Steigerhouten voerbak voor je hond maken? Volg deze 5 tips

Ben jij een doorgewinterde doe-het-zelver? Dan is geen enkele klus voor jou te gek of te moeilijk. Met je uitgebreide gereedschapskist, klaar jij ieder klusje in een handomdraai. Naast meubels en woonaccessoires, kun je met steigerhout veel kanten op. Wat dacht je van een steigerhouten voerbak voor je hond maken?

Misschien krijg je voor het eerst een puppy in huis of is de huidige voerbak toe aan vervanging. Dat je een voerbak bij een dierenwinkel of tuincentrum kunt kopen, hoeft niet te betekenen dat je deze ook daadwerkelijk mooi vindt. Wanneer je een steigerhouten hondenvoerbak zelf gaat maken, wordt deze precies zoals jij dat voor ogen hebt.

Wil je zelf een voerbak van steigerhout maken, maar weet je niet hoe? In dit artikel delen we 5 tips die je daarbij helpen. Pak je gereedschap erbij!

Steigerhouten voerbak hond maken

Waarom een steigerhouten hondenvoerbak maken?

Er zijn verschillende redenen om een steigerhouten voerbak voor je hond te maken. Deze worden veelal onderschat. Waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

Er gaat tenslotte genoeg tijd in zitten. De volgende punten geven weer waarom een steigerhouten hondenvoerbak maken het dubbel en dwars waard is:

 • Prijs besparend: Over het algemeen hoeven voerbakken niet veel te kosten. Toch kun je geld besparen als je deze zelf maakt. Vooral als je nog wat steigerhout over hebt van een eerdere klus. Dan kost het je helemaal niets.
 • Eigen smaak: Je maakt de steigerhouten voerbak geheel naar eigen wens – denk aan de kleur en aan de vorm.
 • Voldoening: We mogen niet vergeten hoe leuk het is om te klussen. Wat je ook maakt, het geeft altijd een goed gevoel. En zie je iedere dag je zelfgemaakte voerbak in huis staan? Dat maakt je trots – vooral als je complimentjes ontvangt.

De bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden. Wil jij om een andere reden een voerbak voor je hond maken? Dat is natuurlijk prima. Het is tenslotte jouw project.

Waar let je op als je een steigerhouten voerbak maakt?

Als je gaat klussen in het algemeen, dan zijn er altijd een aantal dingen waar je op moet letten. Zelfs als je een simpele voerbak in elkaar flanst. Het is vooral belangrijk dat je je eigen veiligheid voorop stelt.

De volgende punten zijn belangrijk om in acht te houden tijdens je klus:

 • Zorg voor een stabiele werkbank. Een wiebelende ondergrond is niet alleen vervelend, het is eveneens gevaarlijk. De kans dat je – per ongeluk – uitschiet, is namelijk een stuk groter
 • Onderschat nooit je eigen veiligheid. Je bent niet de eerste doe-het-zelver die zich lelijk bezeert. Maak gebruik van handschoenen of draag een veiligheidsbril. En ga je aan de slag met een schuurmachine? Ook voor je oren is het belangrijk om bescherming te dragen
 • Laat geen gereedschap op de grond slingeren en werk draden netjes weg. Zo creëer je veilige omstandigheden voor je omgeving
 • Let altijd op de klustijden. Zeker als je met elektrisch gereedschap aan de slag gaat of als je de radio graag aan hebt. Zorg ervoor dat je buren hier geen last van hebben. Misschien is een idee om ze van tevoren in te lichten

5 tips om een steigerhouten voerbak voor je hond te maken

Is het moeilijk om een steigerhouten voerbak voor je hond te maken? Wat ons betreft niet. We hebben namelijk 5 stappen voor je uitgelicht die je daarbij helpen. Deze voorzien je van de beste voorbereiding en helpen je gedurende het proces.

Ben je klaar om een voerbak voor je trouwe viervoeter te maken? We raden je aan snel verder te lezen.

Stap 1: Zoek de beste bouwtekening

Wat is een project zónder een bouwtekening? Hoewel je een bouwtekening zelf kunt maken, raden we je aan om daar niet aan te beginnen. Het is niet alleen tijdrovend, het is vaak moeilijker dan je in eerste instantie denkt.

Er staan natuurlijk genoeg bouwtekeningen op internet, maar deze hebben niet de kwaliteit die je wenst. Geen zorgen, later in dit artikel helpen we je aan de beste tekening voor je project.

steigerhouten voerbak hond maken

Stap 2: Verzamel je materialen

Een begin, is het halve werk. Verzamel daarom je materialen voordat je begint aan je klus. Ben je al begonnen aan de voerbak en blijk je tóch iets te missen? Dan ben je verder van huis. Voor een steigerhouten voerbak heb je het volgende nodig:

 • Steigerhouten planken;
 • Schuurmachine of schuurpapier;
 • Schroeven;
 • Boormachine;
 • Werkbank;
 • Handschoenen;
 • Veiligheidsbril;
 • Koptelefoon;
 • Radio;
 • Beits of verf;

Stap 3: Bepaal de grootte

De afmetingen van je voerbak kun je vinden op de bouwtekening. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de randen van de steigerhouten hondenvoerbak.

Heb je namelijk een kleine hond? Dan is het de bedoeling dat hij met zijn neus bij de bodem van de voerbak kan komen – zonder dat de randen hem tegenhouden.

Bepaal eveneens waar de voerbak komt te staan. Staat deze in huis of in de bijkeuken?

Stap 4: Schuur alles glad

Steigerhout is van zichzelf vrij robuust. Dat is natuurlijk prachtig, maar het kan lelijke verwondingen geven. Zo kunnen splinters ontzettend pijnlijk en vervelend zijn.

Schuur het steigerhout glad voordat je de voerbak in elkaar zet. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je hond. Het steigerhout kun je gladschuren met een schuurmachine of met een simpel papiertje.

Stap 5: In elkaar zetten en afwerken

Met de bouwtekening naast je –  is het tijd om de voerbak voor je hond in elkaar te zetten. Hiervoor heb je alle materialen bij de hand. Als de voerbak af is, dan kun je deze zo laten. Steigerhout is tenslotte prachtig van kleur.

Wil je de voerbak een kleurtje geven en beschermen tegen vocht? Dan kun je deze afwerken met een speciale beits of een houtverf.

Conclusie – Zo maak je een steigerhouten voerbak

In dit artikel hebben we 5 tips met je gedeeld voor het maken van een steigerhouten voerbak voor je hond. Van de voorbereiding tot de bouwtekening: je weet precies hoe je het moet aanpakken.

Freds BouwtekeningenOver een bouwtekening gesproken: heb je deze nog niet gevonden? Dan verwijzen we je graag door naar Freds Bouwtekeningen. Dit is hét platform voor doe-het-zelvers en hier zijn maar liefst 10.000 bouwtekeningen te vinden – waaronder een voerbak.

Waar wacht je nog op? Download vandaag nog het Freds Bouwtekeningen Pakket en start direct met je project!

Leave a comment