Wat is het beste steigerhout voor meubels

Bij het inrichten van je huis moet je goed rekening houden met de verschillende meubels. Deze meubels zijn grotendeels bepalend voor het woonplezier in jouw huis, maar óók voor de uitstraling van jouw huis. Het is dus om meerdere redenen onwijs belangrijk om veel tijd en aandacht te besteden aan het uitkiezen van de juiste meubels.

Voor het uitkiezen van de meubels kan je terecht bij één van de vele meubelspeciaalzaken. Deze winkels hebben onwijs veel meubels in het assortiment, maar hanteren daar absoluut geen lage prijzen voor. Dat is ook logisch; de meubels moeten gefabriceerd worden, de meubels moeten vervoerd worden en de showroom/bedrijfspand moeten ook betaald worden. Het is dus compleet logisch dat je voor geld voor meubels neer moet tellen, maar heb je daar trek in? Of wil je liever geld besparen op de aanschaf van meubels?

Het is mogelijk om veel geld te besparen. Hoe? Door de meubels zelf te gaan maken. Je hoeft nu niet direct te schrikken, want dat is absoluut niet meer al te lastig. Op het internet zijn veel handige bouwtekeningen te vinden, waarmee je zelfstandig aan de slag kunt gaan. Ook vind je op het internet veel informatie, tutorials en video’s over het maken van je eigen meubels.

Waarom steigerhout gebruiken?

Als je jouw eigen meubels gaat maken, is de kans onwijs groot dat je met steigerhout aan de slag gaat. Waarom? Deze houtsoort brengt simpelweg meerdere voordelen met zich mee.

Allereerst is steigerhout bijzonder robuust en heeft het een lange levensduur. Door de structuur is het hout ook nog eens bestand tegen alle soorten weersomstandigheden. Ongeacht of het regen, of het waait of dat de felle zon schijnt; meubels van steigerhout kunnen prima in de tuin staan. Je kunt de steigerhouten meubels dus zowel binnen als buiten neer zetten.

Daarnaast is steigerhout ook makkelijk bewerkbaar. Het is een fluitje van een cent om steigerhout op de gewenste afmetingen te zagen of om het steigerhout een bepaald kleurtje mee te geven. Door deze laagdrempelige bewerkbaarheid kan je het steigerhout volledig naar je eigen wens maken. Daardoor ben je ook in staat om het design van de steigerhouten meubels volledig af te stemmen op jouw eigen smaak.

Verder is het ook onwijs prettig dat steigerhout niet al te prijzig is. Als je naar de plaatselijke bouwmarkt of houthandel gaat, hoef je absoluut niet de hoofdprijs voor steigerhout te betalen. Voor grote hoeveelheden steigerhout betaal je een lage prijs, waardoor je de totale kosten voor jouw nieuwe steigerhouten meubelstuk laag kunt houden. Daar ging het uiteindelijk om; het besparen van geld.

Al met al biedt steigerhout dus meerdere voordelen. Het hout ziet er prachtig uit, is makkelijk bewerkbaar en heeft ook nog eens een lange levensduur. Voldoende redenen dus om met steigerhout aan de slag te gaan om jouw eigen meubels te maken. Maar, wat is dan het beste steigerhout voor meubels? Bestaan er veel verschillende varianten? En zo ja; voor welke variant kan je dan het beste kiezen? Op al die vragen vind je in het restant van dit artikel een uitgebreid antwoord.

Welke varianten van steigerhout bestaan er?

Van steigerhout bestaan meerdere varianten. Er kan allereerst onderscheid gemaakt worden tussen nieuw en gebruikt steigerhout. Ook met gebruikt steigerhout kan je prima jouw meubels maken, maar dat hout heeft wellicht iets meer bewerking nodig. Aan de andere kant is gebruikt steigerhout nóg goedkoper dan nieuw steigerhout. Als je echt veel geld wilt besparen, is dat dus een interessante optie.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen nat steigerhout en gedroogd steigerhout. Nat steigerhout wordt ook wel eens vers gezaagd genoemd en is over het algemeen het goedkoopste. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat de steigerhouten planken nog iets inkrimpen.

Eettafel steigerhout maken

Ook is de kans groot dat schimmel zich in het hout gaat nestelen en dat het hout dus een minder fraaie uitstraling krijgt. Uiteraard kan je dit hoogstpersoonlijk oplossen door het steigerhout de gewenste behandelingen te geven.

De andere mogelijkheid is dus om voor gedroogd steigerhout te kiezen. Dat is eigenlijk de beste optie, aangezien dit hout niet meer gaat krimpen. Als je een steigerhouten plank van 2 meter koopt, weet je zeker dat deze ook 2 meter lang blijft. Daarnaast is dit hout in een prima conditie en is het makkelijk bewerkbaar.

Het beste steigerhout

Het beste steigerhout is dus zonder twijfel het gedroogde steigerhout. Binnen de wereld van gedroogd steigerhout bestaan echter ook weer verschillende varianten. Steigerhout heeft namelijk niet altijd dezelfde kleur en heeft ook niet altijd dezelfde dikte. Door zelf met het gedroogd steigerhout aan de slag te gaan, kan je alle steigerhouten planken op de gewenste lengte en dikte afzagen. Je kunt daardoor op de juiste manier aan de slag gaan met het maken van jouw eigen steigerhouten meubels.

Wil je prachtige meubelstukken gaan maken? Dan is het aan te raden om het hout goed te schuren. Daarmee verkrijgt het hout niet alleen een fraaiere uitstraling, maar je neemt ook afscheid van mogelijke splinters die in het hout zitten. Die splinters zijn gevaarlijk en zijn absoluut niet wenselijk. Als je op jouw nieuwe steigerhouten bankje gaat zitten, wil je immers niet direct een splinter in je rug hebben. Schuur het hout dus goed op.

Is het steigerhouten meubelstuk volledig klaar? Dan kan je hem nog in de beits zetten. Hiermee breng je eigenlijk een extra laag op het hout aan, waardoor het vocht niet in het hout kan gaan trekken. Je zorgt er hiermee voor dat je van een nóg langere levensduur gaat genieten. Tijdens deze lange levensduur geniet je bovendien van een prachtig steigerhouten meubelstuk; het hout blijft ook langer mooi door de beits.

Je kunt uiteraard ook het steigerhout nog in een gewenste kleur verven. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor; bekijk de verschillende mogelijkheden en maak het steigerhouten meubelstuk volledig naar je eigen wens. Je kunt in ieder geval alle kanten op het met beste steigerhout voor meubels!

Leave a comment