Steigerhouten planken kopen, dat doe je zo

Steigerhouten planken kopen – Bouwmarkten en tuincentra; ze zijn er tegenwoordig genoeg. Mocht jij dus de ambitie hebben om bijvoorbeeld een steigerhouten loungebank of steigerhouten kippenhok aan te schaffen, dan hebben zowel fysieke als online winkels een aanzienlijk breed assortiment beschikbaar.

Is dat echter wat jij wil? Als rasechte doe-het-zelver ga jij natuurlijk liever zelf aan de slag. Bouwen met steigerhout biedt de mogelijkheid de kosten laag te houden, én iets te kunnen maken wat jij mooi vindt.

Voordat je je mouwen op kunt stropen, zul je planken van steigerhout moeten kopen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe gaat dat in zijn werk? Wij begrijpen jouw vraagtekens en gaan jou in dit artikel van A tot Z op weg helpen. Lees je mee? Alleen zo beschik je over essentiële informatie.

Waar kan ik steigerhouten planken kopen?

Het kan goed zijn dat jij als doe-het-zelver nog niet eerder hebt gewerkt met steigerhouten planken. Is dat een ramp? Absoluut niet. Alles is te leren. Voordat je een steigerhouten meubel gaat maken of kunt plannen, moet je beginnen bij het begin.

Het is dan ook niet moeilijk om steigerhouten planken te kopen. Met de toenemende populariteit van steigerhout vandaag de dag, is dit vrijwel overal te verkrijgen. De meest toegankelijke verkoopplaats, is de plaatselijke bouwmarkt of bij een houtverkoper in de buurt. Waar de bouwmarkt beschikt over vaste prijzen, kun je met een houtverkoper daarentegen onderhandelen wat betreft de aanschafprijs.

Ook zijn steigerhouten planken online te verkrijgen. Er zijn veel webshops die steigerhout opkopen en dit aanbieden. We willen jou adviseren om meerdere prijzen met elkaar te vergelijken. Zeker als je niet te veel wil betalen, dan is dat een aanrader om te doen. Hoe je het verder gaat aanpakken? Dat is helemaal aan jou.

Waarom steigerhouten planken kopen?

Waarom steigerhouten planken kopen, als meubels kant-en-klaar aangeschaft kunnen worden? Zo zie je maar dat de meningen zeer uiteenlopend zijn. Waar de één graag zelf aan de slag gaat met een bouwproject, moet de ander daar juist niet aan denken.

Toch zie je de laatste jaren een steeds grotere trend ontstaan. Met name doe-het-zelvers geven aan liever zelf een meubelstuk te maken en vooral steigerhout is zeer in trek. Steigerhouten planken kopen kan de volgende voordelen met zich meebrengen:

  • Prijs laaghouden; Betaalbaar steigerhout op de kop tikken maakt dat je hier onder aan de streep minder voor betaalt, als bij een kant-en-klaar product uit de winkel. Zeg nu zelf, dat is geen overbodige luxe, toch?
  • Voldoening; Eigen gemaakte projecten maken jou als klusser trotser dan trots. Of het om een picknicktafel, badkamermeubel of een simpel fotolijstje gaat. Het is zelfgemaakt en daar gaat het om.
  • Sfeer; Over het algemeen is het hout ontzettend sfeervol en kan dit in verschillende hoedanigheden aangeschaft worden. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Zo zijn oude steigerhouten planken kopen zeer in trek de laatste tijd, maar kun je ook voor gladde planken gaan. Het is maar net wat jij mooi vindt.

Steigerhouten planken kopen

Kan ik gekleurde steigerhouten planken kopen?

Er zijn genoeg doe-het-zelvers die de voorkeur geven aan gekleurde planken. Bijvoorbeeld omdat dit beter bij het interieur past of om er simpelweg één geheel van te maken.

Over het algemeen heeft steigerhout een houtkleur, maar dit is lang niet altijd het geval. Zo is het mogelijk om grijze steigerhouten planken te kopen. Deze zijn ofwel geverfd, ofwel natuurlijk verkleurd door de weersomstandigheden.

Daarbij is het goed om te weten, dat steigerhout met een speciale houtverf bewerkt kan worden. Behalve dat de verf de gewenste kleur afgeeft, leg je eveneens een beschermende laag aan. Dit zorgt ervoor dat het hout langer mooi blijft en de kwaliteit hoog blijft.

Het zal je namelijk verbazen hoeveel invloed vocht heeft op de conditie. Naast verkleuring, kan het hout kromtrekken of te maken krijgen met schimmelvorming.

Waar moet ik op letten als ik met steigerhout ga werken?

Heb jij dit artikel tot en met hier gelezen? En ben jij er helemaal over uit dat jij jouw eigen project wilt starten? Er is nu niets of niemand die jou tegenhoudt.

Begrijp ons niet verkeerd, steigerhout is geen gevaarlijk product om mee te werken. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Door dit te doen, voorkom je namelijk dat je je bezeert en zorg je dat je voorbereid bent. In de volgende punten vatten wij dit voor jou samen:

Schuur het hout glad

Splinters en schaafwonden zijn veel voorkomend. Ongeacht de houtsoort dat je gebruikt. En laten we er niet omheen draaien, dit kan ontzettend vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Zeker als je hebt gekozen voor robuust steigerhout, raden wij jou aan het bovenste oppervlak te bewerken met schuurproducten.

Of je gaat voor het traditionele schuurpapier of voor een hypermoderne schuurmachine – dat is jouw eigen beslissing.

Juiste gereedschap

Klussen zónder gereedschap? We hoeven jou vast niet te vertellen dat dit vrijwel onmogelijk is. Midden in een klus erachter komen dat je een belangrijke schroef mist? Er is niets irritanter dan dat.

Voordat jouw project start, raden wij jou aan om wat voorbereidingen te treffen. Daarbij hoort onder andere gereedschap verzamelen dat jij nodig hebt.

Bouwtekening

Niet alleen gereedschap is onmisbaar. Dit geldt eveneens voor een bouwtekening. Deze laat zien wat je nodig hebt, hoeveel hout er nodig is en hoe het project er precies uitziet. Onderschat de bouwtekening vooral niet.

Conclusie – Dit zijn de beste bouwtekeningen

Steigerhouten planken kopen moeilijk of onmogelijk? In dit artikel is het tegendeel bewezen. Er zijn tenslotte genoeg plaatsen waar je dit kunt doen. Dit artikel heeft jou verteld waar je terecht kunt en waar je op dient te letten.

Freds BouwtekeningenHeb jij bouwtekeningen van internet geplukt? Op zich niks mis mee, maar je zult niet de kwaliteit ervaren die jij zoekt. Om nog maar te zwijgen over de leesbaarheid. Wil jij een bouwtekening die geen hogere wiskunde is? Kijk dan vooral eens bij war Freds Bouwtekeningen te bieden heeft.

Inmiddels staat de teller op 30.000 doe-het-zelvers die gebruik hebben gemaakt van Freds Bouwtekeningen. De bouwtekeningen beschikken over een hoge kwaliteit en zijn makkelijk in gebruik. Wat wil je nog meer? Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en ervaar het allemaal zelf!

2 thoughts on “Steigerhouten planken kopen, dat doe je zo”

Leave a comment