Tuinhuis maken van Steigerhout?

Wil je graag het hele jaar door van jouw tuin kunnen genieten? En wil je een handige opslagplaats voor jouw fietsen creëren? Wil je graag een plek hebben waar je heerlijk kunt zitten, waar je ook objecten zoals een grasmaaier op kunt bergen? Als je op bovenstaande vragen ‘ja’ kunt antwoorden, is het aan te raden om eens naar een tuinhuis te kijken.

Eén van de voordelen van een tuinhuis is dat je dit bouwwerk op meerdere manieren kunt gebruiken. Sommige mensen plaatsen hun grasmaaier, fietsen en tuinkussens in een tuinhuis, terwijl andere mensen een heerlijk zitje in een tuinhuis creëren. Je kunt volledig zelf bepalen hoe je een tuinhuis in wenst te richten en dat spreekt veel mensen onwijs aan.

Als je ook een tuinhuis in jouw huis wenst te hebben, heb je in principe twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een tuinhuis aan te schaffen óf om het tuinhuis volledig zelf te gaan maken. De eerstgenoemde variant is een behoorlijke prijzige variant. Kijk bijvoorbeeld maar eens op het internet naar de verkoopprijzen van huidige tuinhuisjes.

Je merkt dan direct dat deze prijzen behoorlijk hoog liggen. Alleen al vanwege deze reden willen wij je graag adviseren om zelf een tuinhuis van steigerhout te gaan maken. Het maken van een tuinhuis met steigerhout is niet al te lastig en brengt een hoop voordelen met zich mee. In dit artikel vertellen we jou graag alles over een tuinhuis van steigerhout.

Waarom een tuinhuis van steigerhout maken?

Voordat je aan de bouw van een tuinhuis gaat beginnen, moet je keuzes maken met betrekking tot het te gebruiken materiaal. Ons beste advies hieromtrent is om met steigerhout aan de slag te gaan. steigerhout brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee; deze voordelen komen perfect tot uiting bij een tuinhuisje.

Een van de voordelen van steigerhout is dat deze houtsoort onwijs sterk is. Je kunt moeiteloos een volledig tuinhuis van steigerhout vervaardigen. Over de sterkte van het hout hoef je niet te twijfelen. Bijkomend voordeel is dat je volledig zeggenschap over het ontwerp hebt. Je kunt dus zelf met pen en papier aan de slag gaan.

Meet de afmetingen in de tuin op, bepaal waar je het tuinhuisje voor wilt gaan gebruiken en ga ontwerpen maken. Doordat je volledige zeggenschap hebt, kun je het tuinhuis volledig naar eigen wens maken. Dat is ook mogelijk doordat steigerhout onwijs makkelijk bewerkbaar is.

Klussen voor beginners

Je kunt de steigerhouten planken met een juiste zaag razendsnel op het juiste formaat zagen. Daarnaast is het ook zo dat je dit steigerhout naar eigen wens nog af kunt werken. Je kunt het hout bijvoorbeeld makkelijk de gewenste kleur geven.

Een ander voordeel is terug te vinden in het kostenplaatje. In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat het kopen van een tuinhuis behoorlijk prijzig is. Door zelf een tuinhuis te maken, kan je dus behoorlijk veel geld besparen. Dat is zeker het geval als je met steigerhout aan de slag gaat.

Steigerhout is namelijk relatief voordelig verkrijgbaar. Je kunt het hout bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of een plaatselijke houthandel tegen voordelige prijzen aanschaffen. Mede hierdoor is het nóg interessanter om met steigerhout aan de slag te gaan.

Tot slot willen we nog benoemen dat steigerhout ook onwijs duurzaam is. Dit komt onder andere doordat steigerhout tegen alle weersomstandigheden bestand is. Een tuinhuis wordt gedurende het jaar geconfronteerd met veel verschillende weersomstandigheden. Harde wind, zure regen en felle zonnestralen; het komt in Nederland allemaal voor.

Over de staat van jouw tuinhuis hoef je je geen zorgen te maken, indien het tuinhuis van steigerhout gemaakt is. Steigerhout is immers sterk, is bestand tegen alle weersomstandigheden en is hierdoor duurzaam te noemen. Wat wens je nog meer?

Hoe kan je zelf een tuinhuis van steigerhout te maken?

Heb je de ambitie om zelf een tuinhuis te gaan maken? Verstandige keus! De eerste stappen die je dient te nemen, zijn onwijs belangrijk. Je moet namelijk een eerste ontwerp gaan maken voor het nieuwe tuinhuis. Meet de afmetingen in jouw tuin op en probeer te bepalen waar je het tuinhuis voor wenst te gaan bepalen. Als je dat in beeld hebt, kan je met pen en papier zelf een tuinhuis gaan schetsen. Het mooie hieraan is dat je volledig zelf kunt bepalen hoe jouw tuinhuis er uit komt te zien.

Heb je het ontwerp volledig uitgewerkt? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Denk hierbij niet alleen aan het steigerhout zelf, maar ook aan bevestigingsstukken waarmee je een stevig geheel van het tuinhuis kunt maken. Uiteraard heb je ook nog het juiste gereedschap nodig. Gereedschappen die je nodig hebt zijn bijvoorbeeld een zaagmachine, een boormachine, een schuurmachine en een waterpas.

Heb je deze gereedschappen in huis gehaald? Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan. De eerste stap die je dient te zetten, is raadzaam op het gebied van veiligheid: het schuren van het steigerhout. Van nature kan steigerhout een ietwat grove afwerking hebben. Dit betekent dat het hout de nodige splinters heeft; deze splinters dien je vooraf te verwijderen, zodat het tuinhuis een strakke uitstraling krijgt. Uiteraard voorkom je hiermee ook dat jij of een ander last van splinters in zijn/haar lichaam krijgt. Als het hout eenmaal opgeschuurd is, kan je écht van start gaan met het bouwen van het tuinhuis. Hoe je dit vervolgens het beste kunt doen, lees je in het volgende hoofdstuk.

Freds bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenVind je het lastig om met alleen jouw ontwerp aan de slag te moeten? In dat geval hebben wij een handige tip voor je; de bouwtekeningen van Fred. In de afgelopen jaren heeft Fred meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen verzameld.

Je kunt nu – tegen betaling – onbeperkte toegang tot deze uitgebreide bron van bouwtekeningen krijgen. In deze bouwtekening vind je ook meerdere tekeningen terug met betrekking tot het maken van een tuinhuis.

Dankzij deze bouwtekeningen heb je een prima leidraad, zodat je op de juiste manier jouw tuinhuis kunt maken. Veel succes en plezier!

Leave a comment