Zelf een Boomhut van steigerhout maken? Let hierop!

Ben je van plan om zelf een boomhut te maken van steigerhout? Dan geven we je op deze pagina graag nog wat tips. Een boomhut is natuurlijk super leuk, maar het is wel belangrijk dat de boomhut goed en stevig in elkaar gemaakt wordt. Na het lezen van de tips op deze pagina kun je met zelfvertrouwen beginnen aan je eigen Boomhut van steigerhout en weet je precies waarop je allemaal moet letten.

Hoe maak je een Boomhut van steigerhout?

Je bent van plan om een boomhut te bouwen, maar je hebt nog geen idee hoe je daar het beste mee kunt beginnen. Je hebt in ieder geval al steigerhout als het houtsoort gekozen en dat is natuurlijk heel goed. Steigerhout is heel stevig en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Om een Boomhut van steigerhout te maken is het belangrijk dat je een ontwerp hebt. Je moet namelijk vooraf al weten hoe de boomhut eruit moet komen te zien en hoe je de boomhut gaat bevestigen aan de boom.

Je kunt er namelijk voor kiezen of je de boomhut aan de boom laat steunen, of dat je gebruik maakt van steunpalen op de grond. Beide manieren zijn goed, maar het hangt helemaal af van hoe de boomhut eruit moet komen te zien.

Daarom raad ik je altijd aan om gebruik te maken van een bouwtekening als je een boomhut wil gaan maken. Bij een boomhut is het natuurlijk heel belangrijk dat de boomhut goed in elkaar zit, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Op de bouwtekening staat ook stap voor stap uitgelegd hoe je een boomhut maakt.

Waar moet je op letten bij het maken van boomhut?

Een van de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je een boomhut wilt gaan maken is de kwaliteit van de boom. Als de boom namelijk verrot is van binnen of niet stevig genoeg is, bestaat de kans dat je niet lang kunt genieten van de boomhut. Daarom is het altijd belangrijk om goed te bekijken of de boom geschikt is voordat je daadwerkelijk de boomhut van steigerhout gaat maken.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte van de boomhut. Sommige bomen zijn onderaan en in het midden heel stevig, maar als je verder omhoog gaat in de boom is de stevigheid een stuk minder.

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk dat de boom groot genoeg is zodat je er een hele boomhut aan kunt bevestigen.

Zelf een ontwerp maken of bouwtekening gebruiken?

Voor veel doe het zelf projecten vertel ik je dat je ook best zelf creatief kunt zijn in het ontwerpen van steigerhouten meubels. Toch ben ik bij een boomhut wel een stuk voorzichtiger omdat het kan zijn dat je eigen ontwerp niet stevig genoeg is en er dan ongelukken gebeuren.

Als je een eigen boomhut wilt gaan maken raad ik je daarom aan om gebruik te maken van een bouwtekening die een goed constructie heeft. Op deze manier weet je zeker dat je ook veilig gebruik kunt maken van de boomhut als de boomhut eenmaal af is.

Als je zelf een ervaren doe het zelver bent en je hebt al veel projecten gedaan met steigerhout, dan zou je natuurlijk zelf kunnen nadenken over een ontwerp voor je steigerhouten boomhut. Je hebt dan meer dan voldoende ervaring om te bepalen wat een boomhut stevig maakt.

Maar voor de beginner is het echt aan te raden om gebruik te maken van een bouwtekening.

Zelf boomhut van steigerhout maken

Zelf een boomhut maken of samen

Als je een boomhut gaat maken kun je dat het beste met minimaal twee personen doen. Het kan behoorlijk lastig zijn om een houten plank vast te houden, in de boom te klimmen en ook nog eens te timmeren.

Daarom is het voor het maken van een boomhut aan te raden om met minimaal twee personen aan het werk te gaan.

Je kunt het natuurlijk in je eentje proberen, maar dan duurt het maken van je steigerhouten boomhut een stuk langer en is de kans dat je een ongeluk maakt veel groter.

Daarnaast is het maken van een boomhut ook een stuk leuker als je het samen met iemand kunt doen.

Steunpalen gebruiken of aan de boom bevestigen

Als je een boomhut van steigerhout gaat maken heb je de keuze uit een aantal constructies. Sommige constructies worden bevestigd aan de boom en andere constructies maken gebruik van steunpalen op de grond. Zelf ben ik een voorstander van steunpalen op de grond omdat dan het gewicht  van de personen in de boomhut veel beter kan worden verdeeld.

Ook vind ik het zelf een stuk prettiger om te weten dat mijn boomhut naast de bevestigingen aan de boom, ook nog stevigheid krijgen op de grond.

Maar welke constructie het beste is voor jou hangt helemaal af van wat voor een soort boomhut je gaat maken.

Hoe je ook je boomhut van steigerhout gaat maken, zorg er altijd voor dat de boomhut is voorzien van voldoende steunpalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10.000 bouwtekeningen downloaden

Fred's Bouwtekeningen

Ben jij een echte doe het zelver en wil je beginnen met het maken van je eigen boomhut van steigerhout? Dan raad ik je aan om gebruik te maken van een Bouwtekening. Als je eenmaal begint met steigerhouten projecten maken, is de kans groot dat je daarna nog meer dingen wilt maken zoals meubels van steigerhout.

Wist je dat het mogelijk is om 10.000 goede en makkelijk te volgen bouwtekeningen  te downloaden voor een klein bedrag? Je hebt dan onbeperkt toegang tot alle steigerhout bouwtekeningen van Fred.

Fred heeft in zijn verleden heel wat meubels gemaakt van steigerhout en heeft van al zijn projecten een bouwtekening gemaakt.

Met de bouwtekeningen van Fred, hoef je zelf nergens meer aan te denken en weet je precies welke stappen je moet doorlopen om het project succesvol af te ronden.

Wil jij meer weten over de bouwtekeningen van Fred? Neem dan zeker even een kijkje op zijn pagina. Daar lees je alle belangrijke informatie over de bouwtekeningen.

Leave a comment