White wash voor steigerhout gebruiken: 5 tips die je daarbij helpen

White wash voor steigerhout – Steigerhout is een toegankelijk en veelzijdig houtsoort om mee te werken. Vooral als doe-het-zelver, is dit een groot pluspunt. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan gemaakt worden van steigerhout. Wat dacht je van een gloednieuw konijnenhok? Of van een steigerhouten plantenbak?

Nadat je je steigerhouten meubelstuk of accessoire af hebt, is het tijd voor de finishing touch. Je kunt je project zo laten, maar je kunt er ook voor kiezen om de steigerhouten planken een kleurtje te geven. Nu kun je een krijtverf of speciale houtverf gebruiken. Wist je dat white wash voor steigerhout een prachtig, speels effect geeft? Hier lees je in dit artikel meer over.

Wat is white wash voor steigerhout?

Je kunt steigerhout alle kleuren van de regenboog geven. Het is jouw creatie, dus jij bepaald. De meeste doe-het-zelvers kiezen voor een kleur die aansluit op het huidige interieur of op de stijl van de tuin. Nu kun je één kleur kiezen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan white wash voor steigerhout een leuke, speelse optie zijn.

Je zou zeggen dat white wash voor steigerhout normale verf is. Dat lijkt op het eerste gezicht zo te zijn, maar de samenstelling is anders. White wash is namelijk aanzienlijk dunner dan verf. Verf moet wat dikker zijn om de gehele bovenlaag van het product te kunnen bedekken.

Doordat de samenstelling van white wash wat dunner en transparanter is, blijf je de structuur van het steigerhout er prachtig doorheen zien. Dit zorgt voor een speels, verwassen effect. Hier moet je echter wel iets voor doen. Eenmaal de verf aangebracht, veeg je het grootste gedeelte weg met een doek.

White wash voor steigerhout gebruiken

Heb je een white wash in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. In het algemeen, is het product niet moeilijk om te gebruiken. Steigerhout is een natuurproduct, dus het is opletten geblazen. We delen 5 tips om je werkzaamheden makkelijker te maken.

Tip 1: Controleer de bovenlaag

Als je met steigerhout gaat werken, dan controleer je altijd als eerste de bovenlaag. Dit geldt voor nieuw steigerhout, maar vooral voor de gebruikte planken. De bovenlaag kan stoffig, zanderig of vettig zijn. Dit kan het eindresultaat behoorlijk beïnvloeden, want de verf kan er korrelig uit gaan zien. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gebruik eerst en borstel of bezem om de steigerhouten planken stof- en zandvrij te maken. Daarna verwijder je eventuele vetresten. Het hout is onmogelijk te schuren of te bewerken als je deze stap overslaat. Je kunt een speciale verfontvetter en een oude doek gebruiken hiervoor. Het beste is om dit bij voldoende daglicht te doen. Zo kun je zien of alles schoon is.

White wash voor steigerhout gebruiken

Tip 2: Schuur de bovenlaag

Het is aan jou of je deze tip gebruikt. Ga je namelijk voor een robuust of gebruikt effect, dan hoef je de bovenlaag niet grondig te schuren. Mocht het om meubels gaan of je wil liever een klassiek meubelstuk creëren, dan is het aan te raden om de bovenlaag wél te schuren. Zo voorkom je splinters. Dit maakt ook het verven makkelijker, omdat de ondergrond gladder is.

Tip 3: Kies het juiste materiaal

Alles valt of staat met de kwast die je gebruikt. Je kunt een grove variant gebruiken, maar ook een fijnere. De kwast bepaald de uiteindelijke uitstraling. Met een fijne kwast kun je het product nauwkeuriger aanbrengen op het meubelstuk. Een grove kwast creëert juist het tegenovergestelde.

Kun je je hier niets bij voorstellen? Neem twee stukjes hout op proef, om beide effecten eens te testen. Je kunt hierbij meerdere kwasten proberen. Door eerst te testen, voorkom je permanente foutjes. Wist je dat je ook een schuursponsje of een oude doek kunt gebruiken? Alle materialen hebben een andere uitwerking.

Tip 4: Laat de verf goed drogen

Heb je de white wash voor steigerhout aangebracht? Misschien ben je dik tevreden met het eindresultaat. Nu is het zaak om de verflaag goed te laten drogen. Neem je je project eerder in gebruik, dan is de kans groot dat de verf beschadigd. Kies echter wel voor een droge, vochtvrije plek om de verf te laten drogen. Dit gaat het snelst.

Hoe warmer het is, hoe eerder je verf droog is. Je kunt je project in de zon laten drogen, maar we raden je aan om dit goed in de gaten te houden. Bij een te hoge temperatuur kan de verflaag afbladderen.

White wash voor steigerhout gebruiken

Tip 5: Kies voor een behandeling

Je kunt je creatie zo laten en in gebruik nemen. Wil je krassen, lelijke kringen of andere beschadigingen voorkomen? Kies dan voor een nabehandeling, om dit te voorkomen. Dit kan met een speciale beits of olie, die geschikt is voor steigerhout white wash.

Waar white wash voor steigerhout kopen?

Het is niet moeilijk om aan white wash voor steigerhout te komen. Je kunt een bouwmarkt bezoeken, maar er zijn ook webshops die het verkopen. Daarbij kun je ook terecht bij een gespecialiseerde verfwinkel.

Nu kan white wash voor steigerhout aardig aan de prijs zijn. Het is een populair product. Hier is de prijs ook naar. Wist je dat je white wash voor steigerhout gemakkelijk zelf kunt maken? Het grootste voordeel hiervan is, dat het aanzienlijk veel scheelt in de prijs.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is krijtverf en water. Het water gebruik je om de verf te verdunnen. Wees niet té enthousiast, want het is niet de bedoeling dat de verf te dun wordt. Hoe meer water je gebruikt, hoe doorzichtiger de verf eruit komt te zien.

Conclusie

Whitewash voor steigerhout geeft een speels en vernieuwend effect. Je blijft de structuur van het hout door de verf heen zien. Hier zijn veel doe-het-zelvers door gecharmeerd. Je kunt white wash voor ieder project gebruiken. Voor een schutting, maar ook voor een picknicktafel of een ander decoratiestuk.

Freds BouwtekeningenHeb je een meubelstuk in je hoofd, maar weet je niet waar of hoe te beginnen met bouwen? Freds Bouwtekeningen kan je hierbij helpen. In het Freds Bouwtekeningen Pakket vind je genoeg bouwtekeningen, geschikt voor doe-het-zelvers. Download vandaag nog het pakket, en ga direct aan de slag!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>