Zelf een steigerhouten plantenbak maken

Met steigerhout kun je prachtige meubels maken waaronder een plantenbak voor in de tuin. Het hout is gemakkelijk te bewerken met het juiste gereedschap en het maken van een blik vangende plantenbak hoeft ook geen jarenplan te zijn.

Het maken van steigerhouten meubels en toebehoren is helemaal van deze tijd. Met de juiste bouwtekening en goed gereedschap verwerk je dit product in een handomdraai. Er zijn een aantal verschillende soorten steigerhout waarbij je de keuze hebt uit onbewerkt ruw, bewerkt glad of gebruikt steigerhout.  Elk hebben ze hun eigen kenmerken waardoor je een plantenbak voor in de tuin een eigen stijl kunt geven. Wil je de plantenbak uiteindelijk behandelen met verf of met beits dan is het aan te raden om bewerkt steigerhout te nemen. Je kunt deze na licht opschuren direct behandelen. Waarna je een zelfgemaakte steigerhouten plantenbak hebt waar je zeker lang van kunt genieten.

Voor het maken van een steigerhouten meubels heb je niets meer nodig dan prachtig steigerhout, bevestigingsmaterialen en een goede bouwtekening waarop stap voor stap te lezen is wat je moet doen. Precies waarover je in dit artikel meer informatie leest.

Let er bij werken met steigerhout op dat je vooraf precies weet wat je nodig hebt en hoe je aan de slag moet gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wat zijn de voordelen van een steigerhouten plantenbak?

In een tuin wil je het liefste met prachtige natuurproducten werken. Waarbij steigerhout prachtig te combineren is met verschillende andere natuurproducten als de stenen bestrating het gras of op een houten vlonder. Daarbij zal steigerhout prachtig kleuren door weer en wind wat het prachtig maakt naarmate het ouder zal worden.

De reden om voor steigerhout te kiezen bij een plantenbak voor in de tuin is ook functioneel. Zo is steigerhout bewerkt waardoor het harder is dan andere soorten hout en tegen weer en wind kan.

In een tuin kun je er naast verven ook voor kiezen om extra bescherming te geven door een beits voor steigerhout te gebruiken. Door het gebruiken van een beits bescherm je het hout en behoud je de prachtige kleur.

Welke gereedschappen heb je nodig om een plantenbak te maken?

Als je van steigerhout een prachtige plantenbak wilt maken heb je goed gereedschap nodig waar je het hout mee kan verwerken. Dit gereedschap bestaat uit een meetlint, potlood, zaak, accu-boor en zaag waarmee je de planken in de juiste maakt kunt zagen.

Wanneer je de maten al weet kun je er ook voor kiezen om het steigerhout bij de zaakservice van een bouwmarkt te laten zagen. Zo weet je precies dat de maten kloppen en op een juiste manier op maat gezaagd zijn. Vooral bij gebruikt steigerhout is laten zagen een goede optie. Op de planken zijn vaak resten van beton en spijkers of schroeven aanwezig. Daardoor is het hout niet altijd even gemakkelijk te zagen.

Gebruik gereedschap altijd op de juiste manier en werk veilig wat begint met de juiste maatregelen te treffen. Van veiligheid schoenen tot een speciale bril en gehoorbescherming zijn beschikbare hulpmiddelen als je gaat klussen.

Als je het hout wilt bewerken kun je overwegen of een mondkapje bij het schuren handig is zodat je geen stof in je longen zal krijgen wat kan gaan irriteren.

hoe maak je een steigerhouten plantenbak

Waar koop je geschikt steigerhout voor een plantenbak?

Je kunt verantwoord steigerhout bij vrijwel elke bouwmarkt in de buurt kopen. Maar lang niet iedere bouwmarkt heeft dezelfde keuze en kwaliteit. Het is dus goed om dit te onderzoeken zodat je niet meer betaald dan nodig is en met het juiste hout naar huis gaat.

Wanneer je steigerhout wilt verwerken is het belangrijk dat deze uit het hart van het hout zijn gezaagd waardoor het hout minder zal werken. Een specialist bij een bouwmarkt kan je hierin goed adviseren en je helpen de juiste keuze te maken.

Let bij het kopen van steigerhout altijd op de aanwezigheid van het keurmerk. Zo weet je dat het hout van verantwoorde bomenkap afkomstig is.

Het klopt dat steigerhout een kostbaar product is waarvoor je meer moet betalen dan voor andere houtsoorten. Dit heeft te maken met de speciale bewerking onder hoge druk. Door de hoge druk kan het materiaal beter en dieper in het hout doordringen.

Welke bevestigingsmaterialen heb je nodig?

Om het hout goed te kunnen verbinden heb je verschillende bevestigingsmaterialen nodig. Van de juiste maat schroeven tot houtlijm dat geschikt is voor buitengebruik waardoor de delen steigerhout goed met elkaar verbonden blijven.

In de bouwtekeningen staat precies aangegeven welke bevestigingsmaterialen je nodig hebt voor het maken van de plantenbak. Door de juiste materialen voor de bevestiging in huis te halen ben je ervan verzekerd dat de verbindingen goed in elkaar steken en stevig verbonden zijn.

Omdat een plantenbak van steigerhout zwaar kan worden is het goed om te overwegen wieltjes te plaatsen. Met wieltjes kun je de plantenbak eenvoudig verplaatsen als dit nodig is zonder dat je de plantenbak hoeft te tillen.

Kies voor de meest complete bouwtekeningen?

Fred's Bouwtekeningen

Dat je van steigerhout prachtige producten kunt maken is te zien aan Freds bouwtekeningen. Dit zijn de meest complete bouwtekeningen die je op internet kunt vinden. In de bouwtekening kun je direct zien  wat je nodig hebt  en hoe je aan de slag kunt met het maken van jouw plantenbak.

Om aan de slag te gaan met Freds bouwtekeningen hoef je echt geen timmerman te zijn. De tekeningen zijn zo duidelijk en praktisch ingericht dat iedereen het kan. Wat je bijna kunt vergelijken met het in elkaar zetten van een IKEA kast.

Je krijgt met Freds bouwtekeningen toegang tot een ontzettend groot aanbod. Daardoor weet ik zeker dat je naar de steigerhouten plantenbak zeker door wilt gaan met een ander steigerhout project dat je met Freds bouwtekeningen zeker gaat vinden.

Met een goede tekening hoeft werken met steigerhout echt geen jarenplan te zijn. Door de duidelijke uitleg, instructies en het stappenplan maakt iedereen meubels.

Kijk snel wat je met Freds bouwtekeningen allemaal kunt maken tegen een aantrekkelijke korting prijs die slechts tijdelijk geldig is.

Leave a comment