Zelf gereedschapskist maken? – 5 stappen!

Ben jij ook continue al jouw gereedschap kwijt? Vind je het lastig om jouw gereedschap op een vaste plek op te bergen of vind je het lastig om overzicht te bewaren over jouw gereedschap? Dan hebben wij alvast één handige tip voor je; zorg ervoor dat je de beschikking over een gereedschapskist krijgt. Met een gereedschapskist ben je namelijk in staat om op een gemakkelijke wijze al jouw gereedschap te bewaren.

Wil je graag een nieuwe gereedschapskist? Dan heb je grofweg twee mogelijkheden; je kunt deze kist zelf gaan maken of je kunt de gereedschapskist gaan kopen bij bijvoorbeeld een speciaalzaak of een doe-het-zelf zaak. Maar, de kosten daarvoor kunnen behoorlijk hoog oplopen. Mede daarom kiezen meer en meer wensen ervoor om zelf een gereedschapskist te maken.

Het maken van een gereedschapskist brengt meerdere voordelen met zich mee, is niet al te lastig te noemen en is ook nog eens super leuk om te doen. Bijkomend voordeel is dat je er ongeveer 1 á 2 uur mee bezig bent, waardoor je al snel het gewenste resultaat krijgt. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat het niet de meest uitgebreide gereedschapskist is, maar desalniettemin geniet je van de voordelen van een gereedschapskist.

Waarom een gereedschapskist maken?

Als (fanatieke) doe-het-zelver heb je ongetwijfeld de nodige gereedschappen in huis. Je kunt deze gereedschappen veilig in bijvoorbeeld de schuur opbergen, maar soms heb je bepaalde gereedschappen ook op zolder nodig. Ga je dan drie keer heen en weer lopen? Nee, in dat geval komt een gereedschapskist prima van pas; je stopt dan alle gewenste gereedschappen in de gereedschapskist en neemt die kist vervolgens mee naar zolder. Je kunt dan direct met jouw klus beginnen.

Als je niet al te veel gereedschap hebt, kan je al het gereedschap ook in de gereedschapskist opbergen. In dat geval weet je zeker dat de gereedschappen veilig en goed opgeborgen zijn, zodat jouw kinderen bijvoorbeeld niet met de zaag kunnen gaan ‘spelen’.

Tot slot is het ook nog prettig dat je altijd weet waar jouw gereedschap zich bevindt. Je weet immers dat het gereedschap in de gereedschapskist zit en je weet ook dat je normaliter het gereedschap daar niet zomaar uithaalt. Dat doe je immers alleen als je het gereedschap ook daadwerkelijk nodig hebt.

Om bovengenoemde voordelen is een gereedschapskist eigenlijk onmisbaar voor een doe-het-zelver. Maar, waarom zou je deze gereedschapskist dan niet gewoon bij bijvoorbeeld een doe-het-zelf zaak aanschaffen? Nou, er zijn meerdere voordelen voor het zelf maken van een gereedschapskist:

  • Je kunt flink wat kosten besparen; je hoeft er alleen tijd in te investeren
  • Het maken van een gereedschapskist kost bovendien niet al te veel tijd
  • Het maken van een gereedschapskist is leuk om te doen
  • Je kunt de gereedschapskist volledig naar eigen wens maken
  • Je hebt een voldaan gevoel als de gereedschapskist eenmaal klaar is en met veel plezier door je gebruikt wordt

Om bovengenoemde redenen is het dus zéér interessant om zelf een gereedschapskist te gaan maken. Graag bespreken we hieronder welke benodigdheden je nodig hebt en waar je verder rekening mee moet houden.

hoe maak je een steigerhouten plantenbak

Wat heb je nodig om zelf een gereedschapskist te maken?

Als je graag een gereedschapskist wilt gaan maken, is het noodzakelijk om voor een ontwerp te gaan zorgen. Je kunt dit ontwerp volledig zelf uit gaan tekenen, maar je kunt ook profiteren van Freds bouwtekeningen. Door de jaren heen heeft Fred meer dan 10.000 bouwtekeningen verzameld, waaronder ook veel bouwtekeningen voor een gereedschapskist. Met Freds bouwtekeningen maak je het maken van jouw gereedschapskist in ieder geval nóg een stuk makkelijker.

Verder heb je ook verschillende soorten gereedschappen nodig. Zo is een zaag, een boormachine en een waterpas bijzonder handig voor het maken van een gereedschapskist. Uiteraard moet je ook meerdere verbindingsmaterialen in huis halen, waaronder spijkers en schroeven.

Tot slot moet je ook nog voor het materiaal van de kist gaan zorgen. Het is voor de hand liggend om hierbij voor steigerhout te kiezen. Deze houtsoort is bijzonder makkelijk te bewerken, ziet er gaaf uit, is vrij robuust te noemen en is ook nog eens voordelig geprijsd. Voor een niet al te hoog bedrag kan je dus al een voldoende hoeveelheid steigerhout in huis halen voor het maken van een gereedschapskist.

Heb je eenmaal het ontwerp gemaakt? Of maak je gebruik van Freds bouwtekeningen? Ongeacht waar je voor kiest; als je eenmaal alle benodigdheden in huis hebt, kan je aan de slag met het maken van de gereedschapskist. Daarbij is het goed om te beseffen dat je de gereedschapskist eigenlijk al in één dag kunt maken. Ga dus direct aan de slag en volg daarvoor onderstaand stappenplan op.

Het maken van een gereedschapskist

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kan je direct gaan beginnen met de voorbereidingen. Volg daarvoor snel onderstaand stappenplan voor op.

Stap 1: zaag drie planken van 55 cm per stuk af. Dit worden de planken voor de voorkant, de achterkant en de onderkant van de gereedschapskist.

Stap 2: zaag twee planken van 40 cm per stuk af. Dit worden de planken voor de beide zijkanten van de gereedschapskist.

Stap 3: monteer deze planken vervolgens aan elkaar vast, zodat je een volledig frame krijgt. In dit frame kan je vervolgens de gereedschappen neer gaan leggen.

Stap 4: monteer vervolgens ook de zijkanten aan elkaar. Zorg ervoor dat je deze zijkanten vervolgens aan elkaar bevestigd met een horizontale plank. Die horizontale plank fungeert vervolgens ook als handvat.

Stap 5: werk nu de gehele gereedschapskist af. Je kunt de kist nog een gewenst kleurtje meegeven, je kunt de kist nog even netjes opschuren en je kunt de kist nog gaan personaliseren. In hoeverre je met stap 5 aan de slag gaat, is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.

 

Fred's BouwtekeningenIn dit artikel heb je kunnen lezen wat de voordelen van een gereedschapskist zijn én hoe je zelf een gereedschapskist kunt maken.

Wil je graag zelf een gereedschapskist gaan maken? Ga dan direct aan de slag; veel succes!

Wil je meer projecten doen? Bekijk dan het bouwtekeningen pakket van Fred’s bouwtekeningen. Hier vind je heel veel leuke dingen om zelf te maken. 

Leave a comment