Zelf Horren maken? De verschillende mogelijkheden

Vooral tijdens de lente en zomerperiode komt er makkelijk veel ongedierte het huis binnen omdat je dan over het algemeen vaker de ramen en deuren open hebt staan. Vooral als je in de avond het licht aandoet in huis, lijken insecten meer geïnteresseerd om het huis binnen te treden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en daarom is het een goed idee om horren te plaatsen voor het raam en eventueel zelfs een hordeur. Je kunt er dan voor kiezen om de horren zelf te maken of ze simpelweg te kopen bij een lokale bouwmarkt of meubelwinkel.  In dit blogbericht gaan we dieper in op het zelf maken van horren. Je leest hier wat de mogelijkheden zijn, wat voor een horren je zelf kunt maken en welke materialen je kunt gebruiken. Lees daarom snel verder.

Horren maken

Horren maken of toch gewoon kopen? Iedere zomer is het weer raak. Veel ongedierte in huis. Ongedierte dat je natuurlijk liever buiten wilt houden. Gelukkig kan dat. Door horren te plaatsen kun je in de zomer wel je ramen open houden, maar kan het ongedierte niet naar binnen. Vrijwel alle bouwmarkten verkopen horren die je gemakkelijk kunt bevestigen een van die bouwmarkten is de online bouwmarkt Bouwbestel. Hier zijn verschillende soorten horren te verkrijgen die je makkelijk kunt bevestigen.

bouwbestel

Naast het aanschaffen van een hor is het natuurlijk ook mogelijk om zelf je horren te maken. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het voordeel van je horren zelf maken is dat je de horren precies kunt maken zoals je ze graag wilt hebben. Soms hebben ramen in je huis een afmeting die totaal niet overeenkomen met de horren die te koop zijn.

Verschillende soorten horren

Bij het maken van je eigen horren of zelfs het aanschaffen ervan is het natuurlijk goed om te weten dat er veel verschillende soorten zijn. De meest voorkomende soorten horren zijn Voorzet horren en inzethorren. Afhankelijk van het soort raam dat je hebt kun je beste kiezen voor een van de twee soorten.

Voorzet horren

De naam zegt het natuurlijk al. Voorzethorren kun je makkelijk voor het raam zetten en zo de opening van je ruit afzetten met gaas. Op deze manieren komen insecten niet meer naar binnen en kun je tijdens de warme dagen van het jaar het raam open laten staan. Voorzethorren zijn over het algemeen makkelijker te plaatsen dan inzethorren.

Inzet horren

Naast voorzethorren heb je natuurlijk ook nog inzethorren. Inzet horren worden in het raam kozijn gemonteerd. Inzet horren worden vaak ook gebruikt als blijvende oplossing en blijven gedurende het hele jaar zitten. Inzethorren zijn daarmee vaak precies op maat gemaakt en zo aangepast dat het raam ook gewoon dicht kan, zonder de inzet hor te verwijderen. Wel is het bij het plaatsen van een inzethor belangrijk dat je precies de juiste afmeting hebt.

Verschillende materialen

Bij het maken van je eigen horren, heb je de mogelijkheid uit verschillende materialen die je kunt gebruiken. Tegenwoordig worden de meeste horren gemaakt van kunststof, maar is het zeker ook mogelijk om horren van hout te maken. Vooral als je bijvoorbeeld houten kozijnen hebt, is het mooi om daar ook houten horren in dezelfde kleur bij te plaatsen.

Kunststof horren

Veel nieuwe huizen zijn voorzien van kunststof kozijnen. Zo worden ook de meeste horren tegenwoordig gemaakt van kunststof.

Steigerhouten horren

Zelf ben ik een groot voorstander om al mijn klussen met steigerhout te doen. Steigerhout werkt fijn en gaat over het algemeen lang mee. Zo is het ook mogelijk om horren van steigerhout te maken. Dit geeft een mooie uitstraling en het werken met steigerhout is vaak niet zo duur.

Om zelf je horren te maken van steigerhout heb je het volgende nodig :

  1. 8 Steigerhouten latjes
  2. Horgaas
  3. Spijkers
  4. Eventueel houtlijm

Horgaas

Gereedschap:

  • Houtzaag
  • Hamer
  • Rolmaat of meetlint
  •  Schaar

 

Stap 1:  Raamkozijn meten  

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen horren is het eerst belangrijk dat je de maten van het raam goed opmeet zodat je precies weet hoe lang en breed de horren moeten worden.

Stap 2: De horren maken

Maak het eerste gedeelte van de latjes aan elkaar met houtlijm (het eerste vierkant) laat het goed opdrogen.

Knip daarna de hor op maat en bevestig het met lijn op de binnenkant van de latjes. Bevestig vervolgens de andere latten op het horgaas en klem de hor er tussen. Maak de latjes aan elkaar vast met houtlijm, eventueel kun je de latten ook nog extra aan elkaar vast bevestigen met spijkers.

Stap 3: Plaats het horraam bij het gewenste raam.

Nu je de hor klaar hebt, kun je het horraam plaatsen. Zorg ervoor dat alle hoeken van het raam goed afgesloten zijn, omdat insecten vaak maar een kleine opening nodig hebben om erdoor te kunnen.

 

Freds bouwtekeningen

Ben je een volwaardig doe het zelver en wil je met regelmaat leuke dingen doen van steigerhout? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar de bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen. Fred heeft meer dan 10.000 projecten gedaan en hiervan bouwtekeningen verzameld.

Fred's Bouwtekeningen

Jij kunt al die 10.000 bouwtekeningen in een keer downloaden zodat je vanaf nu alles met gemak kunt maken. Alle bouwtekeningen hebben een duidelijke beschrijving in wat je moet doen om het project te voltooien. Ook krijg je bij de bouwtekeningen altijd een duidelijke boodschappenlijst van de dingen die je nodig hebt voor de klus.

In de bouwtekeningen kun je allerlei bouwprojecten vinden van tuinhuisjes, tot kippenhokken, tot tuinmeubels.

Wil je precies weten wat je kunt verwachten van de bouwtekeningen van Fred? Bezoek dan eens de website van Freds bouwtekeningen. Hier vind je alle belangrijke informatie en kun je de bouwtekeningen direct downloaden.

De bouwtekeningen zijn al meer dan 20.000 keer gedownload en een echte aanrader voor alle doe het zelf klussers. 

Heb je geen interesse om de horren zelf te maken, maar wil je liever kant en klare horren kopen? Ga dan direct naar Bouwbestel.nl

 

Leave a comment