Zelf een schuifdeurkast maken – Stappenplan!

Een schuifdeurkast is erg praktisch. Het mooie aan een schuifdeurkast is dat deze een loze ruimte mooi weggewerkt. Heb je een hoek in de zolder of een wand met een c.v.-ketel dan kun je deze heel mooi wegwerken met een aantal schuifdeuren. Nog een fijne bijkomstigheid is dat je extra opbergruimte hebt. Maar hoe maak je zo’n schuifdeurkast? Volg het stappenplan in dit artikel en lees snel verder.

Hoe maak je een schuifdeurkast?

Het maken van een schuifdeurkast is niet zo moeilijk als het lijkt. Wel is het van belang dat je de juiste stappen volgt. Deze stappen vind je verderop in dit artikel. Door de stappen te volgen zul je al heel snel een prachtige schuifdeurkast zien verschijnen in de ruimte waar je hem wil hebben. Volg onderstaand stappenplan en maak snel en eenvoudig een schuifdeurkast:

Fred's Bouwtekeningen

Stap 1: Ontwerp maken

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je een ontwerp maakt. Zo’n ontwerp kun je heel eenvoudig zelf maken, maar dan moet je wel weten hoe. Je kunt natuurlijk ook op het internet naar een ontwerp zoeken. Op het internet vind je namelijk heel veel soorten bouwtekeningen. Nadeel hieraan is dat je vaak heel veel moet betalen, dit gaat vaak per stuk. Indien de bouwtekening je niet bevalt kun moet je weer een nieuwe kopen.

Al eens aan Freds Bouwtekeningen gedacht? Dit is een e-book met meer dan 10.000 bouwtekeningen waarmee je heel snel aan de slag kunt. Het voordeel van Freds Bouwtekeningen is dat je een heel boekwerk vol met bouwtekeningen hebt. Hier zitten diverse ontwerpen in en je vindt daardoor altijd iets dat bij je past. Nu kun je heel snel een mooi ontwerp voor je schuifdeurkast uitzoeken. Geen gedoe meer met zelf tekenen en allerlei ontwerpen op het internet zoeken. Met de bouwtekening uit dit e-book kun je meteen beginnen met bouwen.

Stap 2: Lijst maken

Nu je een ontwerp hebt kun je alle materialen aan gaan schaffen. Daarvoor dien je een benodigdheden lijst te maken. Het is niet moeilijk om zo’n lijst te maken als je maar weet wat je doet. Schrijf op wat voor gereedschap je nodig hebt en wat voor bouwmateriaal. Aan gereedschap heb je nodig: waterpas, schroefmachine, schroevendraaiers, zaag, schaar en meetlint.

Stap 3: Materialen bestellen

Nu je weet wat je nodig hebt kun je alles gaan bestellen. Je kunt hiervoor naar de bouwmarkt, nadeel je moet ook alles zelf meenemen. Kijk eens op bouwbestel.nl daar kun je alles op een website vinden, geen gedoe meer met karretjes en alles wordt aan huis afgeleverd. Pak je lijstje en bestel alle materialen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de railsen niet vergeet die je nodig hebt waarin de schuifdeuren hangen en straks schuiven. Dit is namelijk zo’n dingetje dat je vaak vergeet.

Stap 4: Meten

Nu je alle materialen in huis hebt kun je aan de slag. Meet alles eerst goed op voordat je alles erin gaat hangen. Meten is weten. Teken alles goed af met een potlood. Daarna is het zaak dat je alle onderdelen op maat maakt. Vooral de railsen zijn heel belangrijk.

Freds bouwtekeningen ervaringen

Stap 5: Maak de railsen op maat

Nu is het taak om de railsen op maat te gaan zagen. Je hebt vaak een boven- en onderrails nodig. Het is zaak dat je deze heel nauwkeurig met een klein figuurzaagje op maat zaagt. Je meet daarna nog een keer op of alles past voordat je ze vast maakt.

Stap 6: Boven rails plaatsen

Nu je alles op maat hebt gezaagd is het taak om de railsen op de juiste plaats te gaan bevestigen. Je kunt dit heel eenvoudig nameten. Kruis de plaatsen waar ze moeten hangen ook goed aan. Maak ook gaatjes in de railsen voordat je ze op gaat hangen. Nu je dat gedaan hebt schroef je het eerste deel van de rail vast. Deze check je dan even, als hij goed hangt dan schroef je het andere deel weer vast. Daarna kijk je of alles helemaal recht hangt en zorg je ervoor dat je alles vastschroeft. Je plaatst eerst de boven rail de onderrail komt later.

Stap 7: Wieltjes plaatsen

Nu je de railsen hebt geplaatst kun je de wieltjes aan de deuren gaan bevestigen. Deze heb je nodig om ervoor te zorgen dat de deuren goed schuiven als je ze in de railsen hangt. Leg de op maat gemaakte deuren netjes neer. Lees de gebruiksaanwijzing van de wieltjes voordat je ze opent. Nadat je ze hebt geopend kun je ze heel eenvoudig aan de boven- en onderkant van de deuren gaan bevestigen. Je kunt wellicht de plaatsen even aanduiden met een potloodje, zo weet je zeker dat je ze op de juiste plaats vastzet.

Stap 8: Plaats de onderrails

Nu je de wieltjes er aan hebt gemaakt kun je de onderrails gaan plaatsen. Dit doe je door de deur eerst in de bovenrails te hangen. Je duidt dan de plaats aan. Je legt de onderrails er gewoon even onder en kijkt of de plaats goed is. Is hij goed? Dan check je dit altijd met de waterpas na. Daarna haal je de deur weer weg en maak je de onderrails vast.

Stap 9: Deuren plaatsen

Nu je allebei de railsen hebt geplaatst kun je de deuren erin gaan hangen. Dit is heel eenvoudig om te doen, maar je moet wel weten wat je moet doen. Je checkt alles nog even na met de waterpas. Daarna til je beiden deuren en schuif je ze er heel eenvoudig in. Het is niet moeilijk om te doen, maar wat oefening en hulp is altijd prettig. Schuif ze er rustig in en zorg dat je eerst de eerste deur doet en daarna de andere twee.

Stap 10: Afwerken

Nu de deuren erin hangen kun je alle sopruimen en afwerken. Het is zaak dat je de railsen goed afsluit zodat de deuren er niet uit kunnen schuiven. Ruim alles op en controleer alles. Indien je dat hebt gedaan is je schuifdeurkast klaar.

Leave a comment