Wat zijn de beste schroeven voor steigerhout?

Ben je op zoek naar nieuw meubilair voor in de tuin of voor in huis? Dan kan je ervoor kiezen om deze meubelstukken in een meubelspeciaalzaak aan te schaffen. Je moet daarvoor echter wel met de nodige investeringen rekening houden, aangezien de meubelen in een dergelijke winkel absoluut niet goedkoop te noemen zijn.

Om veel geld te besparen, kiezen veel mensen ervoor om de meubelen zelf te maken. Het maken van meubelen brengt niet alleen kostenbesparing met zich mee, maar is ook nog eens onwijs leuk te doen. Bovendien kan je, bijvoorbeeld dankzij Freds bouwtekeningen, behoorlijk snel en gemakkelijk de meubelen van steigerhout vervaardigen. Als je zelf een meubelstuk van steigerhout gaat maken, heb je niet super veel benodigdheden nodig. Als je voldoende steigerhout én de juiste schroeven hebt, kom je al een heel eind. Uiteraard is het ook wenselijk dat je over het juiste gereedschap kunt beschikken.

In dit artikel bespreken we graag wat de beste schroeven voor steigerhout zijn. We bespreken waar je op moet letten bij het uitkiezen van de schroeven, hoe je deze schroeven moet gebruiken en welke aandachtspunten verder nog om de hoek komen kijken.

Wat zijn de beste schroeven voor steigerhout?

Als je op zoek naar schroeven voor steigerhout bent, moet je op enkele zaken letten. Zo is het advies om voor schroeven te gaan die groot en sterk genoeg zijn. Steigerhout is relatief zwaar; een steigerhouten meubelstuk kan dus behoorlijk zwaar zijn. Om toch een veilige en stevige constructie te verkrijgen, is het advies om sterke schroeven te gebruiken.

Wij kunnen daarbij absoluut de zogeheten RVS vlonderschroeven aanraden. Deze schroeven zijn lang genoeg, zijn erg sterk en kunnen dus ook makkelijk door hout geboord worden. Als je een steigerhouten meubelstuk gaat maken, moet je dus ook een boor hebben die krachtig genoeg is. Met de hierboven genoemde schroeven kom je echter relatief makkelijk door het dikke en stevige steigerhout heen.

Qua lengte heb je meerdere mogelijkheden; dit moet je eigenlijk afstemmen op de dikte van het steigerhout. Verder is het advies om altijd RVS schroeven te gebruiken. Waarom specifiek RVS? Nou, dat materiaal kan niet roesten, zoals de naam al doet vermoeden. Dit is met name prettig als je de steigerhouten meubels voor in de tuin maakt. In de tuin krijgen de meubelstukken met de nodige weersomstandigheden te maken, waardoor de RVS schroeven prima van pas komen.

Tot slot willen we je nog aanraden om schroeven te gebruiken die lang genoeg zijn. De schroeven kunnen beter nét iets te lang zijn dan nét iets te kort. Met behulp van een verzinkboor kan je er bovendien voor zorgen dat de schroeven keurig in het hout afgewerkt worden. De schroeven steken daardoor niet meer uit en laten het steigerhouten meubelstuk er dus nóg fraaier uitzien.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van schroeven voor steigerhout?

In de basis zijn dus enkele dingen waar je goed op moet letten. De schroeven moeten lang genoeg zijn, de schroeven moeten sterk genoeg en de schroeven moeten bij voorkeur van RVS vervaardigd zijn. Als je geschikte schroeven gevonden hebt, wordt het maken van de steigerhouten meubels nóg makkelijker (en leuker!).

Waar kan je schroeven voor steigerhout kopen?

Voor het kopen van de schroeven heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt er voor kiezen om deze schroeven online te kopen, maar je kunt ook naar één van de vele bouwmarkten gaan. Bij onder meer de Praxis, de Gamma, de Karwei en de Hornbach kan je onwijs veel verschillende soorten schroeven vinden. Dat is ook het geval bij andere doe-het-zelf-zaken of gereedschapswinkels waarbij de focus bijvoorbeeld op doe-het-zelvers en aannemers ligt.

Kies je ervoor om de schroeven online te bestellen? Zorg er dan voor dat je goed op bovenstaande genoemde criteria gelet hebt. Alleen op die manier kan je uiteindelijk de beste schroeven voor steigerhout aan gaan schaffen.

De voordelen van steigerhout

Bij het maken van steigerhouten meubelstukken is het dus onwijs belangrijk om de juiste schroeven te gebruiken. Van nature is steigerhout behoorlijk sterk en robuust; de planken steigerhout wegen dus ook behoorlijk veel. Dit brengt eigenlijk direct meerdere voordelen met zich mee: je geniet van een lange levensduur, je kunt stevige meubelen fabriceren en het hout ziet er ook nog eens fraai uit. Dat zijn overigens slechts enkele redenen om voor steigerhout te kiezen.

Bijkomend voordeel is verder bijvoorbeeld dat steigerhout niet al te duur is. Bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel kan je voor een zacht prijsje de planken steigerhout aanschaffen. Met name in vergelijking met andere houtsoorten is steigerhout behoorlijk voordelig te noemen.

Daardoor ben je in staat om nóg meer geld te besparen.Verder is het bijzonder prettig dat steigerhout makkelijk bewerkbaar is. Je kunt het steigerhout gemakkelijk op de juiste afmetingen zagen en ook in de gewenste kleur lakken. Ook het aanbrengen van bijvoorbeeld beits is een fluitje van een cent.

Tegelijkertijd is het wel een feit dat steigerhout behoorlijk dik en krachtig is; je hebt dus wel krachtige machines nodig. Een krachtige boormachine in combinatie met de juiste schroeven is in ieder geval een gouden combinatie.

Tot slot is het een voordeel dat je allerlei meubels met steigerhout kunt maken. dat blijkt ook wel uit Fred’s bouwtekeningen. Fred heeft door de jaren heen allerlei bouwtekeningen verzameld en in één grote bundel gebundeld. In deze bundel vind je allerlei soorten bouwtekeningen voor verschillende soorten meubels. Met dank aan deze bouwtekeningen is het maken van een meubelstuk van steigerhout nóg makkelijker.

Al met al zijn er voldoende redenen om zelf steigerhouten meubels te gaan maken. Je kunt hier veel geld mee besparen, het is niet al te lastig om de meubels zelf te maken en je kunt de meubels volledig naar eigen wens maken. Vereiste daarbij is wel dat je de juiste schroeven gaat gebruiken; wat de beste schroeven voor steigerhout zijn, heb je in dit uitgebreide artikel kunnen lezen. Veel klusplezier!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>