Steigerhouten picknicktafel maken – Met deze stappen gaat jou dat lukken!

Picknicktafels. Je ziet ze in vrijwel iedere achtertuin voorbij komen. In de zomermaanden kan er aan gegeten worden en het brengt ontzettend veel sfeer met zich mee. Al helemaal als deze van steigerhout is gemaakt. Kun je alleen geen tafel vinden die naar je zin is? Een steigerhouten picknicktafel maken is in dat geval de beste oplossing.

Door een aantal stappen te volgen en je goed voor te bereiden door middel van een perfecte bouwtekening, kun jij als doe-het-zelver lekker zelf aan de slag gaan en ook nog eens de kosten laag houden. Dat zal ontzettend veel voldoening geven.

Wil jij weten hoe je een steigerhouten picknicktafel maakt en hoe je aan die bouwtekening komt? Lees dit blogbericht tot het einde, want dat ga ik je allemaal vertellen.

Steigerhouten picknicktafel maken

Steigerhouten picknicktafel maken – Zo doet je dat!

Duidelijke instructies die je vertellen hoe je een steigerhouten picknicktafel kan maken. De kans is groot dat je ze nog niet gevonden hebt. Als doe-het-zelver klus je natuurlijk graag en wil je deze picknicktafel het liefst zelf maken.

Je hoeft niet bij de pakken neer te zitten, want ook jij kan die gewilde tafel in elkaar flansen. Om jou daarin te helpen, vindt je de essentiële stappen die jou helpen om dit te realiseren. Lees deze goed door en je kunt aan de slag gaan.

Stap 1: Waar komt de tafel te staan?

Heb je eigenlijk wel voldoende plaats in de tuin? De eerste stap is daarom bepalen waar je de tafel neer zou willen zetten. Ergens in de hoek of juist in het midden van de tuin?

Mocht je niet voldoende plek hebben, kies dan voor iets anders óf maak wat ruimte vrij. Meteen een goede reden om de tuin op te ruimen.

Steigerhouten picknicktafel maken

Stap 2: Bepaal de afmetingen

Na het kiezen van de perfecte plaats van bestemming, bepaal je de afmetingen van de tafel. Door deze secuur af te meten, weet je zeker of het past en of het plaatje in je hoofd wel klopt.

Stap 3: Regel de perfecte bouwtekening

Uit het blote hoofd een picknicktafel bouwen. Het zou op zich kunnen, maar voor jou als doe-het-zelver is het misschien niet helemaal weggelegd. Een bouwtekening dus.

De bouwtekening laat de juiste afmetingen zien, verteld hoe de picknicktafel eruit komt te zien en geeft een materiaallijst cadeau. Je ziet het al, deze mag niet ontbreken.

De perfecte bouwtekening die voldoet aan jou wensen en verwachtingen, die is niet lastig te vinden. Blijf nog even bij dit blogbericht hangen en ik vertel je er meer over.

Stap 4: Materialen verzamelen

Leg je bouwtekening nog niet weg, want bij deze stap heb je die nodig. Nadat je alles hebt bepaald en hebt afgemeten, ga je de materialen verzamelen.

Waaronder natuurlijk het steigerhout en de andere bouwmaterialen. Wat het steigerhout betreft voor de picknicktafel, deze kun je zowel bij de bouwmarkt als op het internet aanschaffen. Hierbij kun je het zo duur of zo goedkoop maken als jij wilt. Dat is het mooie van zelf bouwen. Jij houdt de touwtjes in handen.

Mis je nog iets qua gereedschap, zoals een hamer of schroeven? Ook deze kun je bij deze stap gaan verzamelen.

Steigerhouten picknicktafel maken

Stap 5: Aan de slag!

Alle voorbereidingen zijn gedaan en dat maakt dat je helemaal klaar bent om aan de slag te gaan met je steigerhout picknicktafel. Houd ook hier de bouwtekening in de buurt, want deze vertelt je wat je moet doen en hoe je te werk moet gaan. Begin bij het begin en sla geen stappen over.

Stap 6: Finishing touch

Is de steigerhouten picknicktafel helemaal af? Dan kun je deze natuurlijk zo laten of je geeft de tafel de finishing touch.

Zo kun je deze een leuk kleurtje geven of een beschermlaag meegeven voor steigerhout dat buiten vertoefd. Door deze beschermlaag toe te voegen zorg je ervoor dat de weersomstandigheden de tafel niet aantasten en deze veel langer mee kan gaan. Daarnaast behoud deze ook zijn kleur en vergrijst deze niet.

Uiteraard is dit een vrije keus en kun je er ook voor kiezen om de steigerhouten picknicktafel zo te laten. Het is ook maar net wat jij mooi vindt.

Waarom een steigerhouten picknicktafel maken?

Waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Bij vrijwel iedere bouwmarkt of tuincentrum is er wel een picknicktafel te vinden. Als je geluk hebt, is deze ook nog eens gemaakt van steigerhout. Waarom zou je als doe-het-zelver deze zelf gaan maken, als deze ook kant-en-klaar gekocht kunnen worden?

  • Jij bepaalt zelf hoe de tafel eruit komt te zien. Bijvoorbeeld rond, vierkant of rechthoekig.
  • De kosten kun je aanzienlijk lager houden dan wanneer je een picknicktafel koopt. De prijs van het steigerhout bijvoorbeeld kun je vrij lagen houden, zo lang je hier goed naar zoekt.
  • Heb je een groot gezin en kun je geen tafel vinden die daar groot genoeg voor is? Maak hem zelf. Jij bepaalt namelijk de afmetingen.

Kan een steigerhouten picknicktafel het hele jaar buiten staan?

Voornamelijk is de picknicktafel bedoeld om buiten te blijven staan. Of dit mogelijk is met steigerhout? Dan kan zeker.

Het hout is namelijk vrij sterk en houd zich goed buitenshuis. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat vocht en extreme hitte het hout op den duur kan aantasten. Zeker vocht is een boosdoener. Zodra de tafel op een vochtige ondergrond of zonder bescherming buitenstaat, kan het hout lelijk worden.

Om je picknicktafel in goede conditie te houden, kun je deze afdekken, van de vochtige grond halen of bewerken met een beschermlaag.

Conclusie – Zo kom je aan de perfecte bouwtekening

Nu je weet hoe je weet met welke stappen je een picknick van steigerhout je in elkaar kunt zetten, kun je eindelijk aan de slag gaan met bouwen.

Heb je alles bij elkaar, maar mis je nog de perfecte bouwtekening? Freds Bouwtekeningen is dan voor jou als doe-het-zelver dé oplossing.

Freds Bouwtekeningen

Freds Bouwtekeningen beschikt namelijk over bouwtekeningen die geschikt zijn voor de doe-het-zelver. De tekeningen zijn makkelijk af te lezen en voor iedereen toegankelijk. Nadat je het Freds Bouwtekeningen Pakket hebt aangeschaft en gedownload, kun jij de perfecte steigerhouten picknicktafel in elkaar gaan zetten.

Leave a comment