Zelf een zandbak maken

Als je kinderen hebt dan vinden ze het waarschijnlijk geweldig om in de zandbak te spelen. Kinderen en zand zijn vaak een combi die garant staat voor succes. Kinderen kunnen in de zandbak hun ontwikkeling stimuleren door te experimenteren met zandvormpjes en hun fantasie daarbij de vrije loop te laten.

Als je je kind niet alleen tijdens een uitje naar het strand met zand wilt laten spelen dan wordt het tijd voor een echte zandbak in de tuin. Die kun je prima zelf maken, daar is niet heel veel voor nodig.

Een houten zandbak maken

Je kunt een heel simpele zandbak maken door een viertal planken aan elkaar te schroeven en deze als een open vierkant op een vlakke ondergrond te zetten. Giet er vervolgens 1 of meer zakken zand in en je kind kan spelen. Het hout moet wel stabiel genoeg staan en niet omvallen natuurlijk, want dan wordt het een kliederboel met het zand.

Let er op als je voor zo’n zandbak kiest dat je kiest voor hout dat tegen een stootje kan. Het zou een beetje sneu zijn als de zandbak na een paar regenbuien al begint in te storten.

Uiteraard moet je een zeil over de zandbak leggen als deze niet wordt gebruikt of als het ineens  gaat regenen, anders verandert de zandbak van je kind binnen de kortste keren in een modderpoel.

Let op loslopende huisdieren

Wanneer je een zandbak in de  tuin hebt is het om meerdere redenen belangrijk om deze af te dekken als hij niet wordt gebruikt. In de buurt loslopende katten vinden een zandbak namelijk een ideale kattenbak. Het is niet zo fris als je kind bij het spelen in de kattenpoep graait.

Zorg dus als dit risico bestaat voor een afdekking die ‘cat proof’ is. Veel katten hebben er geen moeite mee om een zeil van  een zandbak te trekken, leg er dus stenen op om het te verzwaren of gebruik een andere manier om de zandbak af te dekken.

Een snel klaar zandbak

Een hele snelle manier om je kind blij te maken met een zandbak is een paar tegels uit het terras halen. Daar ligt over het algemeen immers zand onder.

Maar is dit wel zo’n goed idee? Vaak niet.

Als je kind een dergelijke gecreëerde zandbak gaat gebruiken is er een groot risico dat het zand onder tegels die je niet hebt weggehaald begint te verzakken waardoor deze scheef gaan liggen.

Als je kiest voor een zandbak op deze manier is het daarom aan te bevelen om hier schotjes in te zetten zodat er geen zand weggehaald kan worden onder andere tegels.

Sand Pit, Children'S Playground, Sand, Bucket

Is iedere soort zand geschikt voor in de zandbak?

Zand en zand is niet hetzelfde. Als je naar een bouwmarkt gaat zal je ontdekken dat er verschillende soorten zand te koop zijn. Het ene zand is prima geschikt om cement van te maken. Een ander soort zand is bedoeld voor het ophogen van het terras. Speciaal ‘zandbak zand’ is ook te koop en dat moet je hebben. Het is zand dat gemakkelijk ‘pakt’ waardoor je kind er zandtaartjes mee kan maken of een zandkasteel. Het zand moet daarvoor enigszins vochtig zijn, het als het zand aan het Noordzeestrand. Let hier dus op als je naar de bouwmarkt gaat voor materialen en zand voor her maken van je eigen zandbak in de tuin.

Mag je een zandbak in je tuin maken?

Een zandbak in je tuin mag eigenlijk altijd. De enige uitzondering is misschien als je een huis huurt van een particuliere verhuurder. Die zal het wellicht niet op prijs stellen als je het terras gaat openbreken om een zandbak neer te zetten. Maar dan nog kun je het probleem simpel oplossen. In veel warrenhuizen zijn plastic zandbakken te koop die je eenvoudig op een vlakke ondergrond neerzet. Deze hebben ook een deksel, zodat je ze gemakkelijk kunt afsluiten als de zandbak niet wordt gebruikt.

Een bouwtekening voor een zelfgemaakte zandbak

Fred's Bouwtekeningen

Als je een bouwtekening zoekt voor een zelf maak zandbak, dan kun je daarvoor terecht op de website van Freds Bouwtekeningen.

Hier vind je niet alleen de bouwtekening, maar ook een boodschappenlijstje voor de bouwmarkt. Bij de bouwtekening, die je online kunt bestellen en vervolgens per mail toegestuurd krijgt of kunt downloaden, staat ook een duidelijke beschrijving hoe je de zandbak moet maken.

Je hoeft niet eens een heel ervaren klusser te zijn om je kind of kleinkind blij te maken met een zelfgemaakte zandbak.

Je kunt de zandbak zo groot maken als je zelf wilt, eventueel kun je de voorgeschreven maten in de bouwtekening omrekenen naar de maat die jij graag wilt gebruiken.

Waar koop je bouwmateriaal voor een zandbak?

Voor materialen om een zandbak te maken kun je terecht in de bouwmarkt. Als er bij jou in de buurt geen bouwmarkt zit, of als je geen vervoer hebt, kun je de benodigde materialen ook online bestellen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld shoppen bij Bouwbestel.nl. Hier hebben ze alles wat je nodig hebt voor een geweldige zandbak waar je kinderen vast en zeker heel blij mee zullen zijn.

De zandbak meenemen als je gaat verhuizen

Als je gaat verhuizen en je wilt de zandbak voor de kinderen of de kleinkinderen graag meenemen dan is het zaak om daar alvast op te anticiperen als je de zandbak maakt. Het is dan zaak om een bak te maken die getransporteerd kan worden.

Een betonnen zandbak wordt al snel een probleem omdat deze qua gewicht niet te hanteren is.

Een zandbak van hout kun je vaak gemakkelijk verplaatsen als je het zand eruit haalt.

Dit zand kun je eventueel hergebruiken door het bijvoorbeeld in emmers of in vuilniszakken te scheppen en op de nieuwe locatie weer in de zandbak te storten.

Als je het zand niet wilt meenemen bij een verhuizing, houd er dan rekening mee dat je dit niet zomaar ergens mag dumpen.

De kosten voor een zelfgemaakte zandbak

De kosten voor een zelfgemaakte zandbak vallen erg mee. Zeker als je gebruik maakt van de aanwijzingen in Freds Bouwtekeningen en je inkopen doet bij Bouwbestel.nl. Je hebt al voor een paar tientjes een geweldige zandbak waar de kinderen vast en zeker vele jaren plezier van zullen hebben.

 

Leave a comment