Veel doe-het-zelvers kiezen bewust voor steigerhout bij het maken van meubels. Deze houtsoort brengt de nodige voordelen met zich mee, waaronder een relatief lage kostprijs. Ook de lange levensduur, de robuuste kwaliteit en het fraaie design spreken veel mensen/doe-het-zelvers aan. Heb jij recent bijvoorbeeld een tafel van steigerhout gemaakt? Dan is het zaak om deze op de juiste manier te gaan verzorgen c.q. te onderhouden.
Door alle meubels van steigerhout op de juiste manier te onderhouden, kan je de levensduur verlengen. Je maakt daardoor nóg langer met onwijs veel plezier gebruik van de steigerhouten meubels. Tijdens deze lange periode ben je bovendien verzekerd van een fraai design. Door het meubelstuk op de juiste manier te onderhouden, blijft het hout al met al in een goede conditie. Daardoor geniet je van een prachtige uitstraling en van een lange levensduur. Wat wens je nog meer?
In dit artikel vind je meer informatie over het coaten van een meubelstuk van steigerhout. Je vindt onder meer informatie over het soort coating, de manier waarop je de coating aan moet brengen en waar je zoal rekening mee moet houden. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval in staat om de levensduur van jouw steigerhouten meubels te verlengen!
Wat is coating precies?
Laten we het artikel aftrappen met het antwoord op bovenstaande vraag. Want, weet jij nou precies wat coating is? Coating is een extra laag die op het steigerhout uitgesmeerd wordt. De coating trekt in de vezels en nerven van het steigerhout, maar blijft ook aan de buitenkant van het steigerhout zitten. Hierdoor is het steigerhout nóg beter en langer beschermd tegen externe factoren, waaronder de verschillende weersomstandigheden.
Het soort coating
Hedendaags zijn er meerdere coatings te vinden. Sommige coatings zijn bestand tegen hoge temperaturen, terwijl andere coatings specifiek voor buitengebruik geschikt zijn. Voor steigerhout kan je, wat betreft de kenners, het beste voor de zogeheten Nano coating kiezen. Deze coating is makkelijk aan te brengen op steigerhout en levert vervolgens de gewenste prestaties.
De Nano coating trekt in het steigerhout; de vezels en nerven van het hout worden min of meer gevuld door deze coating. Tegelijkertijd blijft de coating ook met een dun laagje op de buitenkant van het steigerhout zitten. Het steigerhout heeft hierdoor eigenlijk een extra laag gekregen, waardoor het hout nóg beter bestand is tegen bijvoorbeeld de verschillende weersomstandigheden.
Met het blote oog is de nano coating overigens niet zichtbaar. Het steigerhout behoudt zijn kenmerkende en fraaie design. Tegelijkertijd ben je er wel van verzekerd dat het steigerhout lange tijd in de gewenste staat blijft. Het hout is nu nog beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden, tegen vocht en tegen vlekken. Met dank aan de nano coating kan je dus nog veel langer genieten van bijvoorbeeld een prachtige tuintafel of een prachtige schutting in jouw tuin. Dit zijn overigens slechts twee voorbeelden van mogelijke objecten die perfect van steigerhout gemaakt kunnen worden.
Hoe vaak moet je de meubels coaten?
Het mag duidelijk zijn; het coaten van de steigerhouten meubels brengt meerdere voordelen met zich mee. De meubels behouden hun fraaie design en zijn ondertussen ook beter bestand tegen externe factoren. Je vraagt je nu wellicht af met welke frequentie je de steigerhouten meubels moet coaten.
Het advies is om dit in de 1 á 2 jaar weer te doen. Door de meubels regelmatig te coaten, weet je zeker dat deze in goede conditie blijven. Overigens is dit ook nagenoeg het enige onderhoud dat je aan een steigerhouten meubelstuk uit moet voeren. Verder is het aan te raden om de meubels af en toe schoon te borstelen, maar daar houdt het dan ook bij op.
Het onderhoudsarme aspect van de steigerhouten meubels spreekt ook onwijs veel mensen aan. Het feit dat je de steigerhouten meubels slechts één keer in de 1 á 2 jaar hoeft te coaten, laat duidelijk blijken dat de meubels inderdaad weinig onderhoud nodig hebben.
Overigens is het advies om de meubels vaker te coaten als deze op een gure plek staan. Vangt het meubelstuk in de tuin bijvoorbeeld alle gure wind op? Of heeft het in een seizoen onwijs veel geregend? Dergelijke factoren kunnen ervoor zorgen dat het advies is om de meubels nét iets vaker te coaten.
Hoe moet je de coating aanbrengen?
De eerste stap die je moet zetten, is het aanschaffen van de coating. De nano coating voor steigerhout is in principe bij alle bouwmarkten verkrijgbaar. Ook via het internet heb je meer dan genoeg keuze om deze coating aan te schaffen. Schaf voldoende coating aan, zodat je met het blik coating mogelijk meerdere keren de steigerhouten meubels in kan smeren.
Vervolgens is het zaak om het meubelstuk goed en volledig schoon te maken. Het meubelstuk moet eigenlijk weer in nieuwstaat zijn, zodat je de coating direct op de juiste manier aan kunt gaan brengen.
Laat het hout vervolgens opdrogen en brengt de coating gelijkmatig met een roller of platte kwast aan. Maak hierbij lange bewegingen en zorg ervoor dat je alle vezels, randen, groeven en naden opvult met de coating. Breng bij voorkeur enkele lagen aan, zodat je tuinmeubelen nóg beter beschermd zijn.
Laat de coating vervolgens intrekken en kijk naar het eindresultaat. Is het naar wens? Heb je alle randen, groeven en naden van het steigerhouten meubelstuk bedekt met de nano coating? Dan ben je in principe al klaar. Je kunt alles nu op laten drogen en de volgende dag nogmaals keuren of alles naar wens is.
Het blik met coating kan je overigens zeker enkele jaren bewaren. Doe dus goed de deksel weer op het blik, berg het blik op een veilige plek op en maak over 1 á 2 jaar weer gebruik van het blik met Nano coating. Door de steigerhouten meubelstukken regelmatig te coaten, geniet je nog meer en langer van de prachtige meubels. Deze meubels zijn bovendien bestand tegen allerlei externe factoren; al met al is het coaten van steigerhouten meubels onmisbaar!
Freds Bouwtekeningen
Wil je graag nog meer steigerhouten meubels zelf gaan maken?
Raadpleeg daarvoor Freds bouwtekeningen; met die bouwtekeningen is het een fluitje van een cent om bijvoorbeeld een steigerhouten bank of tafel volledig zelf te maken!
Meer weten over Freds bouwtekeningen? Bezoek dan zijn pagina.