Zelf eetkamerbank maken

Vind het leuk om zelf te klussen aan het maken van mooie meubels? Dan is een eigengemaakte eetkamerbank een must have in de eetkamer. Steeds weer als je gasten bij je aan tafel komen geeft het een trots moment dat jij die eetkamerbank helemaal zelf hebt gemaakt.

Maar voordat zover is, moet er natuurlijk eerst geklust worden. Daarom vertel ik je in dit blogbericht graag hoe je het beste een eigen eetkamerbank kunt maken.

Lees daarom zeker verder.

Wat is een Eetkamerbank?

In de meeste gevallen koop je bij een eetkamertafel natuurlijk mooie bijpassende eetkamerstoelen. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om een eetkamerbank aan te schaffen. Dit is een bank dat precies bij de eetkamertafel past en waar net even wat meer mensen aan kunnen zitten dan 2 eetkamerstoelen.

Aan de andere kant zie een eetkamerbank er ook heel gezellig uit en past het vaak mooi in een hoek.

Als je van plan bent om te kiezen voor een eetkamerbank, heb je de keuze om de bank zelf aan te schaffen of te maken.

 

Waarom zelf een Eetkamerbank maken?

Een eetkamerbank aanschaffen is vaak best prijzig en ook lang niet altijd past de eetkamerbank gemakkelijk bij de tafel die je hebt aangeschaft. Vaak is een eetkamerbank net iets te groot of net iets te klein waardoor het niet helemaal past zoals je graag zou willen.

In dat geval is het beter om zelf je eetkamerbank te maken, zodat je de bank precies in de gewenste maat kan maken.

Daarnaast kun je als je zelf een eetkamerbank gaat maken ook creatief zijn met de vormen en kleuren.

Als laatste geeft het zelf maken van je eigen eetkamerbank ook veel voldoening, telkens als gasten aan je eettafel plaatsnemen en ervoor kiezen om op jouw zelfgemaakte eetkamer bank te gaan zitten.

 

Welk houtsoort kun je het beste gebruiken?

Als je een eetkamerbank gaat maken kun je daarvoor verschillende houtsoorten gebruiken. Toch is het aan te raden om voor je eetkamerbank, steigerhout te gebruiken.

Dit hout is namelijk duurzaam en gaat lang mee. Het mooie aan steigerhout is ook dat het makkelijk te monteren is.

Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om eiken te gebruiken. Het is alleen wel een stuk moeilijker om eikenhout te bewerken dan steigerhout.

Vooral als je een beginnende klusser bent raad ik je aan om te gaan voor steigerhout. Dit hout is niet het meest dure houtsoort dat er is en je kunt er gemakkelijk mee klussen.

 

Bouwtekeningen downloaden

Een van de makkelijkste manieren om snel een mooie steigerhouten eetkamerbank te maken is met behulp van goede bouwtekeningen.

Op het internet zijn veel websites te vinden die bouwtekeningen hebben gemaakt voor het maken van een eetkamerbank.

Bij het uitkiezen van bouwtekeningen is het wel belangrijk dat de bouwtekeningen kloppend zijn en dat alle instructies duidelijk beschreven staan.

Een van de beste bouwtekeningen die ik ben tegengekomen op het internet zijn de bouwtekeningen van Fred. Hij heeft ook bouwtekeningen gemaakt voor het maken van een steigerhouten eetkamerbank.

Zelf heb ik vaak gezocht naar bouwtekeningen op het internet, maar kwam ik er vooral bij gratis bouwtekeningen vaak achter dat ze niet compleet zijn. Daarom heb ik ervoor gekozen om te betalen voor goede bouwtekeningen.

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

 

Materialen in huis halen

Als je eenmaal een goede bouwtekening hebt gevonden is het tijd om de benodigde materialen in huis te halen. Bij het aanschaffen van de materialen is het altijd een goed idee om te kijken welke van die materialen je al in huis hebt.

Deze materialen hoef je dan niet aan te schaffen en dat scheelt je een hoop geld bij het maken van je project.

Daarnaast is het vooral ook belangrijk dat je zorgt voor de juiste gereedschappen. Als je namelijk goed  gereedschap gebruikt, is het een stuk makkelijker om je project succesvol af te ronden.

Zelf kies ik er altijd liever voor om bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische gereedschappen dan handmatige gereedschappen.

Niet alleen krijg ik hiermee mijn doe het zelf klussen veel sneller af, maar het werk ziet er na afloop ook veel beter uit.

Hout vooraf op maat laten maken

Als je naar de bouwmarkt gaat om je hout aan te schaffen voor de steigerhouten eetkamerbank, dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om het hout vooraf al op maat te laten maken.

Het grote voordeel hiervan is dat het je veel tijd scheelt tijdens het klussen en dat je niet te maken krijgt met afval stukken.

Ook is je project dankzij het vooraf op maat laten zagen van de stukken hout slechts een kwestie van in elkaar zetten geworden.

Het kan natuurlijk zijn dat je veel liever zelf aan het zagen gaat met hout, in dat geval is het aan te raden om in ieder geval een elektrische zaag te gebruiken.

Toen ik voor het eerst begon met zagen gebruikte ik een handmatige zaag. Vaak ging het dan soms net even iets scheef waardoor het geheel niet meer aan elkaar bevestigd kon worden.

Sindsdien gebruik ik voor al mijn zaagklussen een elektrische zaag en heb ik gemerkt dat dat veel beter en prettiger werkt.

 

Freds bouwtekeningen

Het is dus vooral belangrijk om de juiste materialen te hebben, maar ook een goede bouwtekening om je projecten tot een goed einde te brengen.  Door te kiezen voor een goede bouwtekening voor al je projecten, neem je al direct heel veel onzekerheden weg.

Fred's BouwtekeningenEen goede bouwtekening is namelijk voorzien van een duidelijke en overzichtelijke beschrijving, vertelt je precies welke materialen je allemaal nodig hebt en welke gereedschappen.

Een van de beste websites om je bouwtekeningen bij te downloaden is Freds bouwtekeningen. Fred is al jaren doe het zelver en heeft van veel projecten die hij heeft gedaan een goede bouwtekening gemaakt. Met de bouwtekeningen van Fred is het makkelijk om al je klussen af te ronden. Zelfs als je een eigen eetkamerbank wilt maken voor aan de eettafel.

Ben je benieuwd welke bouwtekeningen Fred allemaal heeft verzameld? Dan raad ik je zeker aan eens te kijken op de website van Freds Bouwtekeningen.

Leave a comment