Zelf een schoenenkast maken? Stap-voor-stap!

Schoenen die overal rondslingeren in huis waar je vervolgens overheen struikelt is een bekend probleem in menig huishouden. Een schoenenkast kan ik in dit soort gevallen een uitkomst bieden. Niets slingert nog rond en het is prettig om ze in op te bergen.

Er zijn diverse schoenenkasten te koop. Je kunt natuurlijk een schoenenkast aanschaffen, maar buiten het feit dat een schoenenkast vrij prijzig kan zijn, is het ook leuk om er zelf een te maken. Op deze manier kun je jouw schoenenkast helemaal zelf samenstellen. Bovendien kun je jouw schoenenkast een kleur geven die bij jou past. Zo sluit je schoenenkast meer bij je smaak aan.

In dit artikel vind je een stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een schoenenkast kunt maken. Lees snel verder en maak je eigen schoenenkast.

Hoe bereid je jezelf voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees hieronder wat er nodig is aan voorbereiding en begin daarna met het bouwen van je nieuwe schoenenkast.

Bouwtekening

Voordat je aan de slag gaat is het handig als je een bouwtekening hebt. Online kun je diverse bouwtekeningen vinden. Het nadeel daaraan is dat de bouwtekeningen vaak niet compleet zijn of erg duur. Voordat je een geschikte bouwtekening hebt gevonden ben je waarschijnlijk al weer een hele dag verder.

Je kunt er ook voor kiezen om de website van Freds bouwtekeningen te bekijken. Daar staat veel informatie over doe-het-zelven en je vindt er een e-book met bouwtekeningen. Het e-book van Freds bouwtekeningen is een boek wat bestaat uit wel meer dan 10.000 bouwtekeningen. Van een nestkast tot hondenhok, alles wat je zou willen maken staat in dit boek.

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

Je kunt natuurlijk wel blijven zoeken naar een bouwtekening, maar als je Freds bouwtekeningen aanschaft ben je in een keer klaar. Hier staan diverse bouwtekeningen in, waaronder die van een schoenenkast. Bespaar jezelf veel tijd en bestel dit boek. Als je het boek eenmaal binnen hebt kun je de juiste bouwtekening erbij pakken en aan de slag gaan.

Materiaal aanschaffen

Je hebt de bouwtekening die je nodig hebt gevonden, daarop staat ook wat je aan materialen 11nodig hebt. Maak aan de hand van de bouwtekening een lijstje. Wees secuur en schrijf alles in detail op. Vergeet naast al het hout dat je nodig hebt ook de schroeven en  spijkers niet. Check ook even of je al het benodigde gereedschap in huis hebt.

Bespaar jezelf veel tijd en bestel al je materialen online. Bij de online bouwmarkt Bouwbestel vind je alles wat je nodig hebt. Je kunt natuurlijk naar een fysieke bouwmarkt gaan, groot nadeel je moet alles ook meenemen. Bestel je bij Bouwbestel dan wordt je bestelling tot aan je voordeur geleverd.

Aan de slag

Je hebt jezelf nu goed voorbereid en hebt alles in huis om een schoenenkast te maken. Bekijk de bouwtekening die je via Freds Bouwtekeningen hebt gevonden nog even goed na. Indien je dit hebt gedaan kun je aan de hand van onderstaand stappenplan aan de slag:

Zelf een schoenenkast maken in stappen

Volg dit stappenplan in je eigen tempo. Wees secuur en volg alles stap-voor-stap. Op deze manier bouw je binnen no-time je eigen schoenenkast.

Stap 1: Gebruik een bouwtekening

Pak de bouwtekening erbij en bekijk de maten van alle onderdelen. Waarschijnlijk heb je alles al op maat laten zagen, indien dit niet het geval is moet je alles op maat gaan zagen. Mochten er onderdelen zijn met rare verhoudingen of hoeken, dan kun je de bouwtekening over trekken op het desbetreffende stuk hout.

Stap 2: Materialen op maat zagen

Nu je alle maten hebt gecontroleerd kun je gaan zagen. Heb je het al laten zagen? Dan heb je geluk en kun je verder naar stap drie.

Stap 3: Onderdelen schoonmaken en schuren

Maak alle onderdelen schoon en zorg dat er geen stof meer op zit. Schuur indien nodig scherpe randjes wat bij.

Stap 4: Gaten boren voor de schroeven

Bekijk de bouwtekening en kijk waar de gaten voor de schroeven moeten komen.

Stap 5: Boorgaten tekenen

Teken de plaatsen van de schroeven uit op alle houten onderdelen.

Stap 6: Gaten boren

Pak je boor en boor alle gaten voor. Zorg ervoor dat je de gaten ruim boort en verwijder stof en houtresten.

Ambachtelijke, Hout, Boren, Boor, Gereedschap

Stap 7: Eerste delen bevestigen

Kijk weer naar de bouwtekening en bekijk welk onderdeel je als eerste in elkaar moet zetten. Vaak begin je eerst met een zijplaat en daar zet je dan het middenstuk aan vast, daarna volgen vaak de andere planken gevolgd door het zijstuk en de achter plaat. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort schoenenkast die je maakt en de bouwtekening.

Stap 8: Schoenenkast afmaken

Nadat je de basis van de schoenenkast hebt, maak je hem helemaal af door de bovenkant toe te voegen en eventuele deurtjes te plaatsen. Afhankelijk van het ontwerp kun je er ook nog lades aan toevoegen.

Stap 9: Gladschuren

Je schoenenkast staat nu helemaal in elkaar. Tijd om hem op te schuren en schoon te maken. Zorg ervoor dat alle scherpe randjes weg zijn, schuur hem mooi glad. Ontvet alles en laat de schoenenkast een nachtje drogen.

Stap 10: Afronding

Kies een mooie kleur beits of een dekkende lak uit. Koop er eventueel ook grondverf bij. Zet je schoenenkast in de grondlak (indien je voor een dekkende lak kiest) en laat hem drogen. Indien je voor een transparante lak of beits kiest kun je hem meteen behandelen. Nadat de grondverf is opgedroogd kun je hem aflakken met de dekkende lak. Vervolgens laat je hem drogen en goed uitharden. Laat je schoenenkast een paar dagen staan tot hij helemaal goed is.

Steigerhout beitsen

Stap 11: Tijd voor Details

Werk je nieuwe schoenenkast af door eventuele knopjes en dergelijke toe te voegen. Doe dit alleen als dit echt nodig is.

Stap 12: eventueel ophangen

Indien je een hangkast hebt gemaakt hang je de schoenenkast op. Heb je een staande schoenenkast gemaakt? Zet hem dan op de gewenste plaats. Vul je kast met al je schoenen en geniet van je nieuwe aanwinst.

Slotwoord

Fred's BouwtekeningenZo zie je maar dat het maken van je eigen schoenenkast helemaal niet zo moeilijk is, als je de juiste stappen maar volgt. Freds bouwtekeningen geven je inzicht en kunnen je direct helpen. Bereid alles goed voor aan de hand van bovenstaande stappen en  maak die ideale schoenenkast zelf.

Ben je zelf ook op zoek naar bouwtekeningen? Dan raad ik je absoluut aan om eens te kijken naar de bouwtekeningen van Fred.

Hiermee kun je ontzettend veel leuke projecten maken!

Klik hier om Freds bouwtekeningen te bekijken > 

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>