Wat is de beste bescherming voor steigerhout?

Bij het inrichten van je huis of tuin moet je veel aandacht aan de meubels besteden. De meubels hebben niet alleen een praktisch nut, maar zijn ook bepalend voor de uitstraling van je huis of tuin. Zodra je naar een meubelspeciaalzaak gaat om nieuwe meubelen te kopen, kan je alvast de knip trekken. De meubels in dergelijke zaken zijn namelijk onwijs prijzig te noemen. Heb je niet zoveel geld of wil je niet zoveel geld aan de aanschaf van meubelen voor in huis of tuin betalen? Dan bestaat er gelukkig nog een andere mogelijkheid.

Je kunt namelijk makkelijk, met behulp van Freds bouwtekeningen, meubels zelf maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn de juiste benodigdheden. Het advies is om in ieder geval met steigerhout aan de slag te gaan. Steigerhout brengt meerdere voordelen met zich mee, waarover we je graag in dit artikel willen informeren. Maar, in dit artikel bespreken we graag nog een ander belangrijk onderwerp: het beschermen van steigerhout. Dat is met name belangrijk als de door jou gemaakte steigerhouten meubelen in de tuin worden geplaatst.

Meubelen die in de vrije buitenlucht staan, krijgen met verschillende weersomstandigheden te maken. De gure regen, de vochtige mist en de harde wind; allerlei weersomstandigheden zijn van grote invloed op de staat van het steigerhout. Door het hout op de juiste manier te beschermen, kan je ervoor zorgen dat het hout zijn lange levensduur behoudt. Meer informatie daarover is óók in dit artikel te vinden.

Wat zijn de voordelen van steigerhout?

Als je zelf meubelen gaat maken, kan je onwijs veel geld besparen. Dat is zeker het geval als je met steigerhout gaat. De aanschafprijs van deze houtsoort ligt namelijk niet al te hoog. Kijk maar eens bij de plaatselijke bouwmarkt of de plaatselijke houthandel wat je voor één plank steigerhout moet betalen. In vergelijking met andere houtsoorten, en andere materialen, ligt de aanschafprijs behoorlijk laag. Hierdoor ben je in staat om nog meer geld te besparen ten opzichte van het aanschaffen van dure meubels.

Een ander voordeel is terug te vinden in de robuustheid van steigerhout. Deze houtsoort is onwijs sterk en is daardoor uitermate geschikt voor meubels. Het maken van een bank, een tafel of een bureau; met steigerhout is alles mogelijk. Deze robuustheid brengt direct ook een ander voordeel met zich mee; de lange levensduur. Je kunt met name van deze levensduur genieten indien je het steigerhout op de juiste manier weet te beschermen. Hoe je dat kunt doen, lees je in het restant van dit artikel.

Steigerhout beitsen

Ga je met Freds bouwtekeningen aan de slag? Dan is het maken van steigerhouten meubels niet al te lastig. Dat komt deels ook doordat steigerhout makkelijk bewerkbaar is. Wat we daarmee bedoelen? Nou, als je een steigerhouten plank op de juiste lengte af wilt zagen, kost dat geen enkele moeite. Ook het aanbrengen van een kleurtje op steigerhout gaat zonder enige problemen. Je kunt het steigerhout dus volledig naar eigen wens maken; daarmee maak je de steigerhouten meubelstukken dus ook volledig naar wens.

Wil je van bovenstaande voordelen gaan genieten? Dan is het absoluut aan te raden om direct aan de slag te gaan! Zodra je een prachtig meubelstuk van steigerhout in je huis of tuin hebt staan, wil je hier uiteraard wel zo lang mogelijk van genieten. Dat is mogelijk als je het hout op de juiste manier weet te beschermen. Hoe je dat moet doen, lees je hieronder.

Hoe kan je steigerhout beschermen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, krijgen tuinmeubelen met de nodige weersomstandigheden te maken. Om je steigerhouten meubelstuk tegen deze weersomstandigheden te beschermen, is het aan te raden om het meubelstuk op een bepaalde manier te onderhouden. Je kunt dit met één van de volgende producten doen:

  • Beits: dit is een semi-transparante of dekkende laag. Deze laag trekt deels in het steigerhout, waardoor het hout beschermd is tegen de felle zonnestralen én tegen vocht.
  • Olie: olie geeft het hout een bruinige tint mee. Beschermt het hout ook tegen zonnestralen en tegen vocht.
  • Nano coating: dit middel is op basis van water gemaakt en is in staat om perfect in het hout te trekken. Ook hiermee is het hout perfect beschermd tegen de Uv-straling en tegen vocht.

Wat nou de beste bescherming voor steigerhout is? In onze ogen kan je het beste voor nano coating kiezen. Deze coating werkt namelijk onwijs goed; zodra deze coating op bijvoorbeeld een steigerhout tuintafel aangebracht is, heeft vocht geen mogelijkheid meer om zich in het hout te nestelen.

De tafel blijft hierdoor lange tijd in perfecte conditie en je geniet hierdoor van een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat nano coating geen verkleuring van het hout met zich mee brengt. het hout blijft zijn oorspronkelijke kleur behouden en dat is ook bijzonder prettig.

Het advies is om eens in de 1 á 2 jaar de steigerhouten meubelstukken in te smeren met nano coating. De coating trekt vervolgens diep het hout in, waardoor het hout bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Je geniet daardoor van een nóg langere levensduur.

In de wintermaanden maak je hoogstwaarschijnlijk geen gebruik van de steigerhouten meubelstukken. In dat geval is het absoluut aan te raden om de meubelen goed af te dekken óf ergens in een gesloten ruimte op te bergen. Daarmee voorkom je dat vocht alsnog vat krijgt op het hout; het hout kan daar onder meer groene aanslag van krijgen. Schaf dus beschermhoezen voor je steigerhouten meubelstukken aan en dek de meubelstukken goed af. Zodra je in het voorjaar weer gebruik van de meubels wilt maken, zijn deze in ieder geval niet al té vies.

Het beschermen van steigerhout is onwijs belangrijk. Het hout blijft hierdoor zeer fraai én je verlengt de levensduur van je meubelstukken. Voldoende redenen dus om de nano coating en de beschermhoes direct aan te gaan schaffen.

Leave a comment