Zelf een bijenhotel maken? Zo pak je dat aan!

Vind je het leuk om de handen uit de mouwen te steken? Dan hoef je eigenlijk nooit meer meubels bij een dure meubelspeciaalzaak aan te schaffen. Met de juiste voorbereiding en het juiste gereedschap kan je namelijk allerlei soorten meubels volledig zelf maken. Op onze website vind je al veel artikelen over het maken van meubels voor zowel in huis als in de tuin. Door deze artikelen op je gemakje door te lezen, de juiste voorbereiding te treffen en de juiste materialen in huis te halen, kan je relatief snel een prachtig meubelstuk maken.

Door zelf de meubelstukken te maken, geniet je van meerdere voordelen. Eén van de voordelen is dat het leuk is om zelf aan de slag te gaan. Dat ervaar je met name als het meubelstuk compleet af is; je hebt dan een voldaan gevoel en dan mag je zeker trots op jezelf zijn. Bijkomend voordeel is dat je het meubelstuk compleet naar eigen wens kunt maken. Je hebt de volledige zeggenschap over het eindresultaat en weet dus zeker dat het meubelstuk volledig naar jouw wens wordt. Tot slot kan je ook nog veel geld besparen door zelf een meubelstuk te maken. Je hoeft nooit meer naar een dure meubelspeciaalzaak om meubelen aan te schaffen, maar je kunt puur zelf de handen uit de mouwen steken. Dat bespaart je een hoop geld en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Als je bijvoorbeeld Freds bouwtekeningen gebruikt, is het maken van de meubels behoorlijk makkelijk. Je hoeft immers alleen de stappen uit de bouwtekeningen op te volgen, waardoor je relatief snel het meubelstuk op de gewenste manier kunt maken. Het hoeft hierbij overigens niet altijd om meubelstukken voor in huis te gaan, maar je kunt ook meubelstukken voor in de tuin gaan maken. Ben je begaan met de natuur en wil je graag de bijen in jouw tuin van een veilige voorzien? Dan is het aan te raden om zelf een bijenhotel te gaan maken. Hoe je dat kunt doen? Daarover vertellen we je graag meer in dit uitgebreide artikel!

Wat is een bijenhotel precies?

Weet je nog niet volledig wat een bijenhotel nou precies is? Alle relevante informatie daarover vind je ook in dit artikel. Wij leggen namelijk eerst uit wat een bijenhotel precies is, waarna we ook uitleggen hoe je een bijenhotel het beste kunt gaan maken. Indien gewenst kan je in ieder geval Freds bouwtekeningen gebruiken; in de uitgebreide bundel van bouwtekeningen zijn namelijk ook bouwtekeningen voor bijenhotels te vinden.

Een bijenhotel is een plek in jouw tuin waar de bijen hun eitjes kunnen leggen. Van nature leggen de bijen hun eitjes altijd in ‘gangen’. Dit zijn bijvoorbeeld holle bamboestokken, holle takken of holle stengels van riet. Met onder meer deze materialen kan je dus aan de slag gaan om een bijenhotel te maken.

In de basis bestaat een bijenhotel uit muren die van hout gemaakt zijn, waarna deze muren gevuld worden met allerlei stengels. Let wel op; dit moeten holle stengels zijn. Je kunt hiervoor onder meer bamboe, riet, braam, takken van rozen of takken van brandnetels gebruiken. Die holle stengels vormen uiteindelijk dé plek waar bijen hun eitjes neer kunnen leggen. Door een bijenhotel te maken, lever je dus een positieve bijdrage aan de populatie van de bijen. Niet iedereen houdt van bijen, maar de bijen zijn wel een belangrijke schakel in de natuur in ons land. Het is daarom ook onwijs belangrijk om de populatie van bijen in stand te houden; dat doe je onder meer door een bijenhotel te maken.

Hoe kan je een bijenhotel maken?

Voordat je een bijenhotel kunt gaan maken, is het advies om een ontwerp te maken. Pak potlood en papier en maak een schets van het bijenhotel. Bepaal daarbij ook op welke plek in jouw tuin dit hotel opgehangen op neergezet gaat worden. Hierbij is het ook belangrijk om alvast te bepalen hoe je de holle stengels gaat maken. Welk materiaal ga je hiervoor gebruiken? En hoe ga je deze holle stengels vast maken binnen de muren van hout?

Kortom; maak eerst een volledig ontwerp van het bijenhotel. Door het bijenhotel zelf te maken, bepaal je gelukkig volledig zelf hoe het hotel eruit komt te zien. Je hebt alles in eigen hand en kunt het ook zo gek maken als je zelf maar wilt. Zorg er in ieder geval voor dat het bijenhotel stabiel staat, dat je voldoende holle stengels in het hotel neerlegt en dat je de gehele constructie op een stevige manier bouwt. Heb je nog geen echt idee hoe je het ontwerp van een bijenhotel kunt maken? Doe dan inspiratie op via het internet; op het internet zijn immers voldoende foto’s van (unieke) bijenhotels te vinden.

De benodigdheden aanschaffen

Heb je jouw ontwerp volledig uitgetekend? Dan is het taak om de benodigdheden in huis te halen en aan de slag te gaan met het maken van het bijenhotel. Je begint vervolgens met het maken van de constructie van het bijenhotel. Deze constructie bestaat uit houten planken; hoe je deze houten planken gaat monteren, is afhankelijk van jouw ontwerp. Je kunt kiezen voor een vierkante constructie, maar je kunt ook kiezen voor een constructie in de vorm van een kerstboom.

Vervolgens kan je deze gehele constructie gaan vullen met de holle stengels. Deze stengels kunnen dus van bijvoorbeeld riet en bamboe zijn en kan je naar eigen inzicht in de constructie neerleggen. Je kunt hiervoor brede stengels afwisselen met smalle stengels; uiteindelijk gaat het er voor de bijen om dat zij een holle ‘gang’ hebben waar zij hun eitjes in neer kunnen leggen.

Heb je de holle stengels volledig in de constructie neergelegd? Dan kan je eventueel nog een dak maken en het bijenhotel op de juiste plek neerzetten of ophangen. Waar je in dit geval voor kiest, is ook weer volledig afhankelijk van jouw eigen wensen en voorkeuren. Veel succes in ieder geval met het maken van bijenhotel!

Onbeperkt klussen?

Fred's BouwtekeningenWil je naast een bijenhotel nog veel meer andere mooie dingen maken? Kijk dan eens naar Fred’s Bouwtekeningen.

Hiermee krijg je toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen om dingen als meubels en tuinhuisjes te maken van Steigerhout.

Klik hier om direct de Bouwtekeningen te bekijken

 

 

Leave a comment