan te raden om het steigerhout vooraf goed op te schuren. Over het algemeen kan steigerhout ietwat ‘wild’ zijn, waardoor er scherpe stukjes aan het hout kunnen zitten. Door het steigerhout te schuren, maak je het een stuk veiliger én mooier. Mooi geschuurd steigerhout ziet er namelijk stukken mooier uit dan niet geschuurd steigerhout.

Fred's Bouwtekeningen

Ben je overtuigd van de voordelen van steigerhouten meubels? Heb je interesse om de steigerhouten meubels zelf te gaan maken? Doe dan inspiratie op het internet op, maak een ontwerp, koop de juiste benodigdheden in en ga aan de slag. Als je zelf gemaakte steigerhouten meubels eenmaal staan te pronken, ben je bijzonder blij en trots. Veel succes!

Direct aan de slag met je eigen steigerhouten meubels maken? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Fred’s bouwtekeningen. Hier kun je 10.000 bouwtekeningen downloaden met ontwerpen om je steigerhouten meubels zelf te maken… Klik hier om de bouwtekeningen te bekijken .. 

Leave a comment