Zelf een kippenhok maken? De 6 stappen

Ben je van plan om zelf een kippenhok te gaan maken? Dat is in de meeste gevallen een stuk voordeliger dan een kant- en klaar kippenhok kopen. Daarnaast is het ook zo dat het maken van een kippenhok vaak leuk is om te doen.

Dankzij het maken van je eigen kippenhok  kun jij je kippenhok precies zo vormgeven als je zelf wilt. Daarom gaan we in dit blogbericht dieper in op het zelf maken van een eigen kippenhok.

Zelf een kippenhok maken? Houtsoort

Als je een eigen kippenhok wilt gaan maken, is het natuurlijk belangrijk om vooraf al te bepalen welk soort hout je gaat gebruiken.

Zelf ben ik een groot voorstander van steigerhout en wil ik je daarom ook aanraden een kippenhok van steigerhout te maken.

De reden dat ik vaak kies voor steigerhout is omdat het een sterk soort hout is dat lang meegaat.

Daarnaast is steigerhout ook makkelijk te bewerken en kun je steigerhout makkelijk op maat maken.

Hoe maak je een zelf een kippenhok van steigerhout?

Ben je ook van plan om steigerhout te gaan gebruiken? Dan wil je nu graag weten hoe je dan een eigen kippenhok maakt.

De makkelijkste methode om snel een kippenhok in elkaar te zetten is met behulp van een goede bouwtekening. Dat is voor mij vaak al het halve werk.

Er zijn op het internet veel bouwtekeningen te vinden voor het maken van een kippenhok, maar zelf maak ik altijd gebruik van de bouwtekeningen van Fred.

Hij heeft zelf al veel klussen gedaan met steigerhout en heeft ook een bouwtekening gemaakt voor het maken van een steigerhouten kippenhok (klik hier).

Daarnaast heb ik op het internet de volgende gratis bouwtekeningen gevonden:

Deze bouwtekening kun je direct gratis downloaden. Wel moet ik erbij zeggen dat ik vaak tegen ben gekomen dat gratis bouwtekeningen niet compleet zijn en daarom kies ik ervoor om te betalen voor een goede bouwtekening.

Stap 1: De grootte van je kippenhok

Voordat je kunt beginnen met het bouwen van je kippenhok is het belangrijk om te weten wat je er allemaal mee wilt gaan doen.

Hoeveel kippen wil je gaan houden? Wil je ook dat de kippen eieren leggen en wat voor een soort kippen ga je houden?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen die jij je moet stellen voordat je aan de slag gaat met het bouwen van je kippenhok.

Stap 2: Bepalen of de locatie goed is voor jouw kippen

Ben  je van plan om de kippen te gaan houden in bijvoorbeeld je achtertuin? Dan is het eerst belangrijk om te kijken of je er wel voldoende ruimte voor hebt. Kippen hebben namelijk de ruimte nodig om te kunnen bewegen.

Zorg er daarom voor dat je het kippenhok plaatst op een plek die je kippen voldoende ruimte biedt.

Stap 3: Leer alle belangrijke informatie over kippen

Het is leuk om kippen te houden, maar je moet dan natuurlijk wel weten hoe je ze moet verzorgen. Het houden van kippen is niet zomaar iets en moet met veel zorg gedaan worden.

Een goede manier om alles te leren over kippen is met de kippengids. Deze gids leert je alles dat je moet weten om je eigen kippen te houden.

Stap 4: Beginnen met bouwen

Als je eenmaal alle belangrijke informatie weet over het houden van kippen en je bent nog steeds van plan om ermee aan de slag te gaan, dan kun je met behulp van de bouwtekening beginnen te bouwen.

Om direct goed van start te gaan is het belangrijk dat je van te voren al direct de juiste materialen in huis hebt en de juiste gereedschappen.

Ook vind ik het zelf altijd prettig om het hout dat ik ga gebruiken alvast op maat te laten zagen bij de bouwmarkt. De bouwmarkt heeft in veel gevallen namelijk een grote zaagmachine waarmee dat heel makkelijk en vooral precies gaat.

Stap 5: Delen bevestigen

Als je eenmaal al het hout hebt verzameld en alle materialen hebt verzameld, kan de klus daadwerkelijk beginnen. Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden is dat je alle delen goed op elkaar aansluit.

Als je ergens tijdens het bouwen een onderdeel scheef maakt, kan dat ervoor zorgen dat andere delen niet goed op elkaar aansluiten.

Dit kan ervoor zorgen dat je kippen ontsnappen wanneer je dat niet wilt, of dat het frame van je kippenhok niet stabiel genoeg is om de kippen veilig in te houden.

Stap 6: De inrichting en accessoires

Als je eenmaal je kippenhok hebt staan is je kippenhok natuurlijk nog niet helemaal af. Je wilt dat je kippen het ook in het kippenhok zeer comfortabel hebben en daarom kun je bij het bouwen van je kippenhok stokken plaatsen.

Wat ik ook vaak zie is dat bouwers van een kippenhok, ook direct een kippenren plaatsen.

Aan de slag met je eigen kippenhok maken

Fred's BouwtekeningenJe weet nu wat er allemaal belangrijk is bij het maken van een kippenhok. De beste methode om snel een goed kippenhok te maken is met behulp van de bouwtekeningen van Fred. Hiermee krijg je stap voor stap uitgelegd hoe jij met gemak je eigen kippenhok in elkaar timmert.

Daarnaast wil ik je ook aanraden om de kippengids te downloaden. Hierin krijg je alle belangrijke informatie geleerd dat nodig is om kippen op een goede en vooral veilige manier te houden.

Het houden van kippen is heel leuk, maar vergt ook de nodige kennis. Zorg er daarom voor dat je alle kennis in huis hebt, voordat je aan de slag gaat met het bouwen van je eigen kippenhok. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Klik hier voor meer informatie over de kippengids (over het houden van je kippen) en klik hier om direct naar de bouwtekeningen van Fred te gaan ( absolute aanrader)

 

 

Leave a comment