Zelf een wijnrek maken? Goed idee of niet?

Als je liefhebber van wijn bent, dan vind je het misschien leuk om een mooie collectie wijnen te verzamelen. Die schenk je dan natuurlijk bij bijzondere gelegenheden. Sommige wijnen zijn heel bijzonder, maar vaak blijkt dat pas jaren later. Als je nu een mooie wijn koopt dan kan het gebeuren dat deze wijn over 10 jaar ineens heel bijzonder zijn.

Het is zaak om wijn goed te bewaren. Dat doe je bij voorkeur in een donkere ruimte en je bewaart de flessen dan het beste liggend. En zie daar de belangrijkste reden om een wijnrek te gebruiken voor het opbergen van je wijn. Zelf een wijnrek maken is een optie. Het is zeker niet de moeilijkste klus.

Wat heb je nodig om een wijnrek te maken?

Voor het maken van een wijnrek heb je multiplex platen nodig. Deze kun je bij een bouwmarkt kopen en daar eventueel gelijk op maat laten zagen als de juiste maat niet beschikbaar is. Daarnaast heb je uiteraard schroeven nodig om het wijnrek na het maken in elkaar te zetten. Ook heb je platen nodig om het wijnrek mee af te dekken en voor het maken van een bodemplaat.

Het is handig om voordat je naar de bouwmarkt gaat een lijstje te maken van de benodigdheden. Zo kun je direct doorwerken en loop je niet het risico dat je halverwege moet stoppen omdat je bijvoorbeeld schroeven te kort komt.

Hoe maak je een wijnrek?

Om een wijnrek te maken kun je gebruik maken van multiplex platen. Deze zijn gemakkelijk te bewerken en daarnaast stevig genoeg om straks de flessen te kunnen dragen. Het is belangrijk om een goede maat aan te houden als je de uitsparingen voor de fles maakt.

Je kunt bijvoorbeeld 4 flessen naast elkaar plaatsen, maak dan vier uitsparingen. Maak niet alleen een uitsparing voor de fles, maar ook voor de flessenhals. Zo ligt de fles stabiel in het rek en kan hij er niet uit glijden.

Waar zet je een wijnrek neer?

Als je een wijnrek hebt gemaakt, dan is het belangrijk om dit op een goede plek neer te zetten. Donker en niet vochtig is daarbij belangrijk. Zet een wijnrek nooit zodanig dat het wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook de temperatuur is belangrijk, wijnflessen mogen uiteraard nooit bevriezen.

Als je je wijnrek op de meest ideale plaats kunt neerzetten of ophangen, dan kun je je wijnen daarvoor jaren bewaren. Zeker als het om bijzondere wijnen gaat is dat natuurlijk erg belangrijk.

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur

Het is belangrijk om wijn op de juiste temperatuur te serveren. Rode wijn wordt altijd op kamertemperatuur gedronken. Haal de fles dus tijdig uit je zelfgemaakte wijnrek als dat op een plaats staat of hangt waar het koeler is dan rond de 20 graden. Open de fles en laat de wijn ademen.

Een witte wijn of rosé wordt gekoeld gedronken. Zet de wijn in een wijnkoeler of in de koelkast. Serveer wijn nooit met ijsblokjes, dit gaat ernstig ten koste van de smaak. IJsblokjes mogen alleen in whisky, en dan alleen nog als degene die de whisky drinkt daar prijs op stelt.

Waarom zelf maken

Waarom zou je zelf een wijnrek maken? Welnu, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Als je een specifieke ruimte hebt waar je het wijnrek wilt plaatsen, dan kan het zijn dat je geen bestaand wijnrek kunt vinden dat daar precies past.

Ook het aantal flessen wijn dat je wilt opbergen in je wijnrek kan aanleiding zijn om zelf aan de slag te gaan. Als je een verzamelaar bent dan wil je misschien wel een wijnrek dat je later kunt aanpassen of uitbreiden.

Dan is het natuurlijk het meest ideaal om je eigen wijnrek te maken en daarvoor materialen te gebruiken die je gemakkelijk later kunt bijkopen, zodat je wijnrek geen allegaartje wordt van verschillende soorten hout.

Een zelfgemaakt wijnrek cadeau geven

Je kunt een zelfgemaakt wijnrek natuurlijk ook cadeau geven. Dit is bijvoorbeeld een leuk cadeau voor een huwelijk of een housewarming. Als je weet dat de ontvangers wijnliefhebbers zijn dan zullen ze dit zeker waarderen. Je kunt bij een housewarming met de andere gasten afspreken dat zij een mooie fles wijn meebrengen zodat het rek meteen deels gevuld kan worden zodat de eigenaar direct een start kan maken met een mooie collectie wijnen.

Inspiratie opdoen voor het maken van een wijnrek

Ben je enthousiast geworden over het zelf maken van een wijnrek? Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door te kijken op de website van Freds Bouwtekeningen. Hier vind je ook een bouwtekening voor een wijnrek.

Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je het rek moet maken en wat je hiervoor nodig hebt. Met je boodschappenlijstje kun je naar een bouwmarkt gaan. Online bestellen kan ook, bijvoorbeeld bij bouwbestel.nl. Het voordeel van online bestellen is dat je alles op je gemak kunt uitzoeken en natuurlijk dat je geen vervoer hoeft te regelen om je materialen mee naar huis te kunnen nemen.

Is zelf een wijnrek maken moeilijk?

Fred's BouwtekeningenEen wijnrek zelf maken is niet één van de moeilijkste klussen. Ook als je geen ervaren doe-het-zelver bent maar wel weet hoe je een zaag en een boortol moet hanteren dan ben je al een heel eind.

Door de aanwijzingen die je bijvoorbeeld kunt lezen in de beschrijving van Freds Bouwtekeningen vertellen je stap voor stap hoe je het wijnrek moet maken. De beschrijving is voorzien van duidelijke tekeningen zodat je goed kunt zien wat het resultaat moet zijn van je handelingen. Zo kun je stap voor stap je eigen wijnrek maken.

Gemakkelijk online materialen bestellen om te klussen

Of je nu een wijnrek gaat maken of iets anders, je kunt bij Bouwbestel.nl heel gemakkelijk materialen bestellen. Ook gereedschap vind je hier. Alles wordt netjes bij je thuisbezorgd zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Het voordeel van online bestellen is dat je gemakkelijk je lijstje met benodigdheden kunt afwerken zodat je niets vergeet. Je bestelt hier uitsluitend artikelen en gereedschap van de hoogste kwaliteit.

Leave a comment