Zelf een kledingkast maken? Handige tips

Welke basics mogen in jouw slaapkamer absoluut niet ontbreken? Nou, een bed is bijzonder praktisch en een kledingkast is ook onwijs praktisch. Als je deze twee meubelstukken in jouw slaapkamer neerzet, kun je eigenlijk al genieten van een praktische en aangename slaapkamer.

Maar, hoe kom je nou aan die kledingkast? In de basis heb je daar twee mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om de kledingkast zelf te gaan maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de kledingakst bij een meubelspeciaalzaak aan te schaffen. Als je de kledingkast bij een meubelspeciaalzaak aan gaat schaffen, mag je behoorlijk diep in de buidel tasten. Een kledingkast is simpelweg niet goedkoop te noemen.

Gelukkig kun je er dus ook voor kiezen om zelf een kledingkast te gaan maken. Het maken van een kledingkast brengt meerdere voordelen met zich mee, waarover je in dit artikel meer informatie kunt vinden. In dit artikel bespreken we namelijk hoe je een kledingkast moet maken. We bespreken waarom dit aan te raden is, welke benodigdheden je nodig hebt en hoe je de kledingkast kunt maken.

Waarom zelf een kledingkast maken?

Heb je op dit moment wel interesse om zelf een kledingkast te gaan maken? Dat is goed voor te stellen. als je zelf een kledingkast gaat maken, geniet je namelijk al snel van meerdere voordelen. Zo is het een op zichzelf staand feit dat je een hoop geld kunt besparen. Voor het maken van een kledingkast hoef je eigenlijk alleen maar de benodigdheden aan te schaffen en een beetje tijd te reserveren.

Het maken van de kledingkast zelf is ook leuk om te doen. Het is eigenlijk een uitdaging én je krijgt na afloop een voldaan gevoel. Als je de kledingkast eenmaal met jouw kleding aan het vullen bent, mag je trots op jezelf zijn.

Wardrobe, Clothes, Mannequin, Fashion

Bijkomend voordeel is dat je volledig zelf kunt bepalen hoe de kledingkast er uit komt te zien. Je hebt volledige zeggenschap over de afmetingen, over de kleurstelling, over de vormgeving en over de indeling van de kast. Je kunt de kledingkast dan ook volledig op jouw eigen wensen en voorkeuren afstemmen. Wat wens je nog meer?

Tot slot willen we benoemen dat het maken van een kledingkast niet super moeilijk is. Het is dus zéker niet iets waar je tegen op moet kijken. Als je dit artikel goed opvolgt, kun je zonder al te veel moeite een prachtige kledingkast maken!

Wat heb je nodig om een kledingkast te kunnen maken?

Heb je voor jezelf de keuze gemaakt? Ga je zelf een prachtige kledingkast maken? Dan moet je allereerst gaan bepalen waar je de kledingkast neer gaat zetten. Op basis van die keuze kun je vervolgens de juiste afmetingen gaan bepalen. Heb je dat ook gedaan? Dan kun je een volledig ontwerp voor de kledingkast gaan maken.

Houd daarbij rekening met de aanwezige afmetingen én met jouw eigen voorkeuren. Denk bij deze stap ook alvast na over het materiaalgebruik, over de kleurstelling en over de indeling.

Teken vervolgens het ontwerp alvast helemaal uit. Benoem bij dit ontwerp ook de afmetingen, zodat je mogelijke rekenfouten tijdig kunt signaleren. Is het ontwerp helemaal naar wens? Dan kun je de juiste benodigdheden in huis gaan halen.

Wat je zoal nodig hebt? Nou, hout en verschillende soorten gereedschappen. Als je het juiste hout (en ander bouwmateriaal wilt bestellen), is het aan te raden om de Bouwbestel webshop te gebruiken. In deze webshop vind je een uitgebreid aanbod van bijvoorbeeld hout en aanverwante bouwmaterialen terug!

Behalve de bouwmaterialen heb je ook enkele gereedschappen nodig. Zo is het handig om een zaag te hebben, om een boormachine te hebben, om een hamer te hebben, om een waterpas te hebben, om een ladder te hebben en om een rolmaat te hebben. Al deze gereedschappen heb je simpelweg nodig om een prachtige kledingkast te kunnen maken!

Stappenplan voor het maken van een kledingkast

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je in de Bouwbestel webshop ook de juiste bouwmaterialen aangeschaft? Dan ben je eigenlijk klaar om te starten met het maken van de kledingkast. Voordat je kunt beginnen, is het goed om te beseffen dat je altijd veilig te werk moet gaan. Trek voor de zekerheid veilige kleding aan, gebruik altijd een stevige ladder en doe een veiligheidsbril op. Dat laatste is met name van belang als je gaat schroeven, zagen of hameren.

Vervolgens kun je beginnen het met maken van het frame van de kledingkast. Je bouwt hierbij eigenlijk de beide zijkanten, de onderkant en de bovenkant. Staat dit gehele frame?

bouwbestel

Dan kun je eventueel ook direct de achterkant maken; je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de achterkant vrij te houden. Dat kan op zich geen kwaad als je de kledingkast tegen een wand aan zet.

Nadat je het gehele frame hebt gemaakt, kun je de indeling van de kast maken. Je kunt de laden op de juiste hoogtes maken, je kunt een hangrek in de kast gaan maken en je kunt alle planken gaan bevestigen. Ook hierbij is het onwijs belangrijk dat je secuur werkt. Gebruik daarom altijd een waterpas, trek er goed de tijd voor uit en probeer niet te overhaasten. Je kunt beter iets rustiger aan doen, zodat je uiteindelijk 100% tevreden met de kledingkast bent!

Als laatste kun je de kledingkast helemaal af gaan werken. Je kunt de houten onderdelen in de gewenste kleur schilderen én je kunt de kledingkast gaan vullen. Laat in dat geval uiteraard wel eerst de verf goed opdrogen.

Handige tip bij het maken van een kledingkast

Fred's BouwtekeningenDit artikel sluiten we graag af met een handige tip: gebruik Freds bouwtekeningen. Wij horen van veel mensen dat ze het lastig vinden om een geschikt ontwerp te maken voor een kledingkast. Ook vinden zij het lastig om dit ontwerp te vertalen naar een concreet bouwplan.

Als je de bouwtekeningen van Fred bekijkt, zie je echter direct hoe je een kledingakst kunt maken. Deze bouwtekeningen kosten niet al te veel én maken het proces absoluut een stuk gemakkelijker. Veel succes met het maken van jouw nieuwe kledingkast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *