Steigerhouten tafel maken? Hier moet je op letten

Vind je steigerhouten meubels mooi? Dan is het een prima idee om deze zelf te maken. Door zelfstandig aan de slag te gaan bepaal je zelf de prijs, de stijl en zelfs de kleur van de tafel. Veel doe-het-zelvers kiezen dan ook bewust voor een steigerhouten tafel maken. Met een goede bouwtekening op zak weet je zeker dat het je gaat lukken.

Wil jij weten hoe je een tafel van steigerhout maakt? Of ben je nog steeds op zoek naar de perfecte bouwtekening voor dit project? Dat gaan we in dit artikel bespreken. Lees je mee?

Waarom een steigerhouten tafeltje maken?

Of je nu een eettafel of een knutseltafel voor de kinderen wil maken: met steigerhout kun je verschillende kanten op. Misschien heb je je vraagtekens hierbij. Er zijn tenslotte genoeg woonwinkels in de buurt.

Waarom zou je een steigerhouten tafel zelf maken, als deze kant-en-klaar in de etalage staat? Deze gedachtegang is niet gek natuurlijk. Toch zijn er verschillende redenen om je gereedschapskist erbij te pakken. Dat zijn de volgende:

 • Starten met een project dat je voldoening geeft
 • De prijs laaghouden
 • Je bepaalt zelf de stijl van de tafel
 • Jij beslist hoe de tafel eruit komt te zien
 • Je mogelijkheid om een unieke tafel in elkaar te zetten
 • Zelfs voor een gekke of onmogelijke hoek in huis, kun je een tafel van steigerhout maken

Wat betreft de prijs: er zijn verschillende opties om deze laag te houden. Zo zijn tweedehands aankopen populair. De kans dat je een tafel tegenkomt die volledig naar je zin is, die is echter aanzienlijk klein.

Steigerhouten tafel maken

Waar let je op bij een steigerhouten tafel maken?

Als je een tafel van steigerhout gaat maken, dan zijn er verschillende punten waar je op moet letten. Als je dat doet, dan zorg je ervoor dat je plezier krijgt van het meubelstuk. Ook voorkom je aan de voorkant lichamelijke klachten. Want geloof het of niet: er kan veel misgaan.

Om jou als doe-het-zelver alvast voor te bereiden, hebben we enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet die belangrijk zijn. Hou je pen en papier maar in de aanslag.

 • Hoogte: Werk je vanuit huis en wil je de steigerhouten tafel gebruiken voor je werkzaamheden? Dan let je – voor het bouwen – op de hoogte. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je nek of schouders overbelast raken. De ideale hoogte voor een tafel is 75 tot 80 centimeter – al is dat erg persoonlijk. Probeer vooral verschillende hoogtes uit om daarachter te komen.
 • Kleur: Als je een steigerhouten tafel gaat maken, dan is het aan jou om de kleur te bepalen. Misschien kies je voor een felle kleur of wil je deze laten aansluiten op de rest van je inrichting. Ongeacht of de tafel binnen- of buitenshuis komt te staan,  de kleurbepaling is niet onbelangrijk. Weeg verschillende mogelijkheden met elkaar af.
 • Grootte: Niet alleen de hoogte is belangrijk om te overwegen, maar ook de lengte en breedte. Past de tafel überhaupt op de plek die jij in je hoofd hebt?

Wat heb je nodig voor een steigerhouten tafel maken?

Ga je onvoorbereid aan de slag met je project? Dan is de kans groot dat je je gaat ergeren. Bovendien kan het langer duren voordat je tafel daadwerkelijk af is. Om te voorkomen dat je je klus om de haverklap moet afbreken, hebben we een lijstje samengesteld met onmisbare attributen:

 • Boormachine
 • Spijkers
 • Schroeven
 • Steigerhouten planken
 • Verbindingsgereedschap
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Optioneel: verf of beits
 • Optioneel: accessoires voor op de tafel
 • Optioneel: EHBO-kist

Bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden van benodigdheden. Wil je precies weten wát je nodig hebt voor een steigerhouten tafel? Dat staat op de bouwtekening genoteerd. Wil je hier meer over weten? Lees het artikel vooral verder, want hier komen we later op terug. 

Steigerhouten tafel maken

Wil je een steigerhouten tafel maken? 5 stappen

Weet je zeker dat je een steigerhouten tafel op maat wil maken? We geven je 5 stappen cadeau die je op weg helpen. Deze kun je hieronder vinden in het overzicht.

Stap 1

De eerste stap vraagt om de nodige voorbereiding. Het is belangrijk om voldoende steigerhout aan te schaffen om de tafel in elkaar te zetten. Ook is het handig om je gereedschap klaar te leggen. Als je iets mist, dan kun je dat nu nog aanvullen.

Stap 2

De bouwtekening is belangrijker dan de meeste mensen denken. Deze tekening laat je namelijk zien hoe de tafel wordt en wat je hiervoor nodig hebt. Alleen met een goede bouwtekening, is iedereen in staat om de mooiste projecten te maken – jij dus ook.

Als je nog geen bouwtekening hebt, dan raden we je aan om het artikel verder te lezen.

Stap 3

Glad steigerhout werkt niet alleen soepeler, het voorkomt dat je jezelf bezeert. Voordat je de steigerhouten tafel gaat maken, zorg je eerst voor een gladde bovenlaag. Hiervoor kun je een schuurmachine of een schuurpapiertje gebruiken.

Stap 4

Na de voorbereidingen kun je door met het échte werk. Hou de bouwtekening bij de hand en zet de tafel volgens de aangegeven informatie in elkaar.

Stap 5

Naderhand kun je de tafel een kleur geven of een beschermende coating aangeven. Mocht de tafel buiten staan, dan raden wij zeker aan om dit te doen. Zo blijft je tafeltje namelijk in de beste staat en krijg je er langer plezier van. Lees hier hoe je steigerhout kunt verven.

Conclusie

Ben je op zoek naar een nieuwe tafel, maar is niets helemaal naar je zin? Dan is een steigerhouten tafel maken een goed idee – zeker als je kiest voor steigerhout. Je bepaalt tenslotte zelf de kleur, de vorm en de grootte van het meubelstuk. In dit artikel vind je 5 handige stappen die je daarbij helpen.

Freds BouwtekeningenAls je een tafel van steigerhout zelf wil maken, dan heb je daar een goede bouwtekening bij nodig. Deze voorziet je van essentiële informatie over je project. En hiervoor kun je terecht bij Freds Bouwtekeningen.

Dit is namelijk hét platform voor alle doe-het-zelvers die de handen uit de mouwen willen steken. Als je het Freds Bouwtekeningen Pakket downloadt, beschik je over maar liefst 10.000 verschillende bouwtekeningen – die eveneens geschikt zijn voor beginners. Waar wacht je nog op? Schaf het pakket aan en je kunt aan de slag met je steigerhouten tafel maken!

Leave a comment