Wil je zelf een houten opbergbox maken? Volg dit handige stappenplan en bouw je eigen opbergbox in een handomdraai. Zodat je al je waardevolle spullen netjes kunt opbergen en bewaren. Laten wij beginnen en er een mooi project van maken.
Voor het maken van een houten opbergbox is een goede voorbereiding belangrijk. Je hebt er goed gereedschap voor nodig. Maar ook materialen om de houten opbergbox van te maken. In dit geval kiezen wij ervoor om aan de slag te gaan met MDF. Dit hout is makkelijk te bewerken en vormt een stevige basis. Je kunt het in vrijwel elke bouwmarkt kopen of eenvoudig online bestellen bij Bouwbestel.nl.
Wanneer je het hout bij een van de betere bouwmarkten koopt kun je het ook gratis op maat laten zagen. Dat scheelt je veel tijd en je kunt direct aan de slag met het maken van jouw unieke opbergbox. Zo ben je ook nog eens van verzekerd dat de hoeken haaks zijn er recht gezaagd zal zijn.
Stap 1: zaag het materiaal op de juiste maat
Voor de eerste stap is goed gereedschap nodig om het MDF mee op maat te kunnen zagen. Je hebt voor het meten van de maten een duimstok of meetlint nodig. Voor het aftekenen van de maten een haakse hoek en potlood. En voor het op maat zagen van het MDF een goede hand- of elektrische zaag. Zorg er ook voor dat er schuurpapier aanwezig is.
Het zagen van een MDF plaat zorgt voor meer stofvorming. Het is daarom goed jezelf te beschermen met een goede veiligheidsbril en stofmasker. Dit is zeker bij het elektrisch zagen van MDF belangrijk. Omdat de zaak er vaak op hogere snelheid doorheen gaat.
Heb je het MDF plaatmateriaal op de juiste maten gezaagd? Dan is het tijd om deze te behandelen. Voordat je het MDF kunt behandelen moet je deze eerst licht opschuren. Je kunt hier het beste een fijnkorrelig schuurpapier voor gebruiken. Waarna je de materialen natuurlijk (met een droge doek of stoffer) stofvrij maakt.
Stap 2: het behandelen van het materiaal
Zijn alle materialen in de juiste maat gezaagd en licht geschuurd? Dan is het tijd om deze te behandelen met grondverf of witte beits. Door het aanbrengen van een laag grondverf of beits bescherm je de box optimaal. Ook op plekken waar je later niet meer bij kunt komen. Dit is verstandig omdat het MDF materiaal gevoelig is voor vocht en kan gaan werken (uitzetten of vervormen).
Door de gladde laag van MDF en geschaafd vurenhout kun je deze gemakkelijk met de roller voorzien van een beschermlaag. Door een roller te gebruiken verdeel je de laklaag ook nog eens bijzonder makkelijk en verdeeld over de oppervlakken.
Stap 3: het verstevigen van de kist
Om een opbergbox van MDF te verstevigen is het belangrijk dat je planken in de hoeken bevestigd. Als een stevig geraamte waarin je beter kunt schroeven. Het bevestigen van deze planken doe je eenvoudig met goede houtlijm en kleinere schroeven vanuit de binnenzijde. Op deze manier zie je de schroeven niet maar is er toch een stevige basis aanwezig.
Je kunt voor het verstevigen van de opbergbox vuren planken gebruiken die je net als het MDF plaatmateriaal al hebt geschuurd en in een beschermende grondlaag hebt gezet. Omdat je na de montage niet meer aan de achter en onderkant kunt komen.
Stap 4: bevestigen van het materiaal
Omdat je met MDF materiaal werkt is het verstandig de schroefgaten voor te boren. Op deze manier voorkom je dat het materiaal scheurt of splijt. Waardoor de bevestiging niet meer stevig genoeg is om het geheel bij elkaar te houden. Voor het boren van de gaten gebruik je een kleinere boor dan het formaat schroef. Op die manier zal een schroef stevig blijven zitten en de opbergbox bij elkaar houden.
Gebruik voor het bevestigen ook een goede houtlijm. Daarmee zorg je voor extra stevigheid van de opbergbox. Je kunt een goede Bison houtlijm op de bouwbestel website vinden en bestellen.
Stap 5: de klep en scharnieren plaatsen
Nu de opbergbox in elkaar staat is het tijd om de klep voor de opbergbox in elkaar te zetten en de scharnieren op de box en de klep te bevestigen. Als eerste is het belangrijk dat je de houten planken op het MDF te bevestigen. Als het goed is heb je deze aan het begin al op maat gezaagd en voorbewerkt met een grondverflaag of goede beits.
De houten planken kun je eenvoudig bevestigen met houtlijm, eventueel met kleine schroeven. Omdat het deksel in verhouding met de rest van de kist weinig te houden.
Als de klep van de opbergbox klaar is het scharnier op de opbergbox en de klep bevestigen waardoor het een geheel is. Het is verstandig om het scharnier eerst op de klep te monteren waarna je deze gemakkelijker aan de opbergbox kunt bevestigen.
Stap 6: het afwerken van de opbergbox
Als de opbergbox in elkaar staat kan het afwerken beginnen. Omdat je alles al hebt voorbehandeld kun je direct starten met het lakken in de gewenste kleur en soort lak. Maar je kunt ook aan grepen of een sluiting op de opbergbox denken. Daardoor krijgt je opbergbox een eigentijdse uitstraling die past bij de manier hoe je deze kist wilt gebruiken.
De naden aan de onderkant van de opbergbox kun je eventueel met montage kit afdichten. Waardoor de kist stevig dicht is en je spullen beter bewaard blijven.
Meer bouwtekeningen? Kies voor Freds bouwtekeningen
Vond je dit al een leuk project? Dan is aan de slag gaan met Freds bouwtekeningen helemaal een feestje. Je hebt de keuze uit meer dan 10.000 zeer complete bouwtekeningen.
Zodat je weet wat je moet doen, nodig hebt en waar je aan moet denken. Dat voorkomt dat nieuwe projecten een jarenplan worden en je iedereen zal verbazen met wat jij gemaakt hebt.
Kies jij voor een volgend project? Neem dan een kijkje op de website van Freds bouwtekeningen en lees over de voordelen, mogelijkheden en keuze die je hebt.