Met steigerhout kun je prachtige meubels maken. Het materiaal is gemakkelijk te bewerken, sterk maar vooral ontzettend mooi. Wanneer je een meubel gemaakt hebt wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen.
Om zo lang mogelijk van steigerhout te kunnen genieten is het belangrijk dat je deze op de juiste wijze gaat behandelen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld door het meubelstuk te schuren. Waarna je deze kunt grondverven en aflakken. Maar er is ook een andere manier. Je kunt een steigerhouten meubel bijvoorbeeld beitsen. Daardoor behoud je de structuur van het hout, maar verleng je met de behandeling wel de levensduur. Je kunt beits ontzettend makkelijk aanbrengen, vrijwel identiek aan verven van een meubelstuk. Wat jij moet weten over beitsen van een steigerhouten meubelstuk vertel ik je graag in dit artikel.
Je kunt in een bouwmarkt ontzettend veel soorten houtbeits kopen. Maar lang niet elke beits kun je op steigerhout gebruiken. Het is daarom verstandig om je hierin te laten adviseren. Ook is het vaak te lezen op de verpakking van een beitsen die te koop zijn.
Wanneer je kiest voor hout beits is het goed te weten dat niet elke beits even beschermend is. Hoe dunner de beits is, hoe minder bescherming deze biedt.
Waarvoor beschermt beits een steigerhouten meubel?
Als je ervoor kiest om een steigerhouten meubel in de beits te zetten, doe je dit doorgaans om het hout te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt hierbij denken aan regen of zonneschijn (UV).
Van nature heeft hout de eigenschap om bij warmte, kou, regen of langdurige zon te gaan werken. Dat kan ervoor zorgen dat hout uitzet, zachter zal worden (rot), krom trekt of zelfs splijt. Daarom is het altijd verstandig om hout te voorzien van een bescherming. Waarmee je dit kunt voorkomen.
Er zijn veel soorten beits te koop. Maar lang niet elke beits is geschikt voor de verschillende weer types die er zijn. De ene beits kan niet goed tegen zon, waar de ander niet watervast is. De juiste keuze maken kan dus best ingewikkeld zijn.
Welke soorten beschermende beits zijn er?
Je hebt verschillende soorten beschermende beits. Die elk, zoals ik hierboven al heb aangegeven een eigen manier van werken hebben. Wanneer je kiest voor een dekkende beits heb je hier de meeste bescherming van. Een dekkende beits kan tot wel 10 jaar bescherming bieden. Daarmee verleng je de levensduur van een steigerhouten meubel aanzienlijk.
Wanneer je kiest voor een dunnere beits, vaak op oliebasis biedt deze minder bescherming. De dunnere beitssoorten zijn vaak op oliebasis. Hierdoor laat de beits het pigment van hout mooi door wat wel een mooiere uitstraling geeft.
De bescherming van een dunnere beits is vaak slechts enkele jaren, waarna je het meubel weer opnieuw zou moeten behandelen. Vooral bij dunnere beits soorten, die vaak op oliebasis zijn, moet je weten dat deze de minste bescherming bieden, lang niet altijd watervast zijn.
Een ander nadeel van beits op oliebasis, is dat deze niet overschilderd kan worden. Wanneer je een steigerhouten meubel eenmaal in de olie hebt gezet, moet je dat blijven herhalen.
Er is ook nog een goede tussenoplossing. Zo bestaat er ook semi dekkende beits. Zoals dat ook op de voorkant van deze beits vaak te lezen is. Deze beits biedt redelijk goede bescherming voor een duur van ongeveer 3 tot 5 jaar. Waarna je het meubel opnieuw moet behandelen. Een voordeel van deze beits is de watervastheid. Zo is semi dekkende beits, bijna in elk geval waterbestendig. Dus ook zeer geschikt voor buitengebruik.
Waarom zet je een steigerhouten meubel in de beits?
Door houten meubels te behandelen met beits bescherm je het meubel. Daarmee verleng je zoals eerder genoemd de levensduur. Maar de reden om voor beits te kiezen kan ook de uitstraling die een meubel krijgt zijn. Zo laat beits doorgaans de knoesten, houtvlammen als de structuur door. Dat doet verf niet tot nauwelijks, met uitzondering van witwas. Waarbij je een groot deel van de laag weer weg zal schuren.
De reden om te kiezen voor het beitsen van een meubel kan dus ook alles te maken hebben met de gewenste uitstraling. Echter is er ook nog een derde reden om te kiezen voor beits.
Wanneer je hout onbehandeld laat kan het gaan ruiken. Sommige mensen vinden de houtgeur niet vervelend, anderen voorkomen dit liever. Dat het hout gaat ruiken is niet altijd vanzelfsprekend. Je zal het dan alleen in uitzonderlijke situaties tegenkomen, bijvoorbeeld bij hout dat in een vochtige omgeving is gebruikt.
Hoe breng je beits aan op een steigerhouten meubel?
Het aanbrengen van beits doe je op eenzelfde manier als wanneer je verft. Alleen in dit geval kies je niet voor een roller of verfkwast. Je hebt echt een speciale beitskwast nodig. Een kwast die geschikt is om beits mee aan te brengen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de beits op het hout. De beits kan hierdoor beter in het hout doordringen.
Er zijn verschillende soorten beitskwasten. Zo bestaan er ronde, vierkante tot rechthoekige kwasten die je kunt gebruiken. Welke kwast je kiest is afhankelijk van het te behandelen oppervlakte. Bij grote oppervlaktes gebruik je een vierkante kwast, die meer spreiding heeft. Voor kleine vlaktes kies je voor een kleiner (bij voorkeur ronde) kwast.
Wanneer je niet weet welke kwast je nodig hebt is het verstandig om je te laten adviseren. Het soort kwast kan namelijk een groot verschil maken bij de behandeling van een steigerhouten meubel met de beits naar keuze.
Zo geniet je gegarandeerd langer van je zelfgemaakte meubels!
Wil jij ook een eigen steigerhouten meubel maken? Met Freds bouwtekeningen moet je dat zeker gaan lukken. De bouwtekeningen zijn niet alleen compleet. Ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk te lezen, zelfs als je geen timmerman bent.
Nu je weet dat een goede beits je zelfgemaakte meubels kan beschermen, de levensduur verlengt maar ook zorgt voor een goede uitstraling is het natuurlijk extra leuk om ermee aan de slag te gaan!