Zelf een steigerhouten eetkamertafel maken? Zo pak je het aan.

Een steigerhouten eetkamertafel maken hoeft niet lastig te zijn. Het enige dat je nodig hebt is goed gereedschap en duidelijke instructies die je bij ons kunt vinden. Ga daarom vandaag nog aan de slag met het maken van je eigen steigerhouten eetkamertafel voorbereiden. Zo maak je er geen jarenplan van en geniet je binnenkort van heerlijke maaltijden aan je zelfgemaakte eetkamertafel.

Het hebben van een goede bouwtekening en het juiste gereedschap is het halve werk. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent om aan de slag te gaan. Daarom beginnen wij met het materiaal dat je nodig hebt.

Je kunt in vrijwel elke bouwmarkt of doe-het-zelf winkel steigerhout kopen. Er zijn verschillende soorten steigerhout waaronder onbewerkt ruw steigerhout, bewerkt glad steigerhout en onbewerkt gebruikt steigerhout. Al deze soorten steigerhout geven meubels een eigen unieke uitstraling.

Als je het steigerhout hebt uitgezocht wil je deze ook kunnen verwerken tot een eetkamertafel. Je hebt hiervoor gereedschap nodig.

De belangrijkste gereedschappen zijn een accuboormachine, een duimstok of meetlint, hamer, hand of elektrische zaag en natuurlijk bescherming. Als je dit in huis hebt kun je bijna aan de slag.

Je hebt namelijk ook alle bevestigingsmaterialen nog nodig. Welke materialen je nodig hebt kun je op de bouwtekening van de steigerhouten eetkamertafel vinden. Heb je dit ook in huis? Dan is het tijd om te beginnen met bouwen.

Wat maakt steigerhout geschikt om meubels te maken

Het steigerhout dat je in bouwmarkten of doe-het-zelf winkels kunt kopen is gemaakt van speciaal bewerkt vurenhout. Door de bewerking van het vurenhout is deze harder en bestendig tegen veel verschillende weertypen of gebruiken.

De bewerking van het vurenhout tot steigerhout zorgt voor een specifieke kleur en uitstraling die in vrijwel elk interieur prachtig past. Maar je kunt ook voor gebruikt steigerhout kiezen. Waarbij het hout vol met cement, verf en andere gebruikssporen zit.

Omdat steigerhout ruim verkrijgbaar is in verschillende soorten en gemakkelijk te bewerken is kun je een meubel naar wens maken. In dit geval een prachtig eetkamer tafel meubel.

Door het volgen van de stappen weet je precies wat je moet doen en verspil je minimaal aan dit prachtige hout. Als je voor gebruikt steigerhout kiest ben je ook nog eens duurzaam bezig omdat je het hout een tweede leven geeft. Je maakt daarbij een meubel die een verhaal verteld.

Aan de slag met de steigerhouten eetkamertafel

Op de bouwtekening van de steigerhouten eetkamertafel kun je precies terugvinden welke stappen je als eerste moet uitvoeren. Zo werk je stap voor stap toe naar jouw unieke eetkamertafel en krijg je inzicht in de voortgang van het proces. Daardoor is het maken van je eigen meubel allerminst een jarenplan.

Bij sommige bouwmarkten of doe-het-zelf winkels kun je hout op maat laten zagen. Maak hier gebruik van om tijd te besparen. Het is bovendien aan te raden omdat steigerhout door de speciale bewerking harder is dan andere houtsoorten. Door het hout op maat te laten zagen kun je het ook veel makkelijker meenemen.

Als je met op maat gezaagd steigerhout werkt hoef je het hout enkel nog voor te bereiden om in het meubel te verwerken. Door dit te laten verzorgen hoef je geen timmerman te zijn om het meubel te maken en is het bijna net zo eenvoudig als het in elkaar zetten van een ikea-kast.

eetkamertafel van steigerhout maken

Veilig werken met gereedschap en machines

Wanneer je met machines werkt is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Een elektrische zaag kan bij verkeerd of onveilig gebruik namelijk veel schade aanrichten. Een veiligheidsbril helpt je om ogen te beschermen. Maakt het elektrische gereedschap veel geluid? Dan is het ook verstandig gehoorbescherming te dragen. Zo voorkom je gehoorbeschadiging.

Het veilig werken met elektrisch en handgereedschap is de basis voor een prachtige steigerhouten eetkamertafel. Er zijn verschillende beschermingsmiddelen te koop. Maar ook het schoonhouden van een werkplek is belangrijk.

De steigerhouten eetkamertafel afwerken

Wanneer je een steigerhouten eetkamertafel maakt die je uiteindelijk wilt verven is het goed om met hier bij de materiaalkeuze al rekening mee te houden. Zo kun je glad bewerkt steigerhout het beste grondverven en aflakken of in de beits zetten. Bij Ruw steigerhout moet je het meubel voor je deze kunt afwerken opschuren.

Als het meubel in elkaar zit is het lastiger om elke plek van het meubel te bereiken. Daarom is het goed om voorafgaand van het in elkaar zetten lastig te bereiken delen te beschermen met grondverf of beits.

De kleur van blank steigerhout is van zichzelf al prachtig om te zien. Wil je deze kleur behouden dan kun je kiezen voor lichte beits die geschikt is voor steigerhout. Zo blijft de kleur optimaal behouden waardoor het meubel een stoer uiterlijk krijgt voor elk interieur.

Bij het bewerken van een binnen meubel heb je veel keuze in verfsoorten op waterbasis. Deze zijn doorgaans milieuvriendelijker en beter dekkend dan andere soorten verf. Een specialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuze die geschikt is voor steigerhout.

Een steigerhouten eetkamertafel maken is geen jarenplan

In tegenstelling tot veel websites die bouwtekeningen aanbieden zijn onze bouwtekeningen heel compleet en voorzien van de nodige instructies. Dat zorgt ervoor dat het maken van een steigerhout meubel geen jarenplan zal worden of je halverwege niet verder komt. Je hebt er bovendien geen inzicht van een timmerman voor nodig wat een prettige toevoeging is.

Als je specifieke wensen hebt is het goed te weten dat er in onze bouwtekeningen ruimte voor is. Dat zorgt ervoor dat je een echt uniek meubelstuk kunt maken waar je zeker met trots aan kan eten.

Staat in jouw woonkamer binnenkort een oogstrelende steigerhouten eetkamertafel? Dan ben je hier vast en zeker met recht enorm trots op.

Fred's BouwtekeningenAan een zelfgemaakte steigerhouten eetkamertafel kun je veel verschillende soorten en stijlen van stoelen plaatsen. Geef je het een modern strakke uitstraling, eigentijds of speels. Je kunt hierin een oneindige combinatie of keuze maken met een meubelstuk dat in elke eetkamer zal opvallen.

Ben je van plan om meer te gaan klussen en vind je het leuk om met steigerhout te werken? Kijk dan ook zeker eens naar Fred’s Bouwtekeningen. Met deze bouwtekeningen krijg je toegang tot 10.000 bouwtekeningen voor meubels van steigerhout. Klik hier voor de bouwtekeningen. 

Leave a comment